zondag 15 oktober 2017

Oktoberconcert van Roon Staal in de Julianakerk van Oude Bildtzijl

Zaterdag 14 oktober 2017 
Concert van singer-songwriter Roon Staal in de Julianakerk van Oude Bildtzijl
Oktobertour 2017
Momenteel loopt de 'Oktobertour 2017' van 'singer and composer' Roon Staal. Deze tournee is al weer de vijfde. De Tour doet in totaal 15 locaties aan in Nederland, van Aarle-Rixtel tot Breede, en tussen Noordwijk en Sellingen.
Roon Staal presenteert tijdens deze tour zijn nieuwe album 'Promise' met in totaal 17 tracks, waaronder veel nieuwe covers, en zeker ook eigen werk zoals de titelsong 'Promise'. Kaarten voor de tour zijn nu nog steeds verkrijgbaar en ook het nieuwe album is online te bestellen via de site van Roon Staal.

Concerteren op Het Bildt
Vanavond zijn Durkje en ik te gast bij het oktoberconcert in de Julianakerk in Oude Bildtzijl, de geboorteplaats van mijn moeder. Onder de twintig gasten zijn ook Bildtkers, dus dat geeft mij de gelegenheid om in de pauze in de Aerden Plaats weer even volop te converseren in de Bildtse taal, mijn moedertaal.
Vanavond wordt tijdens het concert veel werk van het nieuwe album live gebracht, maar er zijn ook zeker weer enkele eigen oudere nummers van Roon Staal bij, en ook een aantal welbekende covers, kortom gevarieerd en wederom heel mooi gebracht.

Verbinden
Vóór de pauze volgen na een instrumenteel intro op piano muziekstukken zoals 'De wereld stond heel even stil', Stay with me till the morning', 'Als je mij zoekt', en 'Help me through the night'. 
Tussen de nummers door vertelt Roon korte verhaaltjes die het volgende stuk inleiden, en door de nummers af en toe met pianospel mooi aan elkaar te verbinden, stelt hij op gestelde plaatsen het handgeklap op passende wijze uit, maar als de laatste klanken van een muziekblokje hebben geklonken, neemt hij zichtbaar dankbaar het welverdiende tussenapplaus in ontvangst.

"Amazing tenor vocal performance", volgens Art Garfunkel
Na de pauze luisteren we naar nummers als 'I am sailing', Perhaps Love', en 'Kathy's song' van zijn pas uitgekomen cd.
'Forever young' doet het ook erg goed in de zaal, en dan volgt een niet-uitgesproken, maar voor insiders wel herkenbare 'ode aan Ede', aan zijn oom Ede Staal, die Roon muzikaal groots voorging. In die ode hoor ik pianoklanken van 't Het nog nooit zo donker west', en Roon zingt mooie oude teksten van zijn te jong overleden oom Ede.
Nieuw is de verfijnd gebrachte song 'Pie Jesu', veelal gezongen in de Latijnse mis, en derhalve ook geheel passend bij de akoestiek van zo'n oud dorpskerkje zoals hier in Oude Bildtzijl.
Zoals we dat van Roon Staal gewend zijn, sluit hij af met een wederom grandioos gepassioneerde uitvoering van de welbekende 'Bridge over troubled water'.
Aan de overzijde van die 'brug' volgt een hartelijke staande ovatie, met een stevig applaus voor zijn manager, de geluidsman en voor zanger-pianist Roon Staal.

Geen opmerkingen: