woensdag 2 maart 2016

Zuiderzeepad van Muiderberg naar Blaricum

Zaterdag 27 februari 2016
In de Naarder vesting wandelen over de courtine van bastion naar bastion



















Rond het Gouden Hart van Nederland
In juli 2013 kreeg Durkje bij haar afscheid van de ROC-unit MBO-Zakelijke Dienstverlening onder andere de Lange Afstandswandelgids 'Zuiderzeepad' van haar collega's kado. De subtitel van deze wandelgids is 'Wandelen rond het Gouden Hart van Nederland', waarbij met het gouden hart de voormalige Zuiderzee, en nu het huidige IJsselmeer wordt bedoeld. Deze routegids beschrijft de lange afstandswandeling rondom de voormalige Zuiderzee, te beginnen in Enkhuizen, om dan onder andere via Amsterdam, over de Veluwe en via Kampen naar Stavoren te lopen, over een afstand van ongeveer 400 kilometer.
Vandaag wandelen Durkje en ik ons zesde traject van het Zuiderzeepad, van Muiderberg naar Blaricum, over een afstand van 21,5 kilometer. Het duo-thema van dit traject is ‘Amstel en Vecht (Natuur is de afstand tussen twee steden)’ en ‘Gooi en Eemland (Wereld van verschil)’.

Muiderberg
Het vriest één graad als Durkje en ik vanmorgen Stiens om 7.45 uur verlaten. We rijden in twee uren van Stiens via Blaricum naar Muiderberg. Onderweg zijn de graslanden bedekt met een zacht-witte deken van rijp, met daar over heen het aangename schijnsel van een zachte winterochtend-zon.
Om 9.45 uur begint onze wandeling van vandaag over het voetpad van het IJsselmeerstrand, dat hier parallel loopt aan de Zeeweg in Muiderberg.
De lucht is nog prachtig blauw. Later op de dag wordt het iets mee bewolkt, en begint het wat harder te waaien. De temperatuur loopt tijdens onze kuiertocht van vandaag op van 1 graad naar 6 graden Celsius. Heel mooi wandelweer deze dag.

Naarderbos
Ten zuidoosten van Muiderberg lopen we onder de snelweg A6 door, die de verbinding vormt tussen het oude vasteland en het veel nieuwere Flevoland. Aan de overzijde van het Gooimeer zien we Almere liggen.
We wandelen het Naarderbos in, en nemen onze eerste koffiepauze in het restaurant van Golfbaan Naarderbos.
Na deze koffiestop lopen we over de golfbaan door het voormalige buitendijkse gebied naar de Westdijk, die de voormalige Zuiderzeedijk is.

Naarden
Verderop wandelen we bij de eerste vestingwerken de vestingstad Naarden binnen. We lopen parallel aan een stadsgracht langs 'Het Arsenaal' van Naarden, waarin de toonzaal van Jan des Bouvrie is gevestigd. Het witte exterieur van Het Arsenaal past prima bij het witte woninginrichtingsassortiment van Jan des Bouvrie.
Voorbij de Oude Haven gaan we verder over de vestingwal (courtine), en als we het tweede bastion (bolwerk) zijn gepasseerd, verlaten we bij de oostelijke stadspoort de vestingwal, om daar het centrum van Naarden binnen te wandelen.
De deur van de rooms-katholieke Sint-Vituskerk staat uitnodigend open, dus we gaan deze mooie kerk binnen. Daar worden we vriendelijk ontvangen door een gastheer en de pastoor, met wie we spreken over ons wandelen en over hun mooie stadskerk.
Tegenover het monumentale gemeentehuis lopen we de Sint-Annastraat in, langs de andere kerk, de Grote Kerk. Aan de ene kant van deze kerk staat een groot standbeeld van de Tsjechische theoloog en pedagoog Comenius, van wie elders in Naarden ook het mausoleum in de voormalige Waalse kerk aanwezig is. Aan de andere zijde van de kerk staat een moderner standbeeld, het zogenoemde Nationaal Donor Monument 'de Klim'.
Aan de zuidzijde van Naarden gaan we verder over de buitenste vestingwal aan de zuidzijde van de vestingstad. Op die vestingwal is een kinderboerderij, waar we rusten tijdens onze lunchpauze. We vinden daar een prachtige plek op een bankje, uit de wind en vol in de heerlijk warme zon. Ouders lopen rond met hun kleine kinderen, en die kinderen crossen rond met loopfietsjes, speelgoedtractors en driewielers. Kortom, een gezellige pauzestek, te midden van schapen, konijnen, koeien, kippen, en nog veel meer andere kinderboerderijdieren.
  
Door polder en bos en over de Tafelbergheide
Door een polderlandschap lopen we Naarden uit. We gaan onder de autosnelweg A1 door, en lopen dan over de Oostdijk naar de Gooise bossen. Daar doorkruisen we het gehucht Flevo, en dan komen we door het dorpje Bikbergen.
Tussen grote en kleine, en oude en nieuwe Gooise villa’s, over onverharde zandpaden langs akkers en door het bos lopen we naar de Tafelbergheide. In dit heidegebied passeren we twee omheinde leemkuilen.
In de zuidoost-punt van dit heidegebied komen we uit bij Restaurant Tafelberg. Het is hier bijna vol, maar op de bovenverdieping vinden we toch nog een tafeltje voor twee, waar we genieten van onze koffie-/theepauze.
Daarna lopen we langs de rand van het heidegebied in noordelijke richting, waarbij we ook de Tafelberg passeren. Met haar uitzichtpunt er boven op is de Tafelberg met een hoogte van 28 meter het hoogste punt van het Gooi.

Over de Woensberg naar Blaricum
We gaan door het bos verder naar het dorpje Huizerhoogt. Dan volgt een pad door het bos en langs allerlei villa’s, over De Woensberg.
Het laatste traject naar de rand van de bebouwde kom van Blaricum gaat over een drassig zandpad door een akkerlandschap.
In Blaricum volgen we allerlei straten kriskras door Blaricum heen. Uiteindelijk komen we dan op de lange Eemnesserweg, die we geruime tijd door Blaricum volgen in zuidwestelijke richting. De route gaat verder over een fietspad en een onverharde weg door een bosachtig deel van Blaricum, totdat we aankomen aan de zuidelijke rand van de bebouwde kom van Blaricum.
Hier hebben we vanmorgen onze auto geparkeerd aan het eind van de voor het verkeer momenteel tijdelijk afgesloten Schapendrift.

Overnachten in Nijkerk
Hier stappen we in de auto, om dan naar Muiderberg terug te rijden, waar we de andere auto afhalen.
Vanuit Muiderberg rijden we dan naar Spakenburg, waar we deze auto voor de komende nacht en dag achterlaten, want morgen wandelen we van Blaricum naar Spakenburg.
Vanuit Spakenburg rijden we naar hotel & gasterij ‘De Roode Schuur’ in Nijkerk, waar we vanavond dineren en vannacht overnachten.
Hier eindigt de eerste dag van onze voorjaarswandelvierdaagse op het Zuiderzeepad. Morgen gaan we weer verder.


Geen opmerkingen: