zaterdag 27 januari 2018

Pilaren in het donker

Zaterdag 27 januari 2018 
De cover van 'Pilaren in het donker'

Nieuwjaarsgroet
In de maand december verschijnt jaarlijks een nieuw deeltje in de Nieuwjaarsreeks van Noordhoff Uitgevers. Met deze reeks literaire juweeltjes over het onderwijs, geschreven door grote namen uit de Nederlandse literatuur, bedankt deze Groningse uitgeverij als nieuwjaarsgroet elk jaar haar relaties voor de goede samenwerking.
De reeks bestaat al sinds 1995. Het eerste boek van deze reeks kwam uit in 1984, geschreven door Pierre Janssen, en daarna passeerde publicaties van onder andere Adriaan van Dis, Herman Koch, Kader Abdolah, Manon Uphoff, en in 2016 Aaf Brandt Corstius.
Eind 2017 publiceerde Noordhoff in deze reeks het boek 'Pilaren in het donker', geschreven door Ronald Giphart (1965).

Tegengas
Het verhaal speelt zich af in en rond de Altrechtse Scholengemeenschap. De school heeft het blad 'Geschrift' als officieel orgaan, maar een besloten groepje leerlingen uit de onderbouw vond dat maar een 'aandoenlijk plichtsgetrouw vod', dus was het tijd voor een tegenhanger, die onder de naam van 'Tegengas' wordt uitgegeven.
Tegengas zou de plek worden waar leerlingen zouden mogen schrijven wat hen echt bezig hield, waarbij werd gedacht aan zaken als punk, kruisraketten, sex, feesten, verlangen, grappen over de Amerikaanse president, en over drugs.

Verzetskrant
In het begin gaat het nog goed en krijgen de redacteuren Yvette, Gunnar en Kasper nog medewerking van hun school, maar na het tweede nummer gaat het al fout, en worden de redactieleden door de rector op het matje geroepen voor een uitbrander.
Omdat ze het niet met elkaar eens worden, wordt door de school alle medewerking geweigerd en moeten ze het verder zelf maar uitzoeken.
Het conflict met de rector weerhoudt de redactie niet van voortgang, dus nu het blad illegaal is, krijgt het onder scholieren de status van verzetskrant. En onder leerlingen wordt werken voor Tegengas steeds populairder.

"Op een dag zag hij tot zijn verbazing in een flits,
een kort moment van inzicht,
dat leraren ........... mensen waren.
Daar had hij nooit bij stilgestaan."

De jongen met de bril
De spanning stijgt, en de mening heerst dat ze de rector maar voor eens en altijd moeten laten weten  dat hij geen invloed kon laten gelden op de vorm en inhoud van Tegengas, want 'aan de vrijheid van meningsuiting kon nimmer worden getornd'.
Meerdere leerlingen leveren hun bijdrage aan het blad, zoals Milan en Robin, en ook een 'jongen met een bril'.
Op zeker moment raakt de redactie in tweestrijd of een ingediend artikel al dan niet geplaatst zou moeten worden. De onenigheid kan er zelfs toe leiden dat er een tweede alternatieve schoolkrant zou komen.

"Woorden steken geen mensen neer.
Woorden kunnen niet oproepen tot geweld."

Er komen twee nieuwe tegenbladen: 'Lulkoek' en de 'Che-Guevara-gids', maar beide alternatieve bladen zijn geen lang leven beschoren.
De redactieleden vinden jaren later hun positie in de maatschappij, en van die redactieleden schrijft 'de jongen met de bril' tegenwoordig romans en verhalen.
Wie zou dat dan toch zijn?


Geen opmerkingen: