zondag 10 maart 2019

Voorjaarsmarkt bij Nij Tjaerda in Damwâld

Zaterdag 9 maart 2019
Een deel van het aanbod van de Voorjaarsmarkt in Nij TjaerdaVoorjaarsmarkt
Als Durkje en ik aan het begin van de middag voor familiebezoek arriveren bij verzorgingshuis Nij Tjaerda in het Friese Damwâld, valt direct op dat er sprake is van een activiteit in Nij Tjaerda. Op de gevel staat met grote letters aangegeven dat hier vandaag de Voorjaarsmarkt plaatsvindt. Die is vanmorgen al begonnen, velen zijn daar al geweest, en vanmiddag maken de laatste bezoekers nog van de gelegenheid gebruik om deze Voorjaarsmarkt te bezoeken.
In de ontvangsthal, in de gangen en in één van de grotere zalen staan de verkooptafels opgesteld, waarop allerlei waar ligt, dat hier vandaag wordt aangeboden door onder andere plaatselijke winkeliers, en andere aanbieders - waaronder hobbyisten - van uiteenlopende nuttige en andere fraaie handwerken.

Handwerken
Er ligt bijvoorbeeld een mooi aanbod aan kado-artikelen, textielwaren, en woningdecoratie. Enkele standhouders bieden allerlei artikelen aan die het resultaat zijn van bijvoorbeeld naaien, haken en breien. Sinds de tijd dat onze grootmoeders en moeders voor ons geen wollen sokken meer breien, maak ik bij tijd en wijle nog wel eens gebruik van het brei-aanbod van het Stienser Vrouwen Zendings Thuisfront (VZT), waar ik nog altijd wollen sokken op bestelling kan laten breien, en van die gelegenheid ook gebruik maak. Maar hier ligt een grote korf met zelfgebreide wollen sokken in de verkoop, dus ik benut deze kans en koop van één van de breiende dames twee paar wollen sokken, onder het motto: je moet het ijzer smeden als het heet is.

Sociale funtie
Mooi dat medewerkers en vrijwilligers van verzorgingshuizen zoveel activiteiten - zoals ook deze - organiseren. Het zijn de gelegenheden bij uitstek om in zo'n verzorgingshuis kennis te maken met wat er buitenshuis allemaal nog wordt gedaan, en het biedt een mooie gelegenheid om met andere bewoners en met gasten en standhouders van buiten sociale contacten te onderhouden.

Geen opmerkingen: