zaterdag 2 januari 2016

The Christmas Candle

Zaterdag 2 januari 2016
Cover van de DVD 'The Christmas Candle'

Het wonder van de kaars

Diep weggeborgen op het Britse platteland ligt het fictieve pittoreske dorp Gladbury. Het magische verhaal gaat daar dat de kaarsenmaker van het dorp één keer in de 25 jaar bezoek krijgt van een engel, die één van zijn geproduceerde kaarsen aanraakt. Degene die deze kaars - de zogenoemde 'Christmas Candle' op Kerstavond aansteekt, ontvangt een wonder.
Maar, in 1890 lijkt aan dat mirakel een einde aan te komen, onder andere door de introductie electrisch licht.

Eeuwenoude traditie in gevaar
Als David Richmond, een jonge en vooruitstrevende predikant, op uitnodiging van de kerkelijke gemeente in het dorp arriveert als de nieuwe dorpsdominee, ontdekken de dorpsbewoners als snel een nieuwe vorm van wonderdaden, namelijk: goede daden voor en met elkaar doen en vriendelijk zijn voor de ander.
Als David ondertussen ook pogingen doet om het dorp te moderniseren door het wonder van de kaars te negeren en in het plaatselijke kerkgebouw gloeilampen te introduceren, vindt hij de oude kaarsenmaker van Gladbury op zijn pad. Deze doet er - samen met zijn echtgenote - alles aan om de dorpstraditie van de 'Christmas Candle’ levend te houden.
Als echter de bijzondere kaars in de aanloop naar Kerst onvindbaar blijkt, zijn de kaarsenmaker en zijn vrouw ten einde raad, en beleven de dorpsbewoners een Kerstfeest dat ze nooit meer zullen vergeten.

Een Kerstgedachte in beeld
Hoe dit verhaal van onze Kerstfilm 2015 afloopt, blijft lang een raadsel, mede door de verschillende wendingen en onthullingen die deze film tekenen.
De Amerikaans-Britse film (2013) is gebaseerd op het gelijknamige boek (2013) van de Amerikaanse auteur-voorganger Max Lucado (1955) en brengt iets van de Kerstgedachte in beeld. Lucado zei zelf hierover: "God kiest nog steeds gewone mensen om ongewone dingen te doen. Ik denk dat dat de boodschap van het Evangelie is: het geeft niet hoe gewoon of hoe eenvoudig je bent, God heeft een plan en een vermogen om in onze wereld te komen en iets ongewoons te doen.”
Hans Matheson speelt de hoofdrol van de eigenzinnige dorpsdominee, en een mooie rol als dorpsbewoonster is ook ingevuld door Susan Boyle, die wij in Nederland met name kennen als de vrouw die met haar bijzondere zangtalent meedeed aan 'Brittain's got Talent'. Bijna vanzelfsprekend zien en horen we Susan in de film ook zingen.
De DVD 'The Christmas Candle' verscheen in het jaar 2015 op de Nederlandse markt in het kader van 'Hart van Kerst', met een website waarop ook verwerkingsmateriaal bij de film wordt aangeboden.Geen opmerkingen: