zondag 27 november 2016

De flecht nei it ljocht

Vrijdag 25 november 2016 
In afwachting van de première van 'De flecht nei it ljocht'















Indrukwekkend schilderij
Ook een delegatie van onze Stifting Nijkleaster is uitgenodigd en aanwezig bij de première van de nieuwe documentaire over het leven en het werk van de inmiddels 95-jarige Friese kunstenaar Jentsje Popma, die zijn atelier en alles wat daarin was schonk aan Nijkleaster, het nieuwe protestantse klooster in het Friese Jorwert. De documentaire kreeg als titel 'De flecht nei it ljocht', naar een schilderij van Jentsje Popma, dat hij schilderde na de zelfmoord van één van zijn vrienden. Een indrukwekkend schilderij van een lichtzuil onder een opklaring boven de Friese Waddenzeedijk, en even zo indrukwekkend is ook deze documentaire.
In zijn laatste schilderijen onderzocht Jentsje Popma het verlangen van de mens om uit het leven te verdwijnen, aangeduid als 'de vlucht naar het licht'.


Documentaire van Omrop Fryslân TV
De tientallen genodigden worden ontvangen in de ontvangsthal van het Fries Museum in Leeuwarden, waar we vandaag te gast zijn om straks in het filmhuis Slieker van het Fries Museum de première van deze nieuwste documentaire van Omrop Fryslân TV bij te wonen. De directeur van het Fries Museum heet ons allen welkom en voordat de documentaire wordt vertoond, krijgt documentairemaakster Annet Huisman het woord om de film van haar team te introduceren.

Liefde voor het Friese landschap
In de documentaire komt ook naar voren dat Jentsje Popma na de oorlog zijn brood verdiende met het maken van monumentale kunstwerken. Deze kunstwerken zijn door de hele provincie en ver daarbuiten te vinden, denk maar aan het standbeeld van Anne Vondeling in het stadscentrum van Leeuwarden. Later besloot hij het Friese landschap vast te leggen, omdat hij zag dat het veranderde door klimaatinvloeden, door menselijk ingrijpen en ook door de mechanisatie van de landbouw.

De fleurige onheilsprofeet
De documentaire is een prachtig portret van het leven en van een doorsnee van het werk van Jentsje Popma. De film schenkt bovendien veel aandacht aan het feit dat Jentjse Popma zich grote zorgen maakt om de kwaliteit van de natuur en van het Friese landschap. De kleurrijke schilderijen van deze 'fleurige onheilsprofeet' (zoals collega-kunstschilder Klaas Werumeus Buning hem betitelt) illustreren het verhaal van deze bewogen Popma. Maar ook het gemis van zijn overleden bevriende kunstschilders en de ziekte en het overlijden en het gemis van zijn overleden echtgenote tekenen Jentsje Popma als een gevoelsmens, wiens schilderijen van de aflopen jaren zoveel betekenisvolle lagen hebben gekregen.

Waardenvolle ziener
Deze indrukwekkende documentaire is een waardevol en waardenvol eerbetoon aan deze beroemde Friese kunstschilder, wiens werken nog lang zullen getuigen van wat deze vooruitziende kunstenaar voelde en voorzag.

Geen opmerkingen: