vrijdag 5 februari 2016

Studio-interview bij Radio Middelsé over de 2.500e blog

Donderdag 4 februari 2016 
In de studio van Radio Middelsé in StiensOver de jubileumblog

De programmamakers van het radioprogramma 'Tsjerke yn beweging' van Radio Middelsé (de lokale omroep van Leeuwarderadeel en Ferwerderadeel) hadden ook al gezien dat ik op 11 januari 2016 de 2.500e blog heb gepubliceerd op mijn weblog. Of ik een keer langs wilde komen voor een radio-interview over mijn weblog. Nou ja, als radiopresentatrice Joukje Deelstra je dat vraagt, dan ga je er natuurlijk heen, dus ik zit vanavond om 18.00 uur in de studio van Radio Middelsé te Stiens.

Tsjerke yn Beweging
Na het radiojournaal gaan de radiopresentatrices Roelie Groenewoud en Joukje Deelstra in de radiostudio van start met hun programma 'Tsjerke yn Beweging'. Na de nieuwsberichten, een kort bijbelverhaal voor de kinderen en muziek word ik uitgenodigd om ook plaats te nemen in de opnamestudio. Het radio-interview wordt life uitgezonden met een behoorlijk bereik in heel Noordwest-Fryslân. De life-uitzending is altijd op donderdagavond van 18.00 - 19.00 uur, en daarna wordt het nog een keer herhaald op de zondagochtend van 11.00-12.00 uur. Dezer dagen is het programma ook 24 uur per dag (her) te beluisteren op internet, via de website van Radio Middelsé.

Interview over bloggen
Joukje Deelstra heeft haar interview goed voorbereid, want ze laat in het circa 20 minuten durende interview een groot aantal aspecten van het bloggen de revue passeren. Zo praten we bijvoorbeeld over wat een weblog/blog is, wat voor mij de aanleiding (op mijn werk bij Stenden Hogeschool) was om te gaan bloggen, hoe je met een blog van start gaat, en hoe je dagelijks je weblogberichten op de blog post.
Ook enkele technische aspecten komen aan de orde, zoals de wijze waarop alle bezoekers de zoekfunctie kunnen gebruiken, hoe je het gebruik door de bezoekers van de weblog via het statistiekprogramma van de weblog kunt volgen, en hoe je bijvoorbeeld het aantal bezoekers van de blog kunt sturen door kruisverbanden met andere social media te leggen, met bijvoorbeeld Facebook.
Ook vraagt Joukje zich af hoe het mogelijk is dat er dagen bij zijn dat het aantal weblogbezoekers uit één bepaald land ineens zo'n piek vertoont. Zo had ik bijvoorbeeld op 11 januari 2016 ineens meer dan 200 bezoekers op mijn weblog die afkomstig zijn uit Rusland. In het statistiekprogramma van de blog kan ik zien dat het gebeurt, maar wie het zijn en waarom die ruim 200 bezoekers op die ene dag collectief mijn blog bezoeken, valt niet exact te achterhalen in dat statistisch blogprogramma. Wel kan ik bijvoorbeeld zien op welke triggers/tags mijn blogberichten worden gezocht en gevonden.

Een weblog met thema-series
Omdat ik niet voor een thema-weblog heb gekozen, maar de blog veel meer als een veelzijdig e-dagboek inricht, worden enkele thema's in dit radio-interview wat diepgaander besproken. Zo vertel ik bijvoorbeeld iets over enkele thematische series, zoals de Stienser bedrijfswagens staande bij hun bedrijf, de wandelverslagen zoals die van de pelgrimstochten van Durkje en mij, en we staan wat langer stil bij de onlangs gestarte blogserie, waarbij ik het meerjaren-avontuur ben aangegaan om in 150 blogberichten de relatie te leggen tussen onze eerste 150 pelgrimsdagen en de 150 Psalmen uit de Bijbel, met daarbij een uitstapje naar bijvoorbeeld een actualiteit van vandaag de dag. Joukje focust dan vooral even op de 10e Psalm die ik relateerde aan onze 10e pelgrimsdag richting Santiago de Compostela en aan de actualiteit van de vluchtelingenproblematiek Anno 2016.
Tijdens het radio-interview vliegt de tijd om, want voordat je het in de gaten hebt, komt vanuit de techniekkamer al het seintje dat het interview ten einde loopt. Er is nog zoveel meer te vertellen, maar het is al heel mooi om zo voor een breder publiek eens te kunnen vertellen over de wijze waarop je met een weblog ook iets kunt laten zien van de manier waarop bijvoorbeeld kerkmensen op eigentijdse wijze iets kunnen laten zien van de 'Tsjerke yn Beweging'.

Geen opmerkingen: