donderdag 19 mei 2016

Dina Laverman exposeert in Stiens

Donderdag 19 mei 2016 
Foto van Dina LavermanLaverman en Van der Meulen
Tot 30 juni 2016 exposeren Dina Laverman en Gerrit van der Meulen hun werk in het gemeentehuis van de gemeente Leeuwarderadeel in Stiens.
Van der Meulen exposeert daar zijn schilderijen, en Laverman exposeert haar foto's.

Fotografie van Dina Laverman
Nadat het digitale tijdperk aan de amateurfotograaf op een gemakkelijke wijze mogelijkheden bood, die daarvóór nog veel moeilijker bereikbaar waren, werd fotografie de hobby van Dina Laverman.
Het fotograferen van natuur en landschap heeft haar voorkeur.
Met telelens en macrolens wordt veraf dichtbij, en klein wordt groot.
De mogelijkheden lijken eindeloos, en de uitdagingen eveneens.
Voor het landschap is het gemakkelijk om de gekozen onderwerpen dichterbij te halen om op die manier het gewenste beeld snel in te kaderen.
De macrolens gebruikt ze in haar achtertuin, waar altijd wel een beestje scharrelt en/of waar veelal ook wel een bloemetje zo groot als een speldenknop bloeit.

Kleine objecten
Het fotograferen van kleine objecten, zoals sieraden, is voor Laverman een nieuwe ervaring.
Geplaatst in een zogenoemde 'softbox' in combinatie met een aantal lampen die wit licht uitstralen, worden de kleinste details helder en sprankelend.
Haar fototoestel is - met voldoende reserve aan opslagcapaciteit en met een extra batterij en oplader -  altijd in de buurt, waar ze ook is.

Kracht en uitstraling
De computer en de fotoprinter zijn voor Dina onontbeerlijk.
Met beide apparaten kunnen correcties in de fotobeelden worden aangebracht, die wenselijk zijn om het beeld de gewenste kracht en uitstraling te geven.
Maar deze correcties zijn klein. Manipulaties ten behoeve van effectbejag vermijdt ze.
De gevoeligheid van de apparatuur brengt soms echter onverwachte effecten teweeg. Zoals de foto van een dun laagje ijs op het water van een regenwaterton, waarbij de blauwe lucht en de rode muur in de nabijheid voor kleuren zorgden die niet met het blote oog worden waargenomen. Dat maakt dergelijke foto’s tot abstracte, digitale 'schilderijtjes'.

Geen opmerkingen: