zondag 8 juli 2018

Pelgrimsmaaltijd voor Belgische pelgrims in Refugio Ultreia Feinsum

Zaterdag 7 juli 2018
Elf pelgrims over het Jabikspaad van Sint-Jacobiparochie naar StiensWelkom in Refugio Ultreia Feinsum

Om vier uur vanmiddag komt een groepje wandelaars de Feinsumer Brêge over in de richting van Feinsum. De achterhoede blijft nog even staan fotograferen op deze brug, één van de Elfstedentochtbruggen over de Feinsumer Feart.
Durkje en ik heten deze elf gasten hartelijk welkom in onze Refugio Ultreia Feinsum. Een groep bestaande uit één Nederlandse en tien Belgisch-Vlaamse wandelaars, die onder leiding van de Belgische camino-gids Elvira Rog vanmorgen bij de Jacobshoeve en bij De Groate Kerk te Sint-Jacobiparochie zijn begonnen aan hun eerst wandeldag op het Jabikspaad, als Nederlands-Friese aanlooproute van het ruim 3.300 kilometer lange pelgrimspad naar het Spaanse Santiago de Compostela.

Stempelen in Sint-Jacobiparochie, Zwarte Haan, Oude Bildtzijl en Mariëngaard
Het is een warme wandeldag geweest, waarop ze een koffiepauze genoten in Zwarte Haan aan de Waddenzee, een lunchpauze hadden op de Waddenzeedijk, voordat ze voor een laatste pauze naar het Grauwe Paard in Oude Bildtzijl wandelden.
Met de vier mooie eerste Jabikspaad-stempels in hun pelgrimspas komen ze dan aan in Feinsum, waar ze in de verkoelende schaduw van onze doorwaaiende garage aangenaam kunnen bijkomen van de eerste 21 wandelkilometers van vandaag.
Na een kennismakingsronde krijgen ze een zoete lekkernij met een pelgrimsstempel van onze Refugio Ultreia Feinsum, en ook als vijfde pelgrimsstempel in hun stempelkaart.
En er is natuurlijk tijd voor de traditionele pelgrimsgroepsfoto.

Presentatie over pelgrimeren
Als iedereen zich aangenaam heeft gesetteld, al naar gelieven in de schaduw of in de zon, verzorgen Durkje en ik een korte presentatie over onze pelgrimages: hoe en waarom we zijn gaan pelgrimeren, met enkele belevenissen van onderweg, en welke pelgrimsroutes we tot op heden hebben bewandeld op onze pelgrimages naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.
Enkelen van deze pelgrimsgroep hebben al enige tot meervoudigde pelgrimservaringen, dus we vertellen iets nieuws aan de beginnende pelgrims en vertellen over herkenbare zaken voor de meer ervaren pelgrims.

Pelgrimsmaaltijd
Tegen het avonduur kunnen we met elkaar aan tafel, want daarvoor zijn deze elf pelgrims vooral ook naar ons refugio gekomen, alvorens ze straks de laatste twee kilometers doorlopen naar Stiens.
Pieter heeft ons voortreffelijk geholpen om een heerlijke driegangen pelgrimsmaaltijd te koken, dus met het welbekende pelgrimsvoorgerecht van soep vangen we de maaltijd met zijn veertienen aan. Daarna kan er worden genoten van twee verschillende hoofdgerechten, waarbij rekening is gehouden met vegetariërs en met vleesliefhebbers. Onze pelgrimsgasten doen de koks Durkje & Pieter alle eer aan, want er volop gegeten door deze wandelaars, die na zo'n dag stappen wel trek hebben.
Na een gevarieerd nagerecht naar keuze is er nog voldoende tijd om met een drankje gezellig na te tafelen, om verhalen van Fryslân & België, van wandelen en WK-voetbal, over fijn gebak & marathonlopen in New York, en over nog veel meer te delen.

Buen Camino!
Dan komt toch het moment om afscheid te nemen, want de groep gaat vanuit Feinsum nog de laatste twee kilometers stappen naar Stiens, waar in subgroepjes de nacht zal worden doorgebracht in enkele 'Bêd & Brochjes'. En morgen gaan ze dan vanuit Stiens weer opnieuw het Jabikspaad op, richting Leeuwarden.
We wensen deze enthousiaste groep pelgrims een 'Buen Camino' in ons mooie Fryslân.

Geen opmerkingen: