dinsdag 19 april 2016

PG Stiens presenteert: Batseba - de musical

Zondagmiddag 17 april 2016
Scene uit de musical Batseba
Eigen productie
In de Protestantse Gemeente (PG) van Stiens valt regelmatig wat moois te beleven.
Na de muzikale RUM-dienst van vanmorgen in De Hege Stins zitten we vanmiddag in de andere kerk van onze kerkelijke gemeente, namelijk in de Stienser Sint-Vituskerk.
Een enorm podium is opgebouwd in het koor van de kerk, om hier deze maand vier maal een musical-productie letterlijk op de planken te brengen. Het is een eigen productie van een grote groep gemeenteleden, wonend in en rond Stiens. Jong en oud kreeg de kans om mee te doen, en ze doen ook allemaal mee, tientallen gemeenteleden, de jongst vierr jaar en de oudste 70.
We zijn vanmiddag in al weer een uitverkochte kerkzaal bij 'Batseba - de musical'.

Lust wint het van verstand
Een veelzijdig team van acteurs, een muziekband, een volwassenenkoor, allerlei technici, een regisseuse, een dirigent en een kinderkoor brengt een rijk gevarieerde musical op het podium, met afwisselend allerlei acts, zangstukken, instrumentale muzikale intermezzo's, met veel kleur, licht en beweging.
Heel mooi ook is het regelmatig gebruik van schimmenspel. Zeer tot de verbeelding spreekt de schimmenspel-scene waarbij koning David door het venster van zijn paleis de mooie jonge badende Batseba observeert en haar vervolgens het hof maakt.

Koning David observeert Batseba, de vrouw van Uria
David + Batseba = Salomo
Batseba raakt zwanger en ondanks alle pogingen van David om te redden wat er nog te redden valt, loopt ook dit overspel - zoals zo vaak - op een drama uit. Batseba's echtgenoot moet dit met de dood bekopen, en dit eerste kind van David en Batseba overlijdt, ook hier weer in schimmenspel indrukwekkend verbeeld.
Daarna verschuift het perspectief naar Salomo, het tweede kind van David & Batseba. Deze kroonprins groeit op, totdat hij zijn twijfels over zijn naderende koningschap terzijde legt, en aan het eind van de musical met veel ceremonieel vertoon wordt gekroond tot de nieuwe koning Salomo, als opvolger van zijn vader David.
We beleven hier in Stiens een tot de verbeelding sprekend verhaal van schoonheid & verleiding, van liefde & trouw, van recht & gerechtigheid, en van leven & dood.
De Stienser producenten hebben voor deze musical gebruik gemaakt van het bijbelverhaal van 2 Samuël 11 en 2 Samuël 12, in de versie van de Bijbel in Gewone Taal.

Geen opmerkingen: