donderdag 7 januari 2016

De derde ijzeldag op rij

De waarschuwingskaart voor Nederland van het KNMI
Donderdag 7 januari 2016

Met ijzel valt niet te spotten

Buiten ligt de natuur nog onder een laag ijzel. De bomen in de tuin beginnen elke dag meer te kraken, door de wind die de beijzelde takken in beweging zet en ze langs elkaar heen laat glijden en schuren. De belangrijke doorgaande wegen zijn ondertussen ijsvrij gemaakt, maar ook de in aantocht zijnde neerslag kan opnieuw tot ijzel - en daarmee gevaar - leiden op de belangrijkste verkeerswegen. De woonstraten van onze woonwijk liggen er nog onveranderd en gevaarlijk dik beijzeld bij.
Heel tragisch was het nieuwsbericht van gisteren dat de ijzel in het Drentse Assen inmiddels heeft geleid tot een dodelijke valpartij van een man die tijdens het uitlaten van de hond uitgleed en dodelijk ten val kwam op de beijzelde straat. Dergelijke dramatische gebeurtenissen bepalen ons er maar weer eens bij hoe levensgevaarlijk ijzel is.
Gelukkig is inmiddels de eerste strooi-auto zojuist door onze wijk geweest, waardoor het gestrooide zout direct zijn werk kan doen om het beijzelde wegdek schoon te maken, zodra het weer dat toelaat.

Twee jonge gras-ijzelscheppende ZZP-ers
Gisteren belden een jongetje en een meisje bij ons thuis aan met de mededeling dat ze hadden geconstateerd dat ons grasveld geheel bedekt was met ijzel, en dat het wellicht een goed idee zou zijn om die ijzellaag van het grasveld te verwijderen. Zij zouden daar dan samen wel voor kunnen zorgen. Of ik die opdracht wilde verstrekken? Ik heb toch maar beleefd bedankt voor dit aanbod omdat en met de verklaring dat deze groendoorschijnende witte ijzelvlakte toch ook wel weer een mooi gezicht is (dat hebben zij ook direct en eerlijk bevestigd), maar het speet mij toch ook wel dat ik deze twee wel erg jonge ondernemertjes niet als ZZP-ers in dienst heb genomen. Misschien - en hopelijk - hebben ze elders wel goede nering gevonden.

KNMI
Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu meldt ons vanmorgen vlak vóór 7.30 uur het volgende:
Weeralarm, 
grootschalige gladheid door ijzel. 
Geldig voor Drenthe, Groningen en Friesland
In de provincies Drenthe, Groningen en Friesland geldt een weeralarm. 
Code rood is van kracht voor grootschalige gladheid als gevolg van ijzel. 
Voor de provincies Flevoland, Overijssel en op de Wadden blijft code oranje van kracht. 
Vanmiddag trekt een neerslagzone over het land. 
In het noordoosten kan de neerslag opnieuw aanleiding geven tot ijzel en/of sneeuw 
en dan in grotere hoeveelheden. 
In het uiterste noordoosten houdt de gladheid aan tot vanavond laat.
Bovendien komen vanavond en vannacht in het noord(west)elijk kustgebied zware windstoten voor van 90-100 km/uur.

Waarschuwingen Friesland
Sneeuw en gladheid
Op uitgebreide schaal gladheid door winterse neerslag en sneeuw en ijs op de weg.
Groot gevaar op overlast en letsel door gladheid. 
Grote risico's voor weggebruikers. 
Kans op grootschalige ontregeling van het openbaar vervoer. 
Ga niet op reis als dat niet strikt noodzakelijk is. 
Volg weerberichten en waarschuwingen.


Afstandsleren en thuiswerken
Wegens deze (uitgebreide) waarschuwing 'Code Rood' van het KNMI voor het noorden van Nederland, zijn alle hogeschoolvestigingen van Stenden Hogeschool in Nederland vandaag gesloten. Waar het zowel eergisteren als gisterochtend voor enkele studenten en medewerkers nog mogelijk was om in de vestigingen in Emmen en Leeuwarden te studeren en/of te werken, is dat vandaag in Assen, Emmen, Groningen, Leeuwarden en Meppel niet (meer) mogelijk. Omdat alle ICT-voorzieningen wel volop draaien, resteert gelukkig wel de optie om middels 'afstandsleren / distance learning' en 'thuiswerken / telewerken' volop te studeren en/of te werken, dus ondanks de ijzel en de gebouwensluiting gaan studeren en/of werken 'gewoon' door.

Moarn mar ris wer yn it waar sjen
De impact van de weersomstandigheden voor morgen lijken gunstiger, maar die zijn op dit moment nog lastig te voorspellen. Niets is zo onvoorspelbaar als het weer, en ook over de gevolgen van de weersveranderingen en de consequenties daarvan is op dit moment nog niets met zekerheid te zeggen. De beroemde Friese weerman Piet Paulusma verwoordt dat dan als volgt: "Wy moatte moarn mar ris wer yn it waar sjen".
Tot op heden worden studenten en medewerkers prima op de hoogte gehouden van de consequenties van dit extreme weerbeeld, Af en toe komt zo'n bericht voor de één net eens even te laat, en schikt zo'n consequentie een ander niet, desalniettemin overheerst - gezien de berichten in alle sociale media - de tevredenheid van studenten en medewerkers, over het feit dat wij allen zo goed op de hoogte worden gehouden van de gevolgen die de ijzel voor de Stenden-community heeft, en ik merk dat iedereen al snel zijn (ijzelvrije) weg middels teleleren en thuiswerken goed heeft gevonden en betreden. De mens, en daarmee de organisatie, is dus kennelijk in staat om zich goed aan te passen aan zo'n toch wel unieke calamiteit.
Verkeersinformatiedienst: "Bloedlink: nieuwe regen rukt op naar het noorden. Komende uren opnieuw kans op IJZEL dus "
I-updates
We verwachten vandaag rond het avonduur, om ongeveer 18.00 uur de volgende Stenden-update, en ondertussen en ook dan zijn alle berichten voor alle studenten en medewerkers prima te volgen via: stenden.com/alert en ons IStenden-intranet en Twitter en Facebook​ en BlackBoard.

Geen opmerkingen: