zaterdag 7 mei 2016

Van Stiens via Zaventem naar Lissabon

Zaterdag 23 april 2016
Aankomst op Praca do Comércio aan de Taag in LissabonVan Fries Stiens naar Brussels Zaventem
Om 6.00 uur worden we wakker van de wekker, en om 7.00 uur vertrekken we uit Stiens. Via Breda en Antwerpen rijden we naar het vliegveld Zaventem bij Brussel.
Vanwege de recente bomaanslag op Zaventem is het de afgelopen weken nog ongewis geweest of onze vlucht vanaf Zaventem door zou kunnen gaan. Het gaat enkele maanden duren alvorens de situatie weer normaal zal zijn. Vanwege de bomaanslag moet de vertrekhal worden gerenoveerd, en tot overmaat van ramp staakte de Belgische luchtverkeersleiding deze week ook nog, om zich afkeurend uit te spreken over het feit dat de luchtverkeersleiders - net als veel anderen - voortaan ook langer zouden moeten doorwerken alvorens men de pensioengerechtigde leeftijd zou bereiken.
Enkele dagen geleden kregen we van het reisbureau het bericht dat we de boarding passes alvast zouden kunnen aanvragen, en verder bleef elke berichtgeving over gewijzigde vluchttijden of over een overplaatsing van de vlucht naar een ander vliegveld uit. Gisteravond zagen we op de internetsite van Zaventem dat onze vlucht van Brussel naar Lissabon nog steeds op de reguliere tijd in de planning staat, dus we reizen vanmorgen vroeg af naar Brussel om op vakantie te gaan naar Portugal. Wel werden passagiers er via de media op gewezen dat de doorlooptijd op het vliegveld aanmerkelijk langer is dan normaal, dus om die reden gaan we eerder dan te doen gebruikelijk op weg naar het vliegveld.

Onafzienbare wachtrij op Zaventem
Zonder oponthoud arriveren we om 10.00 uur op de parkeerplaats van vliegveld Zaventem. De vliegveld shuttle brengt ons vlot naar de terminal. Als we uitstappen nabij de tijdelijke vertrekhal worden we direct met de neus op de feiten gedrukt. Vóór ons zien we een lange wachtrij staan met alle passagiers die in afwachting zijn van hun vlucht. Er is veel politie op de been, en de ook aanwezige militairen zijn zichtbaar zwaar bewapend. Achter aansluiten is het devies, dus we gaan rechtsaf naar het achtereind van de onafzienbare lange rij wachtenden. Via allerlei bochten door diverse vertrekken van de begane grond - onder de gebouwen door - lopen we naar het achtereind van de rij. Op de plek waar de passagiers van verschillende kanten komen, sluiten de nieuwkomers aan in de rij, en wij ook. Maar vanaf deze plek is zelfs het eind van de lange wachtrij nog niet te zien. Het ziet er naar uit dat we heel lang zullen moeten wachten alvorens we via de tijdelijke vertrekhal bij de gates zullen arriveren. Het is nu 10.30 uur. Gelukkig zijn Durkje en ik ruim op tijd, maar of deze extra tijd voldoende is, zullen we pas veel later weten.

Wachtrijen bij en in de tijdelijke vertrekhal
Al snel merken we dat het met deze superlange wachtrij wel wat meevalt. De rij is bijna voortdurend in beweging, dus we schuiven redelijk vlot op in de richting van de tijdelijke vertrekhal. Hier en daar passeren we de militairen die hier toezicht houden op een goed verloop van het wachtproces. De wachtenden zijn opvallend rustig. Iedereen weet wel dat hier ieders geduld op de proef wordt gesteld, en men weet ook wel dat het geen zin heeft om hier stampij te maken over de lange wachttijd.
Vlakbij de tijdelijke vertrekhal wordt de bewaking van de militairen overgenomen door de politie. We komen via een controlepost voor paspoort en boarding pass in een grote evenemententent, waarin we in parallelle rijen worden opgesteld voor een eerste screening van onze bagage, en voor de eerste passage door een detectiepoort, met steekproefsgewijs een fouilleersessie.
Door een volgende tent lopen we naar de plaats waar de volgende wachtrijen staan, in afwachting van het inchecken van de meegenomen ruimbagage. Aan ons wordt meegedeeld dat we nog niet in de wachtrij moeten gaan staan, maar even terzijde moeten plaatsnemen, omdat onze wachtrij voor de vlucht van TAP Portugal naar Lissabon zich pas over een half uur mag gaan opstellen.

Detail van Brussels Tribute
Brussels Tribute
Voldoende tijd dus om even wat te eten en te drinken van wat we meenamen. In de tijdelijke vertrekhal-tenten is trouwens niets te koop, dus je bent aangewezen op wat je zelf meenam. We kunnen nu ook alvast onze rugzakken inpakken in de vluchtzakken, waarmee de beide rugzakken straks het ruim van het vliegtuig in gaan.
Achter ons zie ik tegen de wand van de evenemententent een groot bord hangen, met daarop ‘Brussels Tribute’. Het is een gedenkbord voor alle slachtoffers van de recente bomaanslag. Velen hebben daar een korte tekst op geschreven, zoals bijvoorbeeld: ‘Pray for Bruxelles’ en ‘We won’t give up’. Het zijn de zichtbare tekens en verwoorde emoties na een dramatische gebeurtenis.

Wachtrijen voor de ruimbagage
Op de gestelde tijd sluiten we aan bij de wachtende van de TAP-vlucht naar Portugal, en dan mogen we al snel door naar een volgende ruimte, waar we weer in drie lange rijen worden opgesteld voor het inchecken van onze ruimbagage.
Omdat we in drie rijen staan, duurt het niet al te lang voordat we onze ruimbagage kunnen inchecken. Het incheckpersoneel kan de ruimbagage nu niet – zoals dat gebruikelijk is - direct op de lopende band zetten. Alles wordt achter de tijdelijke incheckbalie gezet, en ander personeel zorgt er dan voor dat het iets verder naar achteren op een tijdelijke loopband wordt gezet.
Wij mogen nu ook door, namelijk naar de wachtrij voor het checken van onze boarding passes. Gelukkig gaat dat vrij snel.

Wachtrijen in de vertrekterminal
Voorbij dit checkpunt moeten we via een aantal trappen in een betonnen trappenhuis naar enkele verdiepingen hoger, waar we dan in de permanente vertrekterminal komen.
Ook hier worden we weer in lange wachtrijen gezet, die ons langzaam voortlopend voorbij al weer een checkpunt voor paspoort en boarding pass bij de checkpunten brengen waar onze handbagage wordt gescand, en waar we wederom door beveilingspoortjes gaan, waar af en toe iemand uitgebreid wordt gefouilleerd.
En dan – als dat alles achter de rug is – komen we in de terminal waar we voor het eerst sinds onze aankomst op het vliegveld een kopje koffie kunnen kopen. Nu zouden we kunnen doorlopen naar de gates, maar op de beeldschermen worden we erop gewezen wanneer bekend zal worden gemaakt vanaf welke gate onze vlucht zal gaan vertrekken. We wachten nog steeds geduldig op dat uitsluitsel.

Wachten bij de gate
Om 13.35 uur wordt bekend gemaakt naar welke gate we dienen te gaan voor het boarden. Als we bij de gate komen, is ons vliegtuig daar nog niet gearriveerd. Met enige vertraging  komt die binnen, en nadat de inkomende passagiers zijn uitgestapt, mogen wij ons als vertrekkende passagiers wederom opstellen in wachtrijen om voor deze vlucht te boarden.
Drie kwartier later dan gepland, vertrekken met ons vliegtuig van Zaventem, op weg naar Lissabon. Zoveel vertraging valt toch eigenlijk nog wel mee, als je nagaat welke ingrepen er allemaal nodig zijn geweest om het vliegverkeer weer op gang te brengen en op gang te houden, na die vreselijke bomaanslag van enkele weken geleden.

Aankomst in Lissabon
Na een goede vlucht vanuit België komen we enigszins verlaat aan op het vliegveld van Lissabon. Daar nemen we de airport shuttle vanaf het vliegveld richting treinstation in het centrum van Lissabon.
Bij Praca do Comércio stappen we uit, en dan lopen we langs de Taag (Tejo) naar ons hostel in Lissabon, ongeveer een kwartiertje gaans. Onderweg zien we links van ons op grotere hoogte in één van de oudere stadsdelen de hoog boven de bebouwing uit torenende kerktorens van de kathedraal van Lissabon. Daar gaan we morgen beginnen met onze volgende pelgrimstocht, de Caminho Portugués de Santiago, van Portugees Lissabon naar Spaans Santiago de Compostela.
We checken in in ons hostel, en nadat we een en ander gereed hebben gemaakt voor de nacht en voor ons vertrek van morgen, gaan we het stadscentrum van Lissabon weer in voor een goede avondmaaltijd. In één van de restaurants in het centrum genieten we van een heerlijk Portugees menu, en daarna wandelen we via een korte omweg over het fraai verlichte Praca do Comércio weer terug naar ons hostel voor de overnachting aldaar.
Praca do Comércio 's avonds verlicht

Klaar voor de start
Morgen gaan we in Lissabon beginnen met de Caminho Portugués de Santiago. De meivakantie van dit jaar zullen we gaan gebruiken om ruim tien dagen in noordelijke richting te wandelen op dit Portugese pelgrimspad.

Geen opmerkingen: