vrijdag 17 mei 2019

Op visite bij Sint Jacobus in Porto


Donderdag 25 april 2019
Sint Jacobus in de kathedraal van Porto

Rustdag in Porto
Na de eerste vijf wandeldagen op het vervolg van onze pelgrimstocht op de Caminho Portugués zijn we vanuit Coimbra gisteren gearriveerd in Porto. We blijven vandaag voor een rustdag in Porto om deze mooie stad te gaan bekijken. Na een lange en goede nachtrust in Hotel Peninsular in het centrum van Porto beginnen we met een goed ontbijt in de welgevulde ontbijtzaal van dit hotel.

Wassen en drogen tijdens kerkbezoek
Omdat we gisteren pas aan het eind van de middag arriveerden in Porto, en daarna een hotel zochten, en na het douchen direct zijn gaan dineren in Porto, moet ik het dagverslag over de etappe van gisteren nog schrijven. Eerst gaan we met twee plastic zakken wasgoed de stad in om in de buurt van ons hotel alle wandelkleding eens goed te laten wassen in een zelfbedieningswasserette. Tijdens het draaien van de wasmachine zijn wij in de gelegenheid om een bezoek te brengen aan de ellipsvormige kerk van Porto, de Igreja e Torre dos Clérigos, die vlakbij de wasserette staat. 
Koor van de Igreja e Torre dos Clérigos
Daarna gaat de was nog een kwartier in de droger, en binnen een uur zijn we dan al weer terug in het hotel, met twee zakken vol schone was. We kunnen dus weer schoon en wel op stap de komende pelgrimsdagen.
In de huiskamer van het hotel schrijf ik daarna het verslag van de pelgrimsdag van gisteren, en daarna gaan we de stad in.

Met de credential de kathedraal in
Onze eerste bestemming is de kathedraal van Porto, want daar willen we ook nog onze pelgrimspaspoorten laten afstempelen, om tenminste ook het kathedraalstempel in onze credentials te hebben, als teken van passage door Porto. De credential blijkt bij navraag en suggestie van onze zijde ook hier het toegangsbewijs te zijn om de kathedraal te mogen bezichtigen, zoals dat overigens in veel kerken, basilieken en kathedralen voor pelgrims het geval is.
De kathedraal heeft een uitbundig koor, maar de rest van de kerk is sober uitgevoerd. Wel opvallend zijn de grote blauwe tegeltableau’s in de omgang rond het binnenplein van het gebouwencomplex.
Verder gaan we op zoek naar het beeld van Sint Jacobus, waarvan we weten dat die in deze kathedraal aanwezig is. We vinden dit 16e eeuwse houten beeld van de patroonheilige van de pelgrims uiteindelijk in één van de vertrekken boven in het kathedraal-complex.

Tussen Rio Douro en Anjerrevolutie
Na deze visite dalen we door smalle straatjes af naar de rivier de Rio Douro. We lopen naar de havenkade van Porto langs de Rio Douro. Ondanks het slechte weer (het regent regelmatig, en soms ook hevig) is het hier toch een drukte van belang. Velen willen in elk geval dit deel van de stad hebben bezocht kennelijk.

Havenkade en stadsplein aan de Rio Douro in Porto
Daarna wandelen we in de richting van de Igreja de San Francisco, maar voordat we daar de trappen op kunnen gaan, moeten we bijna een uur in een portiek van een juwelierszaak wachten, omdat het onophoudelijk hard regent. Alleen mensen met regenponcho’s houden het nog redelijk droog, maar wie met deze harde wind de regen met een paraplu te lijf gaat, ontdekt hier al snel dat die niet opgewassen is tegen de harde wind.
Als de regen voorbij is, gaan we langzamerhand weer heuvelopwaarts in de richting van het stadscentrum. Als we op de brede Avenida dos Alliados komen, vlakbij ons hotel, horen we live muziek vanuit een grote muziekkoepel op het plein. De politie heeft het hele pleingebied afgezet voor gemotoriseerd verkeer, en het plein loopt vol met gasten. We gaan naar het concert, en zien dan dat hier een muzikaal optreden is ter gelegenheid van het feit dat het vandaag de dag is dat Portugal herdenkt dat de Anjerrevolutie (een geweldloze staatsgreep) 45 jaar geleden hier in Portugal plaatsvond. Nu begrijpen we ook waarom her en der in de stad en ook hier op het concertplein door veel bloemenverkopers rode anjers worden verkocht, en waarom zo velen vandaag een rode anjer op straat dragen.
Nadat we rond het avonduur nog even in het hotel zijn geweest, gaan we vanavond de stad weer in voor een warme maaltijd. Morgen gaan we weer vroeg op, om onze pelgrimstocht te hervatten richting Portugees-Spaanse grens, waar we over enkele dagen hopen aan te komen.

Geen opmerkingen: