donderdag 1 maart 2018

Zandstralende winterstorm boven Stiens

Donderdag 1 maart 2018 
Sneeuw- en zandstorm bij It Heechhôf van StiensDe klok rond vorst

Eindelijk is het dan zover dat de temperaturen in de nacht en gedurende de hele dag beneden het vriespunt blijven, dus (bijna) alle seinen staan op groen voor degelijke ijsvorming op ijsbanen, sloten en vaarten in deze regio.
Echter, de harde wind van de afgelopen dagen is spelbreker geweest voor veel potentiële schaatslocaties, want de vele nog openliggende windwakken maken het schaatsen vooralsnog onverantwoord.
Toch gaan hier en daar al ijsbanen open, en wordt ook op ondergelopen stukken land en op sloten op het zo gewenste natuurijs geschaatst. En nadat gisteren ook de eerste marathon op natuurijs is geschaatst in Haaksbergen, is het hek van de dam, en zullen er vast nog meer baan-marathons volgen.

Snijden en stralen
De harde wind houdt ook vandaag aan. Met de enkele graden onder nul maakt die harde wind het buiten in de volle wind ijzig koud.
Over de open akkers hier in Noord-Fryslân waait die harde wind onbarmhartig, en neemt behalve de fijne sneeuw ook grote hoeveelheden fijne zand- en kleideeltjes mee in de wind.
Vanmorgen teistert die gecombineerde sneeuw- en zandstorm ook de akkers ten noorden van de wijk It Heechhôf van Stiens. Af en toe wordt de boswal en de bebouwing van It Heechhôf door de dichte stormwolken aan het zicht onttrokken.
Wie zich hier toch buiten waagt, voelt de snijdende kou, die de gevoelstemperatuur ver beneden de feitelijke temperatuur brengt, en die wordt gezandstraald door de stormwind vol fijne deeltjes zand en klei.

Geen opmerkingen: