dinsdag 29 december 2015

Zuiderzeepad van Monnickendam naar Amsterdam CS

Maandag 28 december 2015
Over smalle planken de poldersloten oversteken















Rond het Gouden Hart van Nederland
In juli 2013 kreeg Durkje bij haar afscheid van de ROC-unit MBO-Zakelijke Dienstverlening onder andere de Lange Afstandswandelgids 'Zuiderzeepad' van haar collega's kado. De subtitel van deze wandelgids is 'Wandelen rond het Gouden Hart van Nederland', waarbij met het gouden hart de voormalige Zuiderzee, en nu het huidige IJsselmeer wordt bedoeld. Deze routegids beschrijft de lange afstandswandeling rondom de voormalige Zuiderzee, te beginnen in Enkhuizen, om dan onder andere via Amsterdam, over de Veluwe en via Kampen naar Stavoren te lopen, over een afstand van ongeveer 400 kilometer.
Vandaag wandelen Durkje en ik ons vierde traject van het Zuiderzeepad, van Monnickendam naar het Centraal Station (CS) van Amsterdam, over een afstand van 30,4 kilometer. Het duo-thema van dit traject is ‘Waterland (Wazig en onvast)’ en ‘Amsterdam (De Gouden Eeuw van Amsterdam)’.

Monnickendam
Tijdens ons ontbijt in het Hampshire Golfhotel Waterland in Purmerend wordt het buiten snel licht. Het is dan ook al licht als we vertrekken vanuit Purmerend. De temperatuur is vanmorgen vroeg evenals gisteren weer 11 graden Celsius, en die stijgt vandaag door de aangename zon nog enigszins. Het waait veel minder hard dan gisteren; het is droog en de zon laat zich vandaag van haar beste kant zien, dus we genieten vandaag van schitterend wandelweer.
We rijden van Purmerend naar Monnickendam, en parkeren onze auto daar om 9.00 uur op het grote parkeerterrein tegenover de Grote Kerk van Monnickendam. Hier begint onze etappe vandaag. We lopen op het voetpad over de Vesting, en daarbij komen we ook langs de oude ommuurde Joodse begraafplaats.
Aan de rand van de bebouwde kom gaan we het smalle voetpad van de IJsselmeerdijk op, en dan gaan we over dit dijkpad langs De Poel, een oude molenkolk, die momenteel bemalen wordt door een gemaal.

Zuiderwoude
Ongeveer drie kilometer blijven we de Waterlandse Zeedijk volgen, met aan onze linkerzijde voortdurend de Gouwzee, met uitzicht op het eiland Marken. Bij Dijkseinde verlaten we de IJsselmeerdijk, om dan over een polderweg af te buigen naar Zuiderwoude. Daar woont onze voormalige predikante van Stiens, dominee Charlotte Kremer, met haar echtgenoot en twee dochters. Toen Charlotte enkele maanden geleden via Facebook vernam dat Durkje en ik waren begonnen met het Zuiderzeepad, meldde ze direct dat we toch vooral ook even bij hen langs moesten komen in de pastorie van Zuiderwoude, want de route van het Zuiderzeepad gaat immers door haar dorp, waar ze nu gemeentepredikant is van Zuiderwoude en Uitdam. Omdat we niet precies weten waar ze met haar gezin in Zuiderwoude woont, bellen we haar bij de rand van de bebouwde kom, en dan worden we enthousiast uitgenodigd om vooral direct door te lopen naar haar pastorie, want ze zijn allemaal thuis, en we kunnen daar gezellig even een kop koffie drinken. Het wordt een plezierig weerzien, en een aangenaam verpozen in de pastorie.
Maar ja, het is wel heel gezellig, maar we halen de ruim dertig kilometers alleen maar als we onze etappe weer vervolgen, dus we bedanken de familie Kremer en gaan weer verder; langs de kerk en over de ophaalbrug het dorp uit, en verderop de polder Rijperweeren in.

Uitdam en Holysloot
De Rijperweg door de waterrijke polder voert ons naar het dorpje Uitdam, dat deels tegen de IJsselmeerdijk en aan de voet van de IJsselmeerdijk is gebouwd. We gaan ter hoogte van Uitdam de Uitdammerdijk op, om ten zuiden van de Uitdammer Die de drassige veenpolder in te gaan, want we moeten door die laaggelegen polder oversteken naar het dorpje Holysloot. Een ander wandelend duo komt met hoge laarzen aan uit tegenovergestelde richting. De vrouw vond het bijna niet te doen om de polder door te steken, maar de man relativeert dat het hier vooraan wel erg drassig is, maar dat het verderop wel meevalt. We hebben goede wandelschoenen, dus we durven het wel aan om de natte polder te doorkruisen. Dan blijkt dat er inderdaad een aantal stukken erg drassig is, maar het gaat wel. Over grasland, over smalle paadjes met links schrikdraad en rechts de sloot gaan we voorzichtig verder, daarbij regelmatig voorzichtig balancerend via twee naast elkaar liggende steigerplanken de brede poldersloten overstekend. Het verloopt allemaal prima, en na dit uitdagende traject komen we heelhuids aan in Holysloot. Hier nemen we een pauze bij de dorpskerk, om wat te eten en te drinken.

Durgerdam
Ten zuiden van Holysloot steken we het onvoltooide kanaal (1826) over, en dan nemen we een smal voetpad en verderop een graspad over het hoger gelegen polderdijkje om de nogal laag gelegen Blikmeerpolder heen.
Daarna gaat het verder over de hoge Uitdammerdijk, met links het IJsselmeer en rechts het Kinselmeer.
Dan komen we aan in het streekdorp Durgerdam, waar we in De Oude Taveerne - een dijkcafé - een koffiepauze nemen.

Van Boven-IJ naar Het IJ
Voorbij Durgerdam lopen we over de IJ-dijk langs het Buiten-IJ. Eerst kruisen we de Zeeburger tunnel, en dan komen we in Schellingwoude. Na Schellingwoude komen we door Nieuwendam, en vervolgens doorkruisen we het Vliegenbosch, om dan langs de Akzo-fabriek naar en door de Amsterdamse Vogelbuurt verder te gaan. Vanuit de Vogelbuurt lopen we naar de kade van Het IJ, en dan lopen we langs Het IJ naar het IJpleinveer. Als we bij de aanlegplaats van de veerpont aankomen, arriveert de veerboot, waarmee we direct Het IJ oversteken naar het Centraal Station van Amsterdam.
We lopen in het nieuwe station naar boven, naar de busterminal, en daar staat dan al onze bus klaar, die ons naar Monnickendam brengt. We stappen in, en dan vertrekt hij ook direct, dus deze combinatie van veerboot en bus is wel heel snel. Ongeveer twintig minuten later stappen we al weer uit bij de Grote Kerk van Monnickendam, en dan rijden we met ons auto direct door naar het Hampshire Golfhotel Waterland in Purmerend, waar we vanavond dineren, en vannacht overnachten. Morgen willen we onze Zuiderzeeroute dan vervolgen vanuit het centrum van Amsterdam. 

Geen opmerkingen: