dinsdag 18 december 2018

Leeuwarden heet nieuwe Nederlanders welkom

Maandag 17 december 2018 
Groepsfoto met burgemeester Ferd Crone na de naturalisatie-ceremonieNaturalisatiedag

Eergisteren (elk jaar op 15 december) was het de Nationale Naturalisatiedag. Omdat die dit jaar op een zaterdag viel, wordt deze feestelijke dag volgens de Nederlandse wet op de daarop volgende werkdag - op maandag - gevierd.
Elke maand organiseert onze burgerlijke gemeente Leeuwarden een naturalisatiedag, voor alle ingeburgerde buitenlanders, die door naturalisatie graag Nederlander willen worden.
Omdat in deze maand december de Nationale Naturalisatiedag valt, organiseert de gemeente op deze eerstvolgende werkdag vandaag de naturalisatie van de nieuw ingekomenen.

Oude en nieuwe nationaliteit
Wij zijn uitgenodigd door het bevriende Pakistaanse gezin van Nasir & Shabana om vanmorgen samen met hen en met een groep vrienden uit Pakistan en Fryslân dit feest van de naturalisatie bij te wonen. We worden daartoe om 10.00 uur ontvangen in de schilderachtig mooie oude raadszaal van het stadhuis van Leeuwarden.
Omdat de burgemeester verlaat is, wordt door een drietal gastdames van de gemeente een korte introductie verzorgd, waarin wordt gecheckt of alle nieuwe Nederlanders aanwezig zijn, en waarbij een en ander wordt verteld over relevante regelgeving inzake de oorspronkelijke en de nieuwe nationaliteit, bijvoorbeeld met betrekking tot het al op korte termijn reizen vanuit Nederland naar het buitenland. Omdat er vandaag nieuwe Nederlands zijn vanuit een groot aantal landen, is het interessant om te horen waarmee je bij al die oorspronkelijke nationaliteiten rekening moet houden bij behoud of afstand doen van je oorspronkelijke nationaliteit, ook in relatie tot buitenlandreizen.

Nederlands koningshuis van Friese oorsprong
Als burgemeester Ferd Crone arriveert, vertelt hij dat hij vanmorgen de ambtsketen draagt van de voormalige gemeente Leeuwarderadeel, die vanaf 1 januari 2018 door gemeentelijke herindeling deel is gaan uitmaken van de huidige gemeente Leeuwarden. Verder vertelt Crone aan de hand van de wandschilderingen nog het een en ander over de geschiedenis van het Nederlandse koningshuis, dat wij hebben bij de gratie van de Friese familietak.

Naturalisatie-ceremonie
En dan wordt overgegaan tot de naturalisatie-ceremonie. Alle nieuwe Nederlanders - volwassenen en ook kinderen - worden naar voren geroepen, om in deze zaal ten overstaan van alle overige gasten hun belofte/eed luidop lezend ten gehore te brengen.
Daarna worden de individuen, stellen en gezinnen afzonderlijk naar voren genodigd om de ceremonie af te sluiten met handtekeningen, met een welkomskado van de gemeente, en met het overhandigen van de Nederlandse vlag. Direct daarop wordt dan een foto gemaakt met daarop ook burgemeester Ferd Crone.

Oranje Boven in de Oranjezaal van het Leeuwarder stadhuis
Vrijheid en vrede een groot goed
Als de ceremonie geheel is afgewikkeld, staat er achter in de zaal voor iedereen koffie/thee/vruchtensap met gebak klaar, en wordt iedereen in de gelegenheid gesteld om nog even (op z'n Nederlands) gezellig met elkaar na te praten. Burgemeester Crone blijft nog als gastheer, en laat zich dan ook graag voor de groepsportretten fotograferen met de nieuwe Nederlanders, samen met hun naaste familie en vrienden. Ook wij gaan samen met het gezin van Nasir & Shabana op de groepsfoto, om hiermee een goede herinnering te kunnen bewaren aan deze zo belangrijke dag voor Nasir, Shabana, en hun drie kinderen. We zijn dankbaar dat we samen met onze geliefde vrienden dit gedenkwaardige feest in vrijheid mogen vieren. Op zo'n dag als deze besef je weer eens terdege hoe belangrijk zaken als vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting zijn. Het is een groot goed van en in Nederland dat we hier in vrijheid & vrede kunnen (samen)leven en (samen)werken. Laten we dat koesteren en er zorg voor dragen.

Geen opmerkingen: