zaterdag 24 maart 2018

Warm welkom voor Hongaarse gasten in Stiens en Feinsum

Zaterdag 24 maart 2018 
Dominee Jaap Overeem heet onze Hongaarse gasten hartelijk welkomStiens ontvangt Debrecen
De Protestantse Gemeente van Stiens heeft al geruime tijd vriendschapsbanden met een protestantse gemeente in het Hongaarse Debrecen.
Enkele maanden geleden is een delegatie van Stienser gemeenteleden op bezoek geweest bij onze Hongaarse broeders & zusters in Debrecen.
Om goede contacten op te bouwen, uit te breiden en te onderhouden, is het raadzaam dat leden van beide kerkelijke gemeenten elkaar periodiek bezoeken.
Daarom zullen wij als Protestantse Gemeente de komende drie dagen Hongaarse gasten 'in huis' hebben, om elkaar te ontmoeten, elkaar beter te leren kennen, met elkaar Palmpasen en het begin van de Stille Week te vieren.

Hongaarse gasten in Friese gastgezinnen
Na een lange voorbereidingsperiode is het dan eindelijk zover dat onze 13 Hongaarse gasten aan het begin van de avond - met helaas twee uren vertraging - arriveren op Eindhoven Airport, vanwaar ze met drie auto's door enkele van onze gemeenteleden naar Stiens worden gebracht.
Omdat Durkje en ik ook drie van hen te gast hebben in ons gastenverblijf, staan wij vanavond samen met een grote groep andere gemeenteleden vanavond iets na 21.00 uur op het kerkplein vóór De Hege Stins om de Hongaren na hun lange reis hartelijk welkom te heten op het moment dat zij met de auto's het kerkplein op rijden.

Danken en bidden voor eenheid
Na hen allen persoonlijk welkom te hebben geheten als gastheren en gastvrouwen, wordt de groep in de ontvangsthal van De Hege Stins officieel welkom geheten door dominee Jaap Overeem.
Hij nodigt ons allen uit om met hem mee te komen op het liturgisch centrum in de kerkzaal, waar we ons in een grote kring opstellen rond de brandende paaskaars. In een kort kringsessie met een verwijzing naar de diepere betekenis van onze samenkomst en na een uitgesproken gebed, worden we genodigd om weer mee te gaan naar de ontvangsthal, waar enkele kerkvrijwilligers  - waaronder vooral ook jongeren - de gasten verwennen met een heerlijke lichte maaltijd, waarvan ze allen graag gebruik maken.

Morgen Palmpasen vieren
En dan sluit Jaap Overeem deze ontvangstsessie af, om gasten en gastgezinnen in de gelegenheid te stellen om huiswaarts te keren, om onze gasten een goede en welverdiende nachtrust te gunnen, omdat we morgenochtend vanwege het ingaan van de zomertijd al weer vroeg uit de veren moeten, aangezien we morgenochtend met deze groep en met alle gemeenteleden in De Hege Stins en ook buiten Palmpasen gaan vieren. Onze Stienser predikant en onze bevriende Hongaarse predikant zullen morgen samen voorgaan in deze Palmpasen-dienst, voor een deel ook muzikaal begeleid door de gepassioneerde Hongaarse organist, die vanavond alvast gretig zijn eerste akkoorden wilde en kon spelen op ons kerkorgel.

Het zal morgen vast en zeker een bijzondere Palmpasen-viering worden, 
in De Hege Stins 
en daarna ook bij Talant.
Ben jij er dan ook bij?

Geen opmerkingen: