dinsdag 29 december 2015

Zuiderzeepad van Amsterdam CS naar Muiderberg

Dinsdag 29 december 2015
Bij het Muiderslot in MuidenRond het Gouden Hart van Nederland
In juli 2013 kreeg Durkje bij haar afscheid van de ROC-unit MBO-Zakelijke Dienstverlening onder andere de Lange Afstandswandelgids 'Zuiderzeepad' van haar collega's kado. De subtitel van deze wandelgids is 'Wandelen rond het Gouden Hart van Nederland', waarbij met het gouden hart de voormalige Zuiderzee, en nu het huidige IJsselmeer wordt bedoeld. Deze routegids beschrijft de lange afstandswandeling rondom de voormalige Zuiderzee, te beginnen in Enkhuizen, om dan onder andere via Amsterdam, over de Veluwe en via Kampen naar Stavoren te lopen, over een afstand van ongeveer 400 kilometer.
Vandaag wandelen Durkje en ik ons vijfde traject van het Zuiderzeepad, namelijk van het Centraal Station (CS) van Amsterdam naar Muiderberg, over een afstand van 23,6 kilometer. Het duo-thema van dit traject is ‘Amsterdam (De Gouden Eeuw van Amsterdam)’ en ‘Amstel en Vecht (Natuur is de afstand tussen twee steden)’.

Purmerend > Muiderberg > Weesp > Amsterdam CS
Tijdens ons vroege ontbijt in het Hampshire Golfhotel Waterland in Purmerend (we zijn vanmorgen de eerste ontbijtgasten) is het buiten nog donker, maar in het oosten breekt het licht in prachtige kleuren het duister van de nacht. Het is nog licht schemerig als we vertrekken vanuit Purmerend. De temperatuur is vanmorgen vroeg iets lager dan gisteren, namelijk 7 graden Celsius, en die stijgt vandaag nog licht tot zo’n 10 graden Celsius. Het waait zacht, het is op een enkele regendruppel na de hele dag droog, en de zon laat zich pas aan het eind van de middag heel even – maar wel mooi - zien, dus we genieten ook vandaag – de laatste dag van deze wandeldriedaagse – weer van schitterend wandelweer.
We rijden eerst van Purmerend via de ring van Amsterdam naar Muiderberg, en parkeren onze auto daar om 9.00 uur bij een bushalte. Daarna nemen we de bus van Muiderberg naar het bus-NS-station van Weesp, en vanuit Weesp nemen we dan de trein naar Amsterdam CS. Hier begint onze etappe vandaag om 10.20 uur. Voor een wandeldag wel een beetje een late start, maar nu hebben we wel bereikt dat we aan het eind van de middag bij onze auto uit komen, om dan direct weer naar huis te kunnen rijden.

Stadswandelen door Amsterdam
Vanaf de voorzijde van het Centraal Station van Amsterdam lopen we naar het Damrak, om dan via de Zeedijk naar de Waag te lopen, Verderop steken we de Prins Hendrikkade weer over om langs het Oosterdok naar het wetenschapsmuseum Nemo te lopen. Op de kade van de Museumhaven is men druk in de weer om voor de komende jaarwisseling het vuurwerkspektakel boven het IJ voor te bereiden. 
Jaarwisseling 2015-2016 met vuurwerk op tv
Nogmaals kruisen we de Prins Hendrikkade, om verderop door en langs het Entrepotdok en langs Artis naar de Sarphatistraat te gaan. Daar gaan we door het poortgebouw van de voormalige Oranjekazerne naar de Dapperstraat, waar we over de lange dagmarkt lopen naar de Javastraat.
Via de gezellig drukke Javastraat doorkruisen we de Indische Buurt om over het Javaplantsoen het Flevopark binnen te kunnen wandelen. Buiten het Flevopark gaan we op de Zeeburgerdijk de Zeeburgbrug op. Aan de overzijde van het Amsterdam-Rijnkanaal gaan we ter hoogte van Camping Zeeburg via de trap vanaf de Zeeburgbrug naar beneden. In het campingrestaurant nemen we onze koffiepauze alvorens we buiten de bebouwde kom van Amsterdam verder gaan. We horen dat er in de komende dagen nota bene 800 gasten op deze camping zullen verblijven in huisjes, caravans, campers en tenten, opdat ze de komende jaarwisseling in de hoofdstad kunnen en zullen doorbrengen.

Diemerzeedijk
Het Zuiderzeepad gaat nu verder over de Diemerzeedijk, over de smalle landstrook tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en het moderne IJburg. Voorbij IJburg en de Diemerdammersluis passeren we enkele forten van het voormalige verdedigingswerk van de Stelling van Amsterdam. Over het PEN-eiland lopen we langs de Electrische Centrale.
Daarna gaat de route verder over de IJsselmeerdijk ten zuiden van het IJ-meer. Het graspad bovenop de lage dijk is nogal drassig, waardoor we grotendeels over het fietspad aan de voet van deze grasdijk verder gaan in oostelijke richting.
We lopen om de Noorder- of Rietpolder heen naar Muiden. Hier zie je dat de grondwerkzaamheden van start zijn gegaan om de polder bouwrijp te maken voor een nieuwe woonwijk van Muiden. De leden van de volkstuinvereniging hebben langs onze route een groot aantal protestborden opgehangen, waaruit blijkt dat zij tegen hun wil al hun volkstuinen moeten afstaan aan de projectontwikkelaar van de nieuwe woonwijk in aanleg. Dat de emoties hier hoog bij zijn opgelopen, blijkt wel uit de heftige teksten van de volkstuiniers.

Muiden
We wandelen Muiden binnen over de Zeestraat, en steken daar via sluisbrug bij de drie schutsluizen van de ‘Grote Zeesluis’ de Vecht over. Aan de overzijde van het water vinden we het Eethuys Graaf Floris V, waar we ons genoeglijk nestelen bij de open haard. Gesterkt door een portie erwtensoep en roggebrood met spek kunnen we het laatste deel van onze dag-etappe aanvangen.
Eerst lopen we langs de havenkade van de Herengracht naar het Muiderslot. Het is hier een drukte van belang. Veel ouders en grootouders zijn hier naar het Muiderslot gekomen, om dit beroemde kasteel te bezichtigen. We lopen over de verdedigingswal van Muiden in zuidelijke richting, om dan aan de overzijde van het water over de drassige graskade verder te glibberen langs de vestinggracht, op weg naar de veel hogere Dijkweg, die we volgen richting Muiderberg. Aan de overzijde van de vestinggracht staat het Muiderslot, in de steigers.

Muiderberg
Je kunt aan de bemodderde grasdijk langs de vestinggracht zien dat die in de afgelopen dagen veelvuldig is bewandeld. De Dijkweg langs het IJsselmeer is veel hoger en droger, en het graspad boven op deze grasdijk is ook veel beter te bewandelen. Langs de klifkust lopen we richting Muiderberg. Langs de oever van het IJsselmeer staan hier veel bomen, waarvan er veel zijn omgewaaid, omdat die in de drassige oever-ondergrond niet stevig wortelen. Als we hier zo langs de IJsselmeerkust lopen, begint de late middagzon nog prachtig door te breken, met als gevolg dat de bomen en het riet langs het IJsselmeer in een prachtige roodgouden gloed veranderen. Een heel mooi gezicht met het weidse IJsselmeer op de achtergrond.
Bij het Groot Krabbenhoofd komen we Muiderberg binnen. We lopen langs het meerstrand naar het strandpaviljoen, waar onze route vandaag eindigt. Hier gaan we landinwaarts Muiderberg in, om weer terug te wandelen naar de bushalte waar we vanmorgen onze auto parkeerden.

Driedaagse variatie langs het IJsselmeer
Vanuit Muiderberg rijden we dan weer terug naar Stiens, terugkijkend op een schitterende wandeldriedaagse over het Zuiderzeepad, waarbij we in de afgelopen drie dagen totaal 73,2 kilometer hebben gewandeld, deels langs het IJsselmeer, over Marken, door schilderachtige kustplaatsen, over drassige paden over de veenweidegrond van diepliggende polders, door onze hoofdstad, die qua historie een echte Zuiderzeestad is, en tenslotte door het land van Amstel en Vecht.


Geen opmerkingen: