woensdag 2 maart 2016

Zuiderzeepad van Blaricum naar Spakenburg

Zondag 28 februari 2016
Op de Veen- en Veldendijk met uitzicht over het Eemmeer



















Rond het Gouden Hart van Nederland
In juli 2013 kreeg Durkje bij haar afscheid van de ROC-unit MBO-Zakelijke Dienstverlening onder andere de Lange Afstandswandelgids 'Zuiderzeepad' van haar collega's kado. De subtitel van deze wandelgids is 'Wandelen rond het Gouden Hart van Nederland', waarbij met het gouden hart de voormalige Zuiderzee, en nu het huidige IJsselmeer wordt bedoeld. Deze routegids beschrijft de lange afstandswandeling rondom de voormalige Zuiderzee, te beginnen in Enkhuizen, om dan onder andere via Amsterdam, over de Veluwe en via Kampen naar Stavoren te lopen, over een afstand van ongeveer 400 kilometer.
Vandaag wandelen Durkje en ik ons zevende traject van het Zuiderzeepad, van Blaricum naar Spakenburg, over een afstand van 18,9 kilometer. Het thema van dit traject is‘Gooi en Eemland (Wereld van verschil)’.

Blaricum en de Gooijergracht
Rond 9.00 uur vertrekken we vanuit hotel-gasterij De Roode Schuur in Nijkerk om met de auto naar Blaricum te rijden. Onze tweede dag van deze wandelvierdaagse over het Zuiderzeepad begint om 9.45 uur op de Schapendrift te Blaricum.
Langs kwekerijen en door een drassige houtsingel gaan we naar het brede zandpad dat langs de Gooijergracht loopt. Deze waterloop tussen de Zuiderzee en de Dom te Utrecht – die bedoeld was als grens tussen Graafschap Holland en het Sticht - werd al rond het jaar 1426 gegraven. We lopen langs de Gooijergracht naar de bebouwde kom van Eemnes.

Eemnes
Als we onder de A27 door zijn gelopen, gaan we verder door Eemnes naar de Sint-Nicolaaskerk. Aan de achterzijde lopen we door het monumentale 17e eeuwse burgerbuurtje van de Kerkstraat.  
We verlaten Eemnes even later, op de plek waar vroeger het haventje van Eemnes lag. Nu staat daar een sluis-monument dat herinnert aan de vele overstromingen van dit gebied, in de tijd voordat de Afsluitdijk was aangelegd. Bij hoog water liep de grote polder onder water, dus er werden dijken aangelegd, en de mensen gingen tegen en op de dijken wonen, of wierpen terpen (pollen) op waar huizen op gebouwd werden.

Door de polders van Eemland
Over de Eemnesser Vaartsteeg verlaten we Eemnes, om dan door de Noordpolder te Veld langs de brede Eemnesservaart naar de Eemnessersluis te lopen, die zo’n 2,5 kilometer verderop ligt.
Bij Eemnessersluis buigen we af naar het zuiden. We steken het sluisbruggetje over en gaan dan over de Zomerdijk in zuidelijke richting naar Eembrugge. We passeren een groot wiel, dat waarschijnlijk lang geleden is ontstaan door een dijkdoorbraak. De Zomerdijk brengt ons langs de jachthaven van Eembrugge. In het hooggelegen havenrestaurant nemen we onze eerste pauze, voor de lunch. We zijn nu ongeveer halverwege ons traject van vandaag.
De temperatuur loopt vanaf het vriespunt vandaag op naar zo’n 6 graden Celsius, en met de aanhoudende zonneschijn is het prachtig wandelweer vandaag.

Eemdijk
Voorbij Eembrugge loopt de route over het schouwpad langs de Eem. Maar omdat er op het hele dijktraject tot Eemdijk allerlei werkzaamheden zijn aan deze dijk, moeten we vanaf de Eemdijk door een buitengewoon drassig gebied, waar allerlei grondwerkzaamheden aan het begin en aan het eind het lopen door de blubber bijkans onmogelijk maken. Maar we zetten door en volgen toch het schouwpad, totdat we verderop weer bij de Eemdijk komen, waar je echt niet meer verder kunt over het dijkverbeteringstracé richting Eemdijk. Dan maar over de weg aan de voet van de dijk; dat kan ook.
In Eemdijk lopen we vanaf de doorgaande weg even naar de haven van de veerboot, die over twee dagen (maart) weer in de vaart komt, om de mensen met de pont over de Eem te zetten. We rusten en eten en drinken hier wat, alvorens we verder gaan voor de laatste vijf kilometers van vandaag.

Eemmeer
Ten noorden van Eemdijk volgen we de Veer- en Veldendijk. Boven op de dijk krijgen we een mooi uitzicht over het Eemmeer links (met Flevoland aan de overzijde van het meer) en de uitgestrekte polder rechts van deze IJsselmeerdijk. Vooral op dit dijkstuk in de richting van het Eemmeer merken we dat het stevig en fris waait, waarbij we te maken krijgen met een behoorlijke wind van voren.
Als we verderop na de overgang op de Westdijk richting Spakenburg lopen, merken we duidelijk dat we de wind nu linksachter ons hebben. We waaien als het ware enigszins over de IJsselmeerdijk richting Spakenburg.

Spakenburg
Om 14.30 uur wandelen we over de Westdijk onze plaats van bestemming - Spakenburg – binnen. Dit is het eind van onze tweede van de vier wandeldagen.
Met de auto die we hier gistermiddag achterlieten, rijden we terug naar Blaricum, waar we de andere auto afhalen.
Daarna brengen die auto naar Huinen, waar we morgen naar toe zullen lopen. Daarna rijden we terug naar ons hotel in Nijkerk, waar we vannacht zullen overnachten. Vanavond dineren we in restaurant De Dolle Jonker te Nijkerk, om op aangename wijze deze tweede mooie wandeldag af te sluiten.
Tot aan het eind van de middag blijft het stralend mooi voorjaarsweer. Het lag dan ook wel voor de hand dat veel mensen deze mooie zondag zouden benutten voor een wandeling of een fietstocht. Het viel ons dan ook op dat we vandaag regelmatig wandelaars en fietser ontmoetten. In tegenstelling tot gisteren -  toen we een wandelaar ontmoetten die het Zuiderzeeepad in omgekeerde richting loopt – hebben we vandaag voor zover ons bekend geen andere Zuiderzeepad-wandelaars ontmoet. Morgen gaan we weer verder op het Zuiderzeepad, te beginnen in Spakenburg.
 

Geen opmerkingen: