maandag 16 mei 2016

Wandelen in Fryslân

Pinkstermaandag 16 mei 2016 
Cover van de wandelgids

Cultuurhistorie en landschap
Fryslân biedt een interessante verscheidenheid van landschappen en cultuurhistorische parels. Wandelend geniet je optimaal van alle Friese kwaliteiten.
In 2010 publiceerden geograaf Edward Houting & vormgever Jacob van der Vaart via de Friese Pers Boekerij de wandelgids 'Wandelen in Fryslân'. De focus van de 12 wandelroutes in deze wandelgids ligt op cultuurhistorie en landschap.

Uiteenlopende wandelroutes
Voor de wandelgids 'Wandelen in Fryslân' zijn twaalf uiteenlopende wandelroutes uitgezet en beschreven. De routes zijn zo gekozen dat de verscheidenheid van het Friese landschap goed tot zijn recht komt. De wandelaar wordt bovendien naar verrassende plekken geleid, die op het eerste gezicht misschien niet zo voor de hand liggen om als wandelbestemming te kiezen.

Friese paden
De lengte van de wandelingen in deze routegids varieert van 7 tot 14 kilometer. De te lopen route van elke wandeling wordt duidelijk beschreven, en er wordt onderweg veel verteld over de cultuurhistorie van de streek. Elke wandeling is voorzien van een kleurenkaartje. Ook zijn er bij elke wandeling kleurenfoto's en historische tekeningen opgenomen.
Een groot deel van de wandelingen gaat over (vaak rustige) verharde wegen en fietspaden, en voorts loop je over voetpaden, op zandwegen, over veldpaden, langs akkers, over (ook voormalige) zeedijken, over bospaden en schelpenpaden, kortom, over allerlei soorten paden die Fryslân rijk is.

12 routes in 7 dagen
In de periode van augustus 2015 tot en met april 2016 hebben Durkje en ik de totaal 133 kilometers van alle 12 routes van deze wandelgids gelopen. Vijfmaal hebben we twee routes op één dag gelopen, en tweemaal hebben we slechts één route per dag gelopen. Totaal hebben we dus in zeven dagen alle twaalf routes gelopen, op de volgende data, die hieronder als weblink verwijzen naar het wandelverslag van die zeven dagen:Geen opmerkingen: