woensdag 20 april 2016

Betalen bij Stenden

Woensdag 20 april 2016 
Mededelingsbord in De Haak te Leeuwarden

Betaald in Stenden
Waar hebben onze studenten in de afgelopen periode hun geld aan uitgegeven bij Stenden Hogeschool?

  • Hebben ze een lekkere verse salade gekocht in de Canteen?
  • Of hebben ze hun auto geparkeerd op het parkeerterrein van Stenden? 
  • Of hebben ze vlak voor hun tentamen nog snel even een heerlijke candybar gekocht in één van de verkoopautomaten? 

Betaaltransacties tegen het licht gehouden
Stenden telt wereldwijd ongeveer 11.000 studenten, waarvan zo'n 10.000 in onze vijf Nederlandse hogeschoolvestigingen. Samen zijn ze goed voor zo’n 250.000 betaaltransacties per jaar. Daarom heeft men binnen onze hogeschool eens goed gekeken naar het betalen binnen Stenden.
Als gevolg daarvan gaan er nu een aantal zaken veranderen, en wel in stappen. In de komende tijd zullen alle studenten en alle medewerkers hierover worden geïnformeerd. Zo staan er op allerlei plaatsen binnen de hogeschoolvestigingen bijvoorbeeld al mededelingenborden, en worden er online mededelingen verspreid via het IStenden-intranet, teneinde alle studenten en medewerkers zo snel mogelijk, tijdig, en zo goed mogelijk te informeren over deze verandering.

Weer betaald printen vanaf 11 april 2016
Als je al meer dan een jaar op Stenden studeert, weet je dat er altijd al moest worden betaald voor het kopiëren en printen. In de afgelopen tijd was dat tijdelijk gratis, omdat we het betaalsysteem binnen Stenden aan het verbeteren waren.
Print- en kopieerfaciliteiten brengen aanmerkelijke kosten met zich mee voor bijvoorbeeld papier, toner, onderhoud en electriciteit. Vanwege die hoge kosten moeten studenten vanaf 11 april 2016 weer betalen voor het printen en kopiëren.

Milieu-aspect
Naast het kostenaspect speelt ook het milieu een belangrijke rol. Wereldwijd printen we met zijn allen jaarlijks ongeveer 152 biljoen A4-tjes. Daarvan wordt 40% slechts één keer gebruikt, 25% belandt al dezelfde dag bij het afval, en 20% wordt zelfs zonder ooit maar te bekijken weggegooid. Dat is natuurlijk zonde voor het papier, de kosten en voor het milieu.

Wijziging van betaalmiddel
Tot nu toe was de Stenden-studentenkaart naast alle andere betaalpassen een extra betaalmiddel binnen alle Stenden-vestigingen. Dat gaan we nu ook vereenvoudigen, zodat je straks alles binnen Stenden kunt betalen met je eigen betaalmiddel.
Vanaf 1 juli 2016 kun je in de kantine en in de iShop van Stenden alleen betalen met je eigen bankpas, met je Visa card, American Express of Mastercard.
In de FAQ’s op het IStenden-intranet kun je trouwens zien welke betaalkaarten allemaal geaccepteerd worden binnen Stenden Hogeschool.
Studenten kunnen hun Stenden-studentenkaart wel blijven gebruiken vanaf 1 juli 2016 om af te rekenen bij het parkeren, bij de snoep- en frisautomaten, en bij het printen en kopiëren.

De studentenkaart
De Stenden-studentenkaart leidt nu al een dubbelleven. Daar staan nu namelijk al twee geldstromen op. Je kon er voorheen al mee afrekenen in de kantine, in het restaurant, bij de snoep- en frisdrankautomaten en bij het parkeren.
Vanaf nu kun je er ook mee afrekenen bij het printen en kopiëren.
Maar die twee betaalstromen gaan niet van hetzelfde tegoed af. Er zitten nu inmiddels als het ware twee 'beurzen' op die ene studentenkaart.
De ene 'beurs' laad je op via de bekende weg, namelijk online of bij het oplaadpunt in het hogeschoolgebouw
En een printtegoed kun je vanaf nu alleen online aanschaffen via: http://print.stenden.com.
Deze twee verschillende 'beurzen' kun je onderling niet uitwisselen.
Om het 'betaalleed' van deze wijzigingen enigszins te verzachten en om de overgang te vergemakkelijken, hebben alle studenten alvast € 5,- printtegoed cadeau gekregen van de hogeschool. Daarmee kun je in elk geval honderd zwart-wit printjes in A4-formaat maken.

Geen opmerkingen: