maandag 8 februari 2016

Marten Alkema exposeert in Stenden Hogeschool

Maandag 8 februari 2016 
Schilderijen van Marten Alkema in de Stenden Art Galery
Schilderijententoonstelling
Tot en met 12 april 2016 exposeert Marten Alkema in de Stenden Art Gallery van Stenden Hogeschool te Leeuwarden.
Deze publiek toegankelijke expositieruimte bevindt zich op de begane grond achter het Auditorium van ons Leeuwarder hogeschoolgebouw aan de Rengerslaan.
Stenden Hogeschool organiseert deze expositie in samenwerking met het Leeuwarder Kunstbureau Art Connection.

Mazl Art
Expressie met veel kleur. Dat is de gedachte achter de werken van 'Mazl', oftewel Marten Alkema, die woont en werkt in het noorden van Nederland. Alkema noemt zijn schilderijen 'Mazl Art', hetgeen verwijst naar zijn voorliefde voor Oost-Europese (Jiddische/Hebreeuwse) muziek. Muziek en kunst gaan voor hem altijd samen. Het is voor hem dan ook een ritme geworden om onder de klanken van deze zigeunermuziek de verf op het doek te zetten.

Met kleur licht creëren
Harlingen is de plaats waar de in 1960 geboren schilder zijn inspiratie kwijt kan op het doek. Gefascineerd door de CoBrA-groep, en geïnspireerd door een aantal expressionistische kunstenaars van deze tijd.
Marten Alkema zijn schilderijen hebben een eigentijdse stijl, met een balans tussen abstract expressionisme en CoBrA. Hij gaat daarbij telkens de uitdaging aan om - soms heftig, dan weer subtiel - met kleur licht te creëren in een eigen wereld.

Van hobby naar professie
De werkwijze is explosief, eigentijds en kleurrijk. Net als de meeste coloristen gaat Marten de kleur zwart niet uit de weg. Vrijwel alle werken worden gemaakt met acrylverf. Als expressief schilder begint hij zonder uitgewerkt plan. Het werk ontstaat op het doek.
Dagelijks hanteert Marten de kwast ook nog als zelfstandig huisschilder, en verhuurt hij tevens expositiewanden. Maar, als het even kan is hij te vinden in zijn kunstschilderatelier om zich bezig te houden met de kunst. Aanvankelijk is Alkema begonnen met kunst als hobby, maar inmiddels is hij werkzaam als professioneel kunstschilder.

Geen opmerkingen: