donderdag 20 oktober 2016

Zuiderzeepad van Elburg naar Kampen

Maandag 17 oktober 2016
Ook op deze etappe is het Zuiderzeepad goed bewegwijzerdDe derde dag
Na de tweede etappe van gisteren van onze herfstvakantiewandelvierdaagse van Leuvenum naar Genemuiden beginnen we vandaag aan de derde wandeldag. Vandaag gaan we de volgende etappe van het Zuiderzeepad lopen, van Elburg naar Kampen, over een afstand van 23,6 kilometer.
Het is vandaag alweer een prachtig zonnige herfstdag onder een lichtbewolkte lucht, bij een temperatuur die onderweg oploopt van 10 naar 16 graden Celsius. Kortom, heerlijk wandelweer.

Elburg
Met de auto rijden we van Zalkerbroek naar Kampen, waar we de auto parkeren op het P&R-parkeerterrein bij het NS-station van Kampen, tegenover de IJsselbrug. We vertrekken vanuit Kampen om 9:03 uur en gaan met de trein naar Zwolle. Daar stappen we over in de bus van Zwolle naar het centrum van Elburg. In Elburg aangekomen, halen we daar bij de supermarkt de nodige boodschappen voor vandaag en morgen, en drinken we eerst een kop koffie alvorens we op stap gaan, terug naar en dus op weg naar Kampen.
Door de vesting lopen we langs de sjoel, langs de grote kerk met de stompe toren, langs het orgelmuseum, en over de walgracht het vissersstadje uit. Buiten de stadsgracht wandelen we dan diagonaal door de weilanden van bruggetje naar bruggetje in de richting van Oostendorp, waar we langs de noordwestelijke kant van de bebouwde kom voortgaan, met rechts Oostendorp en links polder De Mheen.

Eekt en Kerkdorp
Voorbij Oostendorp volgt een prachtig stuk van de route via onder andere de Melksteeg en langs de Ganzenhoeve naar het dorpje Eekt, ten noorden van polder de Broeklanden.
Voorbij de SVR-camping van Eekt volgen we een fietspad in de richting van Oosterwolde. We komen dan onder andere langs Huize Morren op Landgoed Morren en direct daarna ook langs Zorglandgoed ‘Je Maintiendrai’, een zorgboerderij voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel.  
Na de Schiksweg volgt een kilometers lang asfalttraject over de Winterdijk en de Groote Woldweg tot aan Kerkdorp. Bij de entree van dit dorpje is door een bewoner van Kerkdorp een mooi rustpunt gecreƫerd onder een groot afdak, waar wandelaars en fietsers kunnen pauzeren. Op deze particuliere pauzeplek ligt een uitgebreid assortiment van allerlei soorten levensmiddelen, waar je middels zelfbediening van kunt nemen, om vervolgens de kosten daarvan te betalen in het geldbakje dat erbij staat. We maken dankbaar gebruik van deze gastvrije plek om hier te rusten, iets te eten en er een lekker bakje koffie te drinken.

Noordeinde en De Roskam
Ook na Kerkdorp volgt weer een kilometers lang traject over asfalt door polder Oosterwolde tot aan het dijkdorpje Noordeinde. Hier vervolgen we onze weg over een graspad bovenop een dijkje langs het Nieuwe Kanaal.
Daarna gaat het verder naar het dorpje De Roskam. Over de Nieuwendijk lopen we verder naar de Zwartendijk. We volgen de hooggelegen Zwartendijk, die ons door de Polder Dronthen naar de stadsrand van Kampen brengt. Het Zuiderzeepad is hier een eindje omgeleid, omdat de nieuwe spoorlijn van Zwolle naar Lelystad de oude Zwartendijk doorsnijdt. Na vier kilometers Zwartendijk komen we bij de rand van de bebouwde kom van Kampen.

Kampen
We hebben nu zo’n twintig kilometer gelopen, dus voor ons is het ook wel de hoogste tijd voor een tweede pauze van deze wandeldag. De hoog boven alle bebouwing uitstekende M van McDonalds wijst ons daartoe de weg, en dit restaurant ligt ook nog aan het Zuiderzeepad, dus dat is mooi meegenomen. Snel even een ‘flaubyt’met een kop koffie, en dan weer spoedig verder.
En daarna volgt het laatste deel van deze etappe, door Kampen, in de richting van de IJssel. Voorbij de Nieuwe Buitenhaven buigen we af naar de vestingwal, waarop de wandelroute verder gaat tot aan de markante Broederpoort. Door dit poortgebouw lopen we het oude stadscentrum van Kampen binnen, om dan vervolgens langs onder andere de Sint-Annakapel, de Botermarkt, onder de Nieuwe Toren door, en langs het monumentale stadhuis naar de IJsselbrug te lopen.
We steken de IJsselbrug over, maar moeten op de brug even wachten, omdat eerst enkele binnenvaartschepen op de IJssel de brug moeten passeren. Daarna wandelen we langs het NS-station verder naar onze auto. Tenslotte rijden we vanuit Kampen weer terug naar ons hotel in Zalkerbroek.
Vanavond gaan we weer terug naar Kampen, om daar van een goede avondmaaltijd te genieten in De Stadsherberg van Kampen, tegenover de IJsselbrug, met uitzicht op de IJssel.

Geen opmerkingen: