vrijdag 31 augustus 2018

Onder het schip van de Sint-Vituskerk

Zondag 26 augustus 2018 
De kinderen bekijken samen met dominee Overeem het schip van de kerkHet omgekeerde schip

Tijdens de ochtendkerkdienst in de Sint-Vituskerk van Stiens nodigt onze voorganger dominee Jaap Overeem vanmorgen de kinderen van de Kindernevendienst uit om naar voren te komen.
Hij haalt een lang zitkussen uit één van de herenbanken, legt die op de grafstenenkerkvloer en gaat op de kerkvloer liggen, met zijn hoofd op het kussen.
Dan nodigt dominee Overeem de kinderen uit om op dezelfde wijze naast hem te komen liggen.
De kinderen kijken elkaar gniffelend aan, en hebben eerst een tweede aanmoediging van onze voorganger nodig om uiteindelijk dan toch liggend plaats te nemen op de grote stenen platen van de kerkvloer.
Dan legt dominee Jaap de kinderen uit dat hij graag met hen naar het plafond van de kerk wil kijken, en dat kun je natuurlijk het beste doen als je op de grond ligt en zo naar boven kijkt, naar het bijzondere dubbele tongewelf van deze Stienser Sint-Vituskerk.
Hij wijst de kinderen van de Kindernevendienst erop dat het ronde houten gewelf van deze kerk lijkt op een omgekeerd schip, en dat het te doen gebruikelijk is dat dit lange deel van de kerkzaal ook wel het 'schip van de kerk' wordt genoemd.

Geen opmerkingen: