woensdag 1 juni 2016

Gerrit van der Meulen exposeert in Stiens

Woensdag 1 juni 2016 
Straatje in Guvet op Kreta (2009)

Van der Meulen en Laverman
Tot 30 juni 2016 exposeren Gerrit van der Meulen en Dina Laverman hun werk in het gemeentehuis van de gemeente Leeuwarderadeel in Stiens.
Laverman exposeert daar haar foto's, en Van der Meulen exposeert zijn schets- en schilderwerken.

Schilderijen van Gerrit van der Meulen
Het schetsen en tekenen heeft Van der Meulen 'geërfd' van één van zijn grootvaders. Zijn bouwkundige opleiding gaf volop mogelijkheden om met potlood en pen te schetsen en te tekenen, zowel beroepsmatig als voor zijn hobby. In zijn werkzame leven waren het vooral de vakanties, waarin de nodige rust het tekenen tot een plezier maakte. Tegelijkertijd geven de schetsen, op diverse plaatsen in het veld of in de bebouwde omgeving gemaakt, een beeld, en daarmee een herinnering aan de plaats waar hij was.

Poetsen en smeren
Abstracte beelden zijn moeilijk te maken. Het is immers een onbekende wereld. Toch stapt Gerrit wellicht die 'wereld' nog wel eens binnen.
Potlood en inkt zijn gemakkelijk om op reis mee te nemen. Later kwamen daar pastel en droog krijt bij. Maar dan moet er ook een bus fixeer mee. Aquarelleren lukt hem niet. Er moet gepoetst en gesmeerd kunnen worden. Schilderen met olieverf heeft Van der Meulen wel geprobeerd, maar de lange droogtijd past niet bij zijn ongeduld.
Acryl gaat beter. Voordeel van beide verfsoorten is dat er altijd correcties kunnen worden aangebracht. Maar soms moet er opnieuw worden begonnen, en staat de mislukking op de achterkant van het papier.

Klein is fijn
Gerrit van der Meulen is gewend om op een klein oppervlak te werken, en dan is het moeilijk om op groter formaat te schilderen. Toch heeft hij dat geprobeerd, op een formaat van 70× 90 cm. "Het is niet echt moeilijker,  heb ik gemerkt, maar de dosering van de juiste hoeveelheid van een bepaalde kleur kan ik (nog) niet goed inschatten. En… waar laat ik die grote stukken doek?", vraagt Gerrit van der Meulen zich af.

Geen opmerkingen: