dinsdag 27 februari 2018

Guía del peregrino del Camino Franchés

Dinsdag 27 februari 2018 
De cover van de toeristische pelgrimsgids

Voorbereiding
Pelgrims die hun pelgrimage beginnen op of voorzetten over de Spaanse 'Camino Franchés' van Roncesvalles naar Santiago de Compostela, staat een behoorlijk aantal pelgrimsgidsen ter beschikking, in allerlei talen en uitvoeringen.
Zo'n routeboekje koop je bijvoorbeeld al in Nederland via het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, maar ze zijn ook gewoon leverbaar via de reguliere boekhandels in Nederland, of via allerlei webshops.
Dan heb je keus uit allerlei soorten gidsen, en in de taal naar keuze, zoal bijvoorbeeld Nederlands, Duits, Engels, of Spaans.
Anderen kiezen ervoor om de wandelgids onderweg pas aan te schaffen in een pelgrimsplaats, waar die gidsen over het algemeen ook goed verkrijgbaar zijn, vooral in de grotere plaatsen. Dan is de keus meestal niet zo groot, en moet je het doen met de uitvoering en in de taal die op dat moment leverbaar is.

Guía
Als aanvulling op die wandelboeken geven plaatselijke toeristenburo's ook nog wel eens brochures of boekjes uit, die de pelgrim onderweg kunnen helpen.
Eén van die boekjes over de 'Camino de Santiago' is uitgegeven door 'Castilla y Léon', met als titel: 'guía del peregrino del Camino Franchés', ofwel: 'pelgrimsgids voor de Franse weg'. 
Dit Spaanstalige boekje bevat enkele handige kaartjes met informatie over routes, afstanden en hoogtes.
Er wordt enige informatie gegeven over de camino, over tips voor wandelende en fietsende pelgrims, over het pelgrimspaspoort voor onderweg, en over de kunst en cultuur langs de route.
Daarna wordt van de opeenvolgende regio's Navarra, La Rioja, Burgos, Palencia, León en Galicia van de belangrijkste doorgangsplaatsen vermeld wat de faciliteiten zijn voor wat betreft bijvoorbeeld: pelgrimsherbergen, watertappunten, horeca, levensmiddelenwinkels, banken, apotheken, fietsreparatiepunten, campings en toeristenburo's.
En tenslotte worden achter in het boekje de adressen vermeld van de plaatselijke Jacobus-genootschappen en VVV's.

Van R nar S
De wandelaar zal elke kilometer nog wel moeten lopen, en de fietser zal elke kilometer dan wel moeten fietsen, maar al die organisaties, ondernemers, particulieren, en al die andere vriendelijke mensen die je onderweg met raad en daad bij staan, geven je als pelgrims onderweg wel eens het gevoel dat je op op handen wordt gedragen van A naar B, ofwel van R(oncesvalles) naar S(antiago de Compostela).

Geen opmerkingen: