zondag 9 september 2018

Oude Diep

Zondag 9 september 2018 
Runderen bij de Boerenveensche PlassenJubileumwandeling
Volgens het weerbericht belooft het vandaag mooi wandelweer te worden, zonnig en droog, dus we hebben gisteren besloten om vandaag een wandeltocht te gaan maken. Omdat Durkje en ik vandaag onze 35e trouwdag vieren, hebben we een wandelroute geselecteerd nabij Hoogeveen, de plaats waar we 5 van deze 35 jaren als gezin hebben gewoond. Kortom even een dag terug naar de tijd van het eind van de tachtiger jaren van de vorige eeuw.
Het bleek ons gisteren dat de ANWB-wandelroute met de naam 'Oude Diep' begint en eindigt bij het OV-station van Hoogeveen. Daar rijden we derhalve vanmorgen om 8:15 naar toe, zodat we daar om 9.30 uur klaar staan voor onze 17 kilometer lange wandelroute van vandaag.

Spaarbankbosch en Pesse
Vanuit Hoogeveen gaan we over het spoor in noordelijke richting naar Pesse. Daarbij komen we eerst in het Spaarbankbosch, waar we gemakkelijk de wandelroute kunnen volgen, omdat de ANWB-bewegwijzering hier - maar ook elders - prima is. Ter hoogte van de PKN-kerk van Pesse komen we - nog steeds - in het Spaarbankbosch weer uit bij de doorgaande weg van Hoogeveeen naar Pesse. De kerkdeuren staan wagenwijd open, wellicht uitnodigend voor de komende kerkdienst, dus dan zouden we deze kerk even kunnen bezichtigen. Als we de hal van de kerk in lopen, zien we dat er een andere reden is dat de kerkdeuren open staan. De kerk heeft recent een nieuwe betonvloer gekregen, dus alle deuren staan open om het beton goed te laten drogen. Het kerkorgel is ingepakt in plastic, dus verder is er niet veel te bezichtigen in deze kerk.
In Pesse willen we graag koffiedrinken, en daar blijkt de meevaller dat Restaurant 't Trefpunt een half uur eerder dan aangekondigd de deuren opent op het moment dat wij arriveren, maar het door ons gekozen jubileumgebak is momenteel niet voorradig. Na enig overleg blijkt er wel een lekker alternatief te zijn, dus dat is ook prima, kortom toch nog koffie met een feestelijke traktatie erbij.

Boerenveensche Plassen en Zwartschaap
Het is maar goed dat we hier onze koffiepauze hebben genoten, want op de rest van de route is geen horeca-voorziening (open), zo blijkt later.
Over een mooi karrenspoor gaan we over de Kleine Esch richting Boerenveensche Plassen. Er loopt een klinkerweg door het natuurgebied van de Boerenveensche Plassen, dat wij van west naar oost volgen. Links van ons loopt een kudde runderen bij één van deze Boerenveensche Plassen.
Aan de grens van dit natuurgebied kruisen we eerst de spoorlijn Hoogeveen-Assen, en daarna de Wijsterseweg, om vervolgens rechtdoor te lopen naar het Oude Diep, die hier prachtig door haar beekdal meandert. Onze wandelroute van vandaag is naar deze beek genoemd.
Eerst lopen we verder langs de oostzijde van het beekdal, en iets verderop steken we het Oude Diep weer over en gaan we verder langs de westzijde van het beekdal, over een smal pad door een langgerekt bosperceel.
Na de Oostermaat steken we het Boerenveld over, om dan via de Diepweg richting Zwartschaap te lopen. In de grote bocht tussen Zwartschaap en Stuifzand vinden we een bank met zicht op grazende koeien in het veld, waar we rusten en lunchen.

Stuifzand en Hoogeveen
Na deze picknickpauze wandelen we het dorp Stuifzand in. We blijven ook buiten het dorp dezelfde doorgaande weg volgen, tot aan de Middenveldweg aan de noordzijde van Hoogeveen.
Eerst volgen we dan het fietspad aan de noordzijde van de Middenveldweg, maar voorbij de rotonde moeten we bij het talud naar beneden, om dan aan de lage zijde ten noorden van de Middenveldweg naar het treinspoor te lopen over een met hoog gras begroeid karrenspoor.
Vlakbij het Oude Diep volgen we daarna het asfaltweggetje ten oosten van de spoorlijn, waarmee we Hoogeveen weer in wandelen ter hoogte van het OV-station.
Het is 14:00 uur als we bij onze auto arriveren, dus nog voldoende tijd om een ritje door onze voormalige woonplaats Hoogeveen te maken, waarna we via dorpen als Echten, Ruinen, Havelte en Darp weer over de autosnelweg huiswaarts keren. Om deze feestelijke dag nog een extra feestelijk tintje voor ons mee te geven, trakteren we onszelf op de terugweg nog maar eens op iets lekkers bij Luning's Restaurant op de Brink in Ruinen, het dorp waar we in de afgelopen jaren meerdere keren door zijn gekomen tijdens onze wandeldagen. En zo sluiten we deze mooie zonnige dag af, op deze zondag waarop de temperatuur de 22 graden Celsius bereikt. Heerlijk weer om een dag buiten actief te zijn.

Geen opmerkingen: