vrijdag 1 januari 2016

Jaarwissel bij het vuur op de Broekster Brink

Vrijdag 1 januari 2016 - Nieuwjaarsdag
Vreugdevuur bij de jaarwisseling op de Brink in Broeksterwâld
Oud & Nieuw 
Durkje en ik vieren vandaag de jaarwisseling bij haar ouders in Broeksterwâld. Als we bij aankomst de Brink van Broeksterwâld passeren, zien we dat die voor alle doorgaande verkeer al is afgesloten met dranghekken van de gemeente. Midden op de Brink staat een grote ijzeren container, die tot een flinke hoogte is afgeladen met hout. De container staat op een dik zandbed op de klinkers van de Brink. Het is wel duidelijk zo, straks zal bij de jaarwisseling deze brandstapel worden aangestoken, om zo het nieuwe jaar in te luiden. Het zandbed onder de container draagt er zorg voor dat de bestrating van de Brink straks niet wordt beschadigd door de grote hitte en het as dat vrijkomt onder deze immense brandstapel.

Broekster traditie
Vlak vóór de jaarwisseling horen we dat buiten op de Brink de volumeknop van de geluidsinstallatie flink omhoog gaat, en dan schalt de muziek over de brink en door de straten van Broeksterwâld. Dit is het overduidelijke teken dat het bijna zover is met de aanstaande jaarwisseling.
Al jaren lang is het te doen gebruikelijk dat er een groot nieuwjaarsvuur wordt georganiseerd op het dorpsplein, gelegen tussen het dorpshuis en de Gereformeerde kerk. De jongeren van het dorp waren dan op de Oudejaarsavond druk aan het werk om een grote hoeveelheid hout te verzamelen op deze Brink. Met een tractor werden dan aanhangwagens met hoog opgestapelde partijen hout over de Kavelweg naar de Brink gereden. In de afgelopen jaren werd dat brandhout gestort op een dikke onderlaag van zand, zodat het wegdek van het dorpsplein werd beschermd tegen de hitte onder de enorme brandstapel.
Inmiddels worden de voorbereidingen veel eerder getroffen, en wordt ervoor zorg gedragen dat de schade van het vuur wordt beperkt. Bij aanvang van de avond stond en lag dus alles op de Brink al klaar voor de aanstaande jaarwisseling.

24.00 - 00.00 uur
Zodra het middernachtelijk uur is aangebroken, en we elkaar veel Heil & Zegen hebben gewenst voor het nieuwe jaar, gaan we naar buiten om op de Broekster Brink deelgenoot te zijn van het vreugdevuur dat de jongeren van Broeksterwâld voor alle inwoners van het dorp hebben voorbereid en aangestoken.
Het is prachtig weer om vannacht rond deze jaarwisseling buiten te zijn. Vlak na 00.00 uur komen de bewoners van Broeksterwâld en hun gasten met elkaar bijeen rond het enorme kampvuur op de Brink.
Mensen wensen elkaar een gelukkig nieuw jaar, blijven in groepen bij elkaar staan praten, en kijken naar het metershoog oplaaiende vuur van dit imposante nieuwjaarsvuur.
Straks zal om 1.00 uur het dorpshuis open gaan, en dan kan iedereen binnen het nieuwjaarsfeest vrolijk voortzetten.

Geen opmerkingen: