dinsdag 18 december 2018

Kerst Tour 2018 van Roon Staal in Eext

Zondag 16 december 2018 
Kerstconcert 2018 van Roon Staal in de Hervormde Kerk van EextKerst in Eext

Vandaag reizen Durkje en ik af naar het Hervormde kerkje van Eext, waar we samen met onze vrienden Jacob & Nely het concert van de Kerst Tour 2018 van Roon Staal bijwonen. Nely is onlangs zestig jaar geworden, dus dit Kerstconcert is voor ons een mooie aanleiding om haar verjaardag op deze sfeervolle wijze met zijn vieren te vieren.
De Nederlandse zanger-pianist Roon Staal heeft zijn Kerst Tour 2018 geprogrammeerd in de periode van 8 tot en met 23 december 2018, in negen plaatsen, verspreid over het noorden van Nederland.
We komen vanmiddag aan in een bomvolle kerkzaal, en horen bij de verwelkoming van de zijde van de organisatoren dat dit concert van vanmiddag nog een vervolg zal krijgen in een tweede concert, dat vanavond ook hier in deze dorpskerk van Eext zal gaan plaatsvinden.

Roon Staal
Kerstmuziek
Roon Staal heeft ook voor vandaag weer een mooi programma samengesteld, waarin uiteraard veel kerstliederen aan bod komen, met daar tussendoor enkele andere songs.
Begonnen wordt met het lied 'Mary's Boychild'. Daarna volgt een serie van drie songs: 'Stay with me till the morning' (bekend van Vicky Brown), 'Away in a manger' (deels a capella gezongen), en 'Midden in de Winternacht'.
Tussen de liedjes door vertelt Roon een en ander over zijn belevenissen, gerelateerd aan de muziek die hij ten gehore brengt.
De tweede serie begint met 'Across the rivers' (van John Lennon), gevolgd door 'Once in Royal Davids City' (ook deels a capella gezongen) en dan komt geheel onverwacht het zo geliefde 'Help me through the night' (van origine van zijn oom Ede Staal). Dit zo gevoelige lied, zo intens gespeeld en gezongen, maakt dat de concertgangers ademloos zitten te luisteren naar deze emo-song.

Merry Christmas!
Op het intro na de pauze volgt filmmuziek van de film 'The Snowman': 'Walking in The Air'. Pianoklanken met de hoge stem van Roon Staal galmen onder het tongewelf van de kerk van voren naar achteren.
Dan volgt de meezinger 'Glora in Excelsis Deo', door de gasten eerst voorzichtig, en later uitbundiger meegezongen.
Het is wederom heel stil als het publiek met aandacht luistert naar zijn met fragiel-hoge stem gezongen 'Pie Jesu'. Daarop volgt onmiddellijk het kerstlied 'Silent Night/Stille Nacht', waarbij de mensen om ons heen heel zachtjes, sfeervol mee-neuriën.
Dan is het concert helaas al weer bijna afgelopen, maar we krijgen toch nog één song te horen, uit de alom bekende kerstfilm 'Home Alone', het lied dat het koor daarin zingt: 'O Holy Night'.
Met een schallende kerstwens 'Merry Christmas!' neemt Roon Staal afscheid van zijn gasten van vanmiddag. Einde van een sfeervol kerstconcert.Geen opmerkingen: