dinsdag 10 mei 2016

Weer terug naar Lissabon

Vrijdag 6 mei 2016
Bij Marqués Pombal in Lissabon


Vaarwel Coimbra
Vanmorgen ontbijten we om 8.30 uur in ons hotel in Coimbra. Daarna checken we uit en lopen we door de supermarkt - voor enkele dagboodschappen – naar het treinstation A van Coimbra. Als we de treinkaartjes willen kopen, blijkt bij de kaartverkoper dat we nu 50 minuten moeten wachten op station A, en dan missen we op station Coimbra B ook nog de aansluitende trein naar Lissabon, waardoor we daar ook nog eens 40 minuten moeten wachten. Omdat beide stations redelijk dicht bij elkaar liggen, nemen we een taxi van Coimbra A naar Coimbra B, zodat we de eerstvolgende trein van 9.57 uur nog ruimschoots halen, die ons vanuit Coimbra B naar Lissabon zal brengen.

Terug in Lissabon
Exact op de geplande tijd van 12.00 uur arriveren we op het treinstation Lissabon Santa Apolónia. Vanaf hier is het zo’n vier kilometer naar ons Hotel Alicante, dat zo ongeveer halverwege het stadscentrum en het vliegveld ligt. Een taxi brengt ons voor enkele euro’s van het treinstation naar ons hotel. Daar zijn we om 12.30 uur en bij het inchecken horen we dat we niet op de geplande tijd van 14.00 uur, maar al om 13.30 uur kunnen beschikken over onze hotelkamer. Daarom gaan we eerst nog even lunchen in een pastelaria-restaurant, enkele honderden meters verwijderd van het hotel. Onze rugzakken stallen we in het hotel, dus die hoeven niet mee.

Stadswandeling heuvelafwaarts
Na de lunch is de hotelkamer klaar en installeren we ons daar. We blijven er niet lang, want we willen een stadswandeling door Lissabon maken; vanuit onze hotel via de immense stadsrotonde Marqués Pombal, via de lange Avenida Liberdada alsmaar verder afdalen naar de rivieroever van Lissabon aan de Taag.
We doorkruisen in deze afdaling ook het gezellige winkelcentrum van Lissabon en lopen zo door de Lissabonse wijk Baixa naar Praca do Cómercio, het gezellig drukke stadsplein dat aan de Taag ligt.
Het is vandaag tamelijk bewolkt, met af en toe een enkele drup regen, maar dat mag de pret niet drukken. Als de zon nu en dan even doorbreekt, wordt het al snel warm in de stad. Al met al is het een aangename dag voor een dergelijk stadsbezoek, en ook als wandeldag ware het voor ons vandaag een hele mooie geweest.

Stadswandeling heuvelopwaarts
We zitten eerst even op een bankje aan de Taag en lopen dan tussen de in het gebruikelijk zwart geklede groepen studenten door naar een pleinterras, waar we een kop koffie drinken.
Daarna wandelen we via een parallelle route weer heuvelopwaarts terug naar ons hotel. Dat is ongeveer een afstand van drie gezellige kilometers, met onderweg veel vertier van onder andere artiesten, een toeristische markt op een groot plein, veel toeristen, mensen op terrassen, en alles wat zoal hoort bij een gezellig stadsbezoek.

Iraans diner in Portugal
Vanavond dineren we in het Iraanse restaurant naast ons hotel. We gaan vroeg naar bed, want vannacht worden we met een wake up call gewekt om 3.45 uur, om ons klaar te maken voor de taxi die ons naar het vliegveld zal brengen. Zo’n tussendoordag van in de ochtend reizen en vanmiddag het schilderachtige Lissabon weer even bezichtigen is een welkome laatste aanvulling op deze mooie meivakantie.

Geen opmerkingen: