zondag 7 februari 2016

Pelgrimeren van Vorden naar Doetinchem

Zaterdag 6 februari 2016 
Vanaf het treinstation van Vorden volgen we het Pieterpad als pelgrimspad

De eerste 31 pelgrimsdagen
De eerste pelgrimstocht van Durkje en mij - van het Friese Sint-Jacobiparochie naar het Spaanse Santiago de Compostela - duurde 152 dagen, in de periode van 16 mei 2005 tot en met 21 oktober 2012. Daarna liepen we aansluitend nog vier dagen door naar het ultieme eindpunt van deze pelgrimage op Cabo Fisterra, op de West-Spaanse rotskust van de Atlantische Oceaan.
Van alle 156 pelgrimsdagen schreven we een verslag, dat in combinatie met de onderweg gemaakte foto's een bijzonder document is geworden van een al evenzo bijzondere pelgrimage. Vanaf dag 32 zijn alle dagverslagen in de loop van de jaren gepubliceerd op mijn (deze) weblog. De eerste 31 dagverslagen zijn hier nog niet gepubliceerd, omdat ik in die periode nog geen weblog bijhield.
Om toch het verslag van die hele pelgrimstocht op deze blog te kunnen lezen, ga ik met terugwerkende kracht nog de ontbrekende eerste 31 wandelverslagen op deze weblog plaatsen. Af en toe zal ik zo'n dagverslag hier publiceren. Vandaag ga ik daarmee verder, met het verslag van pelgrimsdag nummer 12, over het traject van Vorden naar Doetinchem.

Van Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela
Pieterpad van Vorden naar Doetinchem
Zaterdag 3 juni  2006 – 25 km.
Dag 12: 241 – 266 km

Zaterdag vóór Pinksteren
Een mooie wandeldag op de zaterdag vóór Pinksteren. 
Na enkele weken van wisselvallig weer met voor deze tijd van het jaar lage temperaturen en regelmatig buien, ligt de temperatuur weer wat hoger bij een half-bewolkte lucht.
Het waait nauwelijks en de zon breekt af en toe even door.
Prima omstandigheden voor een mooie wandeldag, waarbij het met een temperatuur van tussen de 13 en 20 graden Celsius nog net te warm is om tijdens het wandelen een trui aan te hebben, en net te koud om hem uit te doen.

Pieterpad als pelgrimsroute
Vandaag is de eerste dag dat we het Pieterpad bewandelen.
Het Pieterpad is opgedeeld in twee trajecten, t.w.:

  • * Traject I van het Noord-Groningse Pieterburen naar het Gelderse Vorden en
  • * Traject II van Vorden naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht in Limburg.

Wij starten vandaag dus op de eerste étappe van het tweede traject: van Vorden naar Doetinchem, de hele dag wandelend in de Gelderse Achterhoek.

Starten in Vorden
Om 7.00 uur vertrekken we met de auto uit Stiens.
Eerst brengen we Jan Wijbe naar zijn werk in de Albert Heijn-supermarkt in de Leeuwarder wijk Bilgaard.
Om 9.15 uur parkeren we onze auto bij het NS-station van Doetinchem.
Daar drinken we op het terras van de busstationsrestauratie een kop koffie, in afwachting van de bus die ons naar Vorden zal brengen.
Om 9.33 uur vertrekken we met de bus vanuit Doetinchem en rijden we via Keijenborg en Hengelo (NB.: gemeente Bronckhorst) naar Vorden, een busris van bijna 40 minuten.
Bij het NS-station van Vorden stappen we uit, om vanaf dit punt onze wandeltocht aan te vangen.

Van Vorden naar Linde
Vanaf het NS-station vertrekken we om 10.15 uur en verlaten we Vorden al spoedig in zuidelijke richting, en lopen vanaf de bebouwde kom naar het landgoed van Kasteel Vorden.
Op het terrein vóór dit landgoed is een kampement ingericht voor de Motordagen van Vorden, die vandaag beëindigd worden.
Tenten worden afgebroken en motorrijders verlaten met hun kampeeruitrusting het terrein om ieder zijns/haars weegs te gaan.
Vlak voor het kasteel treden we het Landgoed Vorden binnen en lopen zo rechts om het kasteel heen; het bos in.
Even voorbij de brede bosbaan steken we het riviertje de Schimmel over, om daarna door diverse bospercelen in zuidoostelijke richting naar het buurtschap Linde te lopen.
Daar hebben we na ongeveer een uur het eerste deel van deze eerste etappe achter de rug.
We hebben dan ongeveer 5 kilometer gewandeld.

Varssel
Vanaf Linde lopen we in zuidoostelijke richting naar Landgoed ’t Zelle.
Tussen Linde en Helderboom passeren we aan onze rechterzijde een opvallende heuvel in dit boomrijke landschap.
Als we in het sterrebos van Landschap ’t Zelle zijn gearriveerd bij Huize Zelle, gaan we langs de Zelledijk richting Varssel.
Bij Varssel eindigt het tweede deel van de eerste etappe.
Na ongeveer een uur hebben we weer vier kilometer achter de rug.
In totaal komen we dan voor vandaag op 9 kilometer.
Bij Varssel eten en drinken we wat bij het Varsselse golfterrein, waar de golfers af en aan lopen en rijden met hun materieel, volop genietend van het mooie, zonnige weer.

Pinksterevenementen
Daarna passeren we op de Blokkenweg een kampeerboerderij waar een grote groep kinderen van een handbalvereniging volleyballen en voetballen tijdens hun Pinksterkamp.
Voorbij deze kampeerboerderij ontmoeten we ruiters met en te paard.
Het zijn de deelnemers van de Achterhoekse Paardendagen, het jaarlijkse Pinksterevenement in deze regio, voor paardenliefhebbers.

't Zand
Daarna gaat het door een groot bosperceel (’t Zand) in de richting van de Ruurlose Weg.
In ’t Zand snijdt ons bospad op een gegeven moment een oude zandwal, waarschijnlijk één van de lokale stuifdijken die vroeger werden opgeworpen om uitbreiding van zandverstuivingen te voorkomen.
Dit oude zandlandschap is vroeger beplant met bomen; reden dat dit bosperceel ’t Zand heet.
Als we op de Oude Ruurlose Weg lopen, rent vlak voor ons een haas vanuit de bosschage over het brede zandpad naar en over de akker waar de maisplanten nu ongeveer 10 cm hoog zijn.

Goat lopen en zitten
Waar de Oude Ruurlose Weg de Ruurlose Weg snijdt, worden we door verkeersregelaars gewezen op een kleine omleiding van het Pieterpad, omdat het volgende stukje Pieterpad over het terrein loopt waar deze dagen de Achterhoekse Paardendagen en de Trekker Trek (Tractor Pulling) wordt gehouden.
In de verte zien we een groot evenemententerrein met veel paardenwagens, feesttenten, paarden en horen we de ronkende motoren en zien we de boven de bomen uitstijgende zwarte rook van de zware tractormotoren.
Hier eindigt ook na een ongeveer een uur ons derde deel van deze eerste etappe.
Weer 6 kilometer gelopen, totaal vandaag nu 15 kilometer.
Vlakbij De Vrachte komen we na een korte rustpauze bij “Goat zitten” weer op het Pieterpad.

Zelhem
We lopen hier door de restanten van het Achterhoekse kampenlandschap: bochtige veldwegen, bolle akkers, voormalige eenmans-essen, boomsingels, geriefhoutbosjes en her en der verspreid liggende boerderijen.
Voorbij Papenborg en Wullink komen we bij de Hengelose Weg bij de entree van Zelhem.
We lopen dan aan de noordoostelijke zijde om de nieuwbouwwijk van Zelhem heen, langs de begraafplaats.
Waar aan het begin de Ruurlose Weg door Zelhem ligt, eten we even wat bij een cafetaria.
Daarna wandelen we door de dorpskom van Zelhem langs de Lambertikerk en langs alle winkels en horeca-terrassen.

Woningcontrast in kleur
Ten zuiden van Zelhem, via de Haitinkweg, lopen we door de tunnel onder de Zelhemse ringweg door.
Rechtsachter ons is door de nieuwbouw niets meer te ontdekken van de hier vroeger liggende grote enk, het historisch aaneengesloten akkercomplex.
De oud-Hollands donkerrood-stenen nieuwbouwwoningen steken in schril contrast af tegen de in Mediterraan-pastelgekleurde gevels van de andere nieuwbouwwoningen.
Het is qua kleurstelling een woningencontrast dat helaas niet past in dit landschap.
Verderop, halverwege de Wassinkbrink, eindigt na 6 kilometer het vierde deel van deze etappe.
We hebben tot hier dan 21 kilometer gewandeld.

Kievitskuiken zoekt dekking
We vervolgen onze weg over de Boeninksteeg door Het Broek, een gebied met natte gronden, met smalle kavels haaks op de Zelhemscher Beek.
Vlak voordat we bij de Doetinchemse wijk Bezelhorst de bebouwde kom bereiken, passeren we bij Louisiane een weiland waarin we veel houtduiven en enkele kieviten waarnemen.
Halverwege dit weiland worden twee kieviten opvallend onrustig.
Dan zien we rechts, vlak naast ons, twee donzen bolletjes, kievitskuikens, vanuit de hoge grasrand onder de prikkeldraadafrastering over het korte gras rennen naar de verderop in het weiland liggende hoge graspollen.
Ondertussen proberen de volwassen kieviten onze aandacht te trekken door druk heen en weer te lopen en om ons heen te vliegen en daarbij vooral veel lawaai te maken.
Zodra de jongen verdwenen zijn in de hogere graspollen, worden ze iets rustiger.
Het wordt pas weer stil in het weiland als wij op enige afstand de ouders met hun jongen op veilige afstand zijn gepasseerd.

Oranje Boven voor WK Voetbal 2006.
We wandelen dan langs de Bezelhorst - en door de wijk Bezelhorst - Doetinchem binnen.
In de buurt van het centrum zien we tussen de bebouwing door dat een woonstraat uitbundig is versierd met oranje vlaggen en andere voetbaldecoraties.
Tussen enkele woonblokken door gaan we even kijken.
En daar vinden we tot onze verrassing een straat die overweldigend in het teken is gezet van het aanstaande Wereld Kampioenschap Voetbal 2006 dat over zes dagen gaat beginnen.
Alle tuinen, alle gevels, de meeste voorkamerramen en het hele “dak” van de straat zijn geheel in Nederlands oranje getooid.

Liefdesleven buitenshuis
We maken een foto van dit oranje straatbeeld en worden dan aangesproken door een oudere wijkbewoner, die ons vertelt dat dit sinds de tachtiger jaren van de vorige eeuw een traditie is en dat dit mede in stand kan worden gehouden omdat in deze volksbuurt de huurwoningen van ouder op kind worden doorgegeven.
De hele straat is door het verloop van de tijd als het ware één grote familie geworden.
De man wijst ons erop dat het NCRV-programma “Man bijt hond” aanstaande maandagavond aandacht besteedt aan deze uiting van liefde voor het Oranje-Nederlandse voetbalteam.
Tijdens de aanstaande WK-wedstrijden gaan de televisies aan de kabel naar en in de voortuin.
Buiten, tuin aan tuin, wordt dan de voetbalwedstrijd bekeken en zodra het donker wordt, is de hele straat verlicht door alle ornamenten en decoraties die deze straat overdadig versieren.
Het moet in het donker sprookjesachtig mooi zijn.

Doetinchem
Kort daarna, tegen 16.00 uur, arriveren we bij het winkelcentrum van Doetinchem.
Daar kopen we nog twee paar schoenen voor Durkje en wandelen vervolgens langs de Walmolen naar onze auto bij het NS-station.
Om 16.30 uur vertrekken we uit Doetichem en we zijn om 18.30 uur weer thuis in Stiens.
We hebben vandaag 25 km gelopen.
In 12 dagen hebben we tot nu toe 266 km gelopen.

Geen opmerkingen: