donderdag 20 oktober 2016

Zuiderzeepad van Kampen naar Genemuiden

Dinsdag 18 oktober 2016
Uitzicht op de Stadsbrug, met Kampen aan de overzijde van de IJssel

De vierde dag
Na de derde etappe van gisteren van onze herfstvakantiewandelvierdaagse van Leuvenum naar Genemuiden beginnen we vandaag aan de vierde en laatste wandeldag. Vandaag gaan we de volgende etappe van het Zuiderzeepad lopen, van Kampen naar Genemuiden, over een afstand van 18,4 kilometer.
Het begint vanmorgen zonnig, maar al snel wordt het zwaar bewolkt en gaat het steeds harder waaien. Uiteindelijk valt het weer ons vandaag nog wel mee, want de weerberichten spreken vanmorgen vroeg over uit het westen komende zware regen, gepaard gaande met de eerste najaarsstorm en zelfs onweer. Gelukkig heeft dit weerbericht ons er niet van weerhouden om toch op stap te gaan, want het is zeker wel geschikt wandelweer, alhoewel we vanmiddag precies op het moment dat we de Biestemarkt van Genemuiden betreden, de eerste regeldruppels voelen. Zonnig de wandeling in Kampen begonnen, eindigt die in Genemuiden met een stevige frisse wind, maar het blijft gedurende de gehele etappe nog wel droog. 

Kampen
Met de auto rijden we vroeger dan de afgelopen dagen (vanwege de voorspelde regen later vandaag) van Zalkerbroek via Kampen naar Genemuiden, waar we de auto parkeren bij de plaatselijke supermarkten nabij bushalte d’Overtoom. We vertrekken vanuit Genemuiden om 8:57 uur en gaan met de bus terug naar Kampen. Bij het trein-busstation van Kampen aangekomen, halen we daar bij de NS-kiosk eerst een kop koffie alvorens we op stap gaan richting Genemuiden.

Van IJsselmuiden via Grafhorst naar de impasse van Lutterzijl
Direct buiten Kampen, komen we al in IJsselmuiden. Daar passeren we onder andere de Joodse begraafplaats. 
Buiten IJsselmuiden gaan we over de Branderdijk door polder Noorderwaard naar het dorp Grafhorst, gelegen aan het Ganzendiep, dat een aftakking is van de IJssel. Dit tegen een oeverwal gebouwd stadje lag vroeger aan het open water van de Zuiderzee.
Voorbij Grafhorst gaat het Zuiderzeepad zo’n drie kilometer voort aan de voet van de Kamperzeedijk. 
De impasse van geit 1, geitje 2 en geit 3
Bij Lutterzijl ter hoogte van de Bisschopswetering kruisen we de Kamperzeedijk, om naar de Slaperdijk langs de Goot te gaan. Bij de woning aan de overzijde van het water, naast het gemaal, zien we een patstelling met drie geiten. De ene geit heeft een plank beklommen en staat nu op een smalle plank, bijna anderhalve meter boven de grond. Vóór de eerste geit staat een kleine tweede geit in het midden van diezelfde plank, met alle vier poten haaks op de smalle plank. En aan de andere zijde van de kleine geit staat een derde geit, die voor geit 1 en geitje 2 de doorgang naar de brede afdaling verspert. Als geit 3 niet aan de kant gaat, kunnen geit 1 en geit 2 niet weg. Of is het zo dat geit 1 en geit 3 – die beide met hun koppen aan weerszijden tegen de rug van geitje 2 staan – geitje 2 behoeden voor de val vanaf de hoge positie waarop ze alle drie staan? Het ziet eruit als een ‘patstelling’, maar wat nu precies oorzaak, situatie en gevolg is, is aan dit stilleven niet te zien. Het ziet er in elk geval uit als een benarde positie voor in elk geval geitje 2, en eigenlijk ook voor geit 1. Als geit 3 niet meewerkt, niet vertrekt, wordt het voor de geiten 1 en 2 in deze impasse een kwestie van springen of desnoods vallen. Vandaar die ‘patstelling’.

Kilometers graspaden over polderdijken
Voorbij Lutterzijl volgt een vijf kilometer lang graspad boven op de Slaperdijk, eerst nog langs de Goot, en daarna door Polder de Pieper, tot aan de sluisbrug over de Veneriete.
Daarna volgt nog eens zes kilometer dijkgraspad, maar nu eerst langs de Veneriete naar het Zwarte Meer, daarna parallel aan het Scheepvaartgat tot aan het begin van het Diep, waarna het dijkpad verder rond de Zuiderzeepolder gaat over de Kettingweg naar het veerhuis in de veerhaven van Genemuiden.
Vanwege de richtingswisselingen lopen we afwisselend vóór de wind, met zijwind en tegenwind. De bewolking neemt toe, het wordt kouder en de wind begint steeds harder te waaien. 

Snertdag in Genemuiden
Toch komen we droog aan bij de veerboot van Genemuiden. Het Zuiderzeepad gaat vanaf de veerhaven op de andere oever van het Zwarte Water verder, maar wij wandelen nu het stadje Genemuiden binnen, vanuit de stille polder het lawaaierige stadscentrum in. 
Halverwege de havenkade komen we namelijk op de zogenoemde Biestemarkt terecht, waar duizenden bezoekers van marktkraam naar marktkraam schuifelen om zich te vergapen aan alle handelswaar, en al dan niet kennis nemen van de boodschappen van alle liefdadigheidskramen die er tussenin staan. En verderop is de kermis. Tussen de dubbele rij kramen door wandelen we naar het stadscentrum. Gisteren ontmoetten we een bewoner van Kampen, die ons al vertelde dat vandaag de Biestemarkt in Genemuiden zou zijn, en dat je dan eigenlijk mee zou moeten doen aan het eten van snert, want dat zou gebruik zijn op de Biestemarkt. Nu is een warme portie snert op zo’n frisse herfstdag na de bijna 19 kilometers wandelen in weer en wind een war(m)e traktatie, dus wij gaan met succes op zoek naar een restaurant op deze braderie, waar ze de traditie van het snert serveren in ere houden, en van die consumptie krijgen we beslist geen spijt, want we worden verwend met een heerlijke portie goed gevulde en dikke snert, precies zoals snert is bedoeld.  

Wisselend weer en landschap
Met een goed gevulde maag wandelen we over de braderie verder naar onze auto, waarna we terugrijden vanuit Genemuiden naar Stiens. Hoe later het wordt onderweg, hoe slechter het weer wordt, en als we nog maar net thuis zijn, begint het behoorlijk hevig te regenen. 
Tijdens het avondjournaal zien we dat de najaarsstorm in het westen van het land heeft gezorgd voor veel schade. Zo zien we bijvoorbeeld dat daar de Twiskemolen van Landsmeer haar wieken heeft verloren door de zware valwinden van vanmiddag. 
Durkje en ik kunnen echter terugzien op vier prachtige wandeldagen over het Zuiderzeepad. Een mooi gevarieerde route van bijna 72 kilometer door een aaneenschakeling van heel verschillende landschapstypen met onder andere bos, heide, zandverstuiving, polder, veel waterlopen, meren en kolken; allemaal te vinden tijdens vier dagen gaans tussen Leuvenum en Genemuiden.

Geen opmerkingen: