zondag 17 januari 2016

Festival Friesland College 25 jaar - feest in de Neushoorn

Donderdag 14 januari 2016 
Spetterende show van het 'Broken Brass Ensemble' in de NeushoornJubileum in de Neushoorn van Leeuwarden
Het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) 'Friesland College' bestaat dit jaar 25 jaar. Het Friesland College is al 25 jaar op zoek naar de beste manier om het onderwijs te laten aansluiten bij een steeds veranderende samenleving. En daar mag je in zo'n jubileumjaar dan best wel even met zijn allen op feestelijke wijze bij stilstaan.
Dat gaan we derhalve ook doen, en wel met een spetterend feest in een geheel nieuw gebouw, waarin het Friesland College op weg naar een alsmaar inspirerende toekomst weer vele jaren vooruit kan, in het Cultureel Centrum de 'Neushoorn' te Leeuwarden,

Opening
Er valt behoorlijk wat te beleven nu het Friesland College haar 25-jarig bestaan vanavond viert. Ongeveer 1.400 mensen hebben zich aangemeld voor het grote jubileumfeest in dit cultuurcentrum, waarin sinds kort de MBO-opleidingen van D'Drive (Creatieve industrie en Pedagogisch werk) van het Friesland College zijn gehuisvest.
Samen met Durkje woon ik vanavond dit feestprogramma bij.
Rond het avonduur is er volop gelegenheid om op diverse locaties in de Neushoorn met elkaar te eten. Op vijf plekken in het gebouw worden heerlijke maaltijdcomponenten aangeboden en gegeten.
Tegen 19.00 uur wordt het feestprogramma geopend met een korte film, die via de videoschermen op diverse plaatsen in het gebouw kan worden bekeken.

Café's en exposities
Daarna wordt koffie en thee met wat lekkers aangeboden, en dan is er voor al die genodigden een uitermate gevarieerd feestprogramma, waarin voor iedereen wel iets moois te vinden is.
Zo zijn er in de Grote Zaal achtereenvolgens optredens van 'The Woodrockers', Danny Vera en 'Beans & Fatback'.
In de café's en in de speciaal ingerichte expositieruimtes vind je de rustige(r) plekken, om een goed en gezellig gesprek met elkaar te voeren. Alleen al daar zou je met al die collega's en oud-collega's van Durkje en met alle overig aanwezige relaties van het Friesland College een avond aangenaam kunnen vullen.
Je kunt oude films bekijken, uit de FC-archieven worden foto's, logo's en allerlei FC-objecten gepresenteerd, er is een Babbelbox en je krijgt een overzicht over 25 jaar Friesland College in de Leeuwarder Courant. Van Maartje Roos is er een foto-expositie, die een impressie geeft van het Friesland College vandaag de dag.

Muziek in alle toonaarden
In de Arena kun je achtereenvolgens muziekoptredens bijwonen van 'Holy Hammond', 'Audio Adam' en 'Wicked Jazz Sounds'. Orgelfunk, Poprock en Warme dansmuziek 'make you dance with a smile'.
Kitty Cabaret, die in 2014 het Leeuwarder Cabaret Festival won, treedt als alumna in de Danszaal op met haar motto 'Lang leve de positiviteit', en op de Bovenverdieping wonen Durkje en ik ook de oorverdovende koperblazersshow bij van het 'Broken Brass Ensemble'. Ook zij maken er een spetterend feestje van met hun humor en hun indringende muzikale koperklanken.

Leren in de praktijk voor Jet & Jet
Veel studenten van het Friesland College van bijvoorbeeld de hotelschool, van D'Drive en van de opleidingen voor Zakelijke Dienstverlening zijn vanavond hard aan het werk om dit jubileumfeest mee tot een succes te maken. Dit omvangrijke feest is voor hen alweer zo'n mooie kans om te leren in de praktijk.
Verder is het natuurlijk ook een goede generale repetitie voor de aanstaande opening van dit unieke Leeuwarder cultuurgebouw, waar nu en in de toekomst onderwijs en cultuur op zo'n mooie manier zijn en worden gecombineerd. Zanger Jet Rebel en onderwijsminister Jet Bussemaker kunnen op 8 februari 2016 met een gerust maar ook verwachtingsvol hart naar de Neushoorn komen, als de Neushoorn, D'Drive en de gemeente Leeuwarden hen ontvangen om dit splinternieuwe cultuurgebouw in Leeuwarden officieel te openen.

Nergens gewoontjes
Er moet hard worden gewerkt, maar het FC25-festival van vanavond laat zien dat het gebouw en de organisatie wel klaar zijn om ook festivals aan te bieden met een breed palet, en - zoals het Friesland College in haar programmaboekje schrijft - 'nergens gewoontjes'.
Officieel is dit jubileumfeest vanavond om 23.30 uur afgelopen, maar dan zijn de gasten nog lang niet allemaal de deur uit, want hier en daar klinkt nog muziek, zijn de café's nog goed gevuld, wordt in alle openbare ruimtes nog druk met elkaar gesproken en uitgebreid afscheid genomen, en staan tegen 24.00 uur de bussen nog grotendeels leeg te wachten op de gasten, die straks met de bus via Grou, Akkrum en Heerenveen in zuidelijke richting huiswaarts keren, terugkijkend op een groot(s) geslaagd jubileumfeest.

Geen opmerkingen: