dinsdag 10 mei 2016

Stadswandelen in Portugees Coimbra

Donderdag 5 mei 2016
De universiteit van Coimbra


Terugblik op de caminho
In de afgelopen elf pelgrimsdagen hebben we vanuit Lissabon in elk geval ons beoogde doel gehaald. We zijn gisteren na bijna 250 kilometer aaneensluitend pelgrimeren gearriveerd in de Portugese stad Coimbra, en we waren vandaag van plan om nog één dag door te lopen naar Mealhada, om dan vanmiddag met de trein weer terug te rijden naar Coimbra, waar we gisteren voor twee nachten een hotel hebben geboekt.

Weersomslag
We waren er al enkele dagen van op de hoogte dat het weer vandaag zou omslaan van zomers warm en droog naar koeler met regelmatig regen. Als we vanmorgen om 7.15 uur wakker worden van onze wandelwekker, horen we direct de regen al behoorlijk vallen buiten op ons dakterras van het hotel. We checken het actuele weerbericht en bekijken de Portugese regenradar. Dat is allemaal duidelijk: deze dag zal een regenachtige dag worden. Weliswaar niet veel regen, maar toch aanhoudende regen gedurende de hele dag. Een groot regenfront komt vanuit het zuidoosten over Portugal heen, en niet alleen vandaag zal het blijven regenen, maar ook de komende dagen zullen buitengewoon veel regen krijgen. Jammer voor al die pelgrims die momenteel samen met ons op de ‘Caminho Portugués de Santiago’ onderweg zijn naar Santiago de Compostela.

Werelderfgoed Coimbra
Durkje en ik besluiten om vandaag niet verder te lopen. We hebben elf prachtige mooi-weer-wandeldagen gehad, en het is ook best wel aantrekkelijk om vandaag de gelegenheid te benutten om deze prachtige Portugese stad te bezichtigen, Coimbra, dat in 2013 door de Unesco werd verklaard als Werelderfgoed. We kleden ons aan en schuiven om 8.30 uur aan bij één van de ontbijttafels van het hotel.

Universiteit van Coimbra
Om 9.00 uur staan we buiten, beiden gewapend met paraplu, en die hebben we voortdurend ook echt nodig op straat. We lopen van het hotel naar de universiteit van Coimbra, de beroemde Portugese universiteit die al in het jaar 1290 werd gesticht. We bezoeken de oude academiegebouwen, die hoog op de heuvels van Coimbra zijn gebouwd. Getuige de vele bussen met toeristen (onder andere Japanners en Fransen en Duitsers) is dit universiteitscomplex een publiekstrekker, en inderdaad met recht.

Nieuwe kathedraal
Na dit universiteitsbezoek lopen we door naar de nieuwe kathedraal (Anno 1598) van Coimbra. We bezichtigen deze nieuwste kathedraal, waarin onder andere het beeld van Fátima staat. Een organist repeteert op het kleine orgel, hetgeen de sfeer van dit kerkbezoek bepaalt.

Oude kathedraal
Daarna lopen we via de smalle, middeleeuwse straatjes van Coimbra naar het veel lager gelegen stadsniveau, waar de oude kathedraal (Anno 1162) van Coimbra staat. Ook deze is gelukkig geopend, dus ook deze oude versie van kerkelijk Coimbra gaan we naar binnen. Tot onze verrassing vinden we hier een beeld van Sint Jacob, in het koor van de kathedraal. Bovendien kregen we niet alleen in de nieuwe, maar ook hier in de oude kathedraal een kathedraalstempel in onze pelgrimspaspoorten. Ze zijn hier graag bereid om die in onze pelgrimspassen te stempelen, mede als herinnering aan dit kathedralen-bezoek tijdens onze Portugees-Spaanse pelgrimage. Portugezen waarderen het ook zichtbaar dat je als pelgrim hun kerk met een bezoek vereert.

Oudste klooster van Portugal
Deze oudste stadskathedraal heeft op enkele plaatsen enkele grote tegeltableau’s tegen de wand hangen, met Moorse decoraties, die afkomstig zijn uit Sevilla. We mogen ook de rondgang van het aangebouwde klooster bezoeken. Dit klooster is het oudste klooster van Portugal. In het klooster raken we lang in gesprek met een Portugese student, die hier in de stad Rechten studeert. Hij vertelt ons veel over zijn studie, zijn universiteit en over zijn plannen om na zijn Bachelor degree van Coimbra voor zijn Master degree naar de universiteit van Lissabon te gaan, waar hij zijn specialisatie dan kan doen voor wat betreft de juridische aspecten van intellectueel eigendom van industriële producten.

Studenten
Buiten op de trappen van de oude kathedraal zit een grote groep universiteitsstudenten, die wij binnen in de kathedraal buiten al hoorden zingen. De studenten doorkruisen op luidruchtige wijze de binnenstad – met in hun kielzog enkele politieagenten – omdat zij op niet mis te verstane wijze momenteel hun academische jaar afsluiten.
Na dit kathedraalbezoek lopen we terug naar de achterzijde van de Santiago-kerk, waar we in een pastelaria iets eten en koffiedrinken.

Santa Cruz-kerk
Daarna gaan we wederom de aanhoudende regen weer in, op weg naar de Santa Cruz-kerk (Anno 1131); ook al weer even indrukwekkend als de andere kerken die we vanmorgen bezichtigen. De enorme blauwe tegeltableau’s en het rood-bruin-houten kerkorgel zijn in het oog springende elementen van deze mooi vormgegeven oude stadskerk.

Avonduren in Coimbra
Na dit kerkbezoek wandelen we nog een eind door de stad, om vervolgens bij het treinstation boodschappen voor vandaag te halen, waarna we terug gaan naar ons hotel, waar we ondanks de regen toch nog genoeglijk op ons dakterras onder een groot zonnescherm buiten kunnen zitten.
Vanavond dineren we in één van de Portugese specialiteitenrestaurants in het centrum van Coimbra. Overal in het stadscentrum staan grote groepen studenten in hun lange zwarte gewaden bij de ingangen van de vele grote en kleine restaurants die Coimbra rijk is, wachtend op elkaar, om straks gezamenlijk naar binnen te gaan voor de gezamenlijke avondmaaltijd. In de restaurants staan de tafels daartoe al in lange rijen opgesteld, klaar voor de uitbundige gasten, die vanavond hun academisch jaar onder het genot van een goede Portugese maaltijd afsluiten. Durkje en ik voegen ons graag in dit vrolijk gezelschap. Voor ons en voor de andere gasten die ook niet tot die studentenpopulatie behoren, worden kleine tafelschikkingen gemaakt in de diverse restaurantruimtes, zodat de beide groepen in een eigen setting een genoeglijke avond hebben.

Geen opmerkingen: