zaterdag 26 december 2015

Kerstfeest in De Hege Stins van Stiens

Vrijdag 25 december 2015 - Kerstfeest
Het koperensemble van de Nije Bazún verwelkomt alle gasten met KerstliederenKerst met koper

Vanmorgen komen we met zijn allen tezamen in De Hege Stins te Stiens om als gemeenteleden samen met alle gasten vrolijk het Kerstfeest te vieren.
Als ik vanmorgen met Durkje en mim het kerkgebouw binnen wandel, komen de kopermuziekklanken ons al tegemoet. In de ontvangsthal van de kerk zit een koperensemble van de Christelijke Brassband de Nije Bazún uit Britsum om alle gasten te verwelkomen met de warme klanken van bekende Kerstmuziek. De Kerststemming zit er dan meteen al goed in. Het feest kan beginnen.

Als de hemel de aarde raakt
Vóórin de kerkzaal, op het podium, staat het liturgisch bloemstuk, op een wit kleed, dat is gedrapeerd over de viertafel. Onze voorganger van vanmorgen, dominee Desirée Scholtens, zegt dat het liturgisch bloemstuk op de viertafel met het wit van de witte rozen op het witte kleed vertelt over het feit dat de komst van Gods Zoon naar deze wereld het teken is dat met deze liefdesdaad van God de hemel de aarde aanraakt. Daarom vieren we vandaag het Kerstfeest.
En dat doen we vrolijk met zang, met muziek van het koperensemble en begeleid door organist Han Giesing.

Een herbergier heeft het ook niet gemakkelijk
In de verkondiging staan van het Kerstverhaal nu eens niet Jozef & Maria met Jezus, en ook de engelen en de herders niet centraal. Wel is de focus gericht op de herbergier, die het ook niet gemakkelijk had in die drukke dagen, met al die mensen die overal vandaan vandaag naar Bethlehem kwamen. En allemaal willen ze een bed.
Wij kennen vandaag de dag allen de beelden - ook hier in Nederland - van vluchtelingen, die eveneens overal vandaan komen, en die ook allemaal op zoek zijn naar 'bed, bad, brood. Wanneer zullen deze landverhuizers - nu nog om de haverklap reizend van sporthal naar sporthal - ooit eens hun kinderen in een nieuw 'thuis' in hun eigen bed kunnen leggen, en zich dan ook zelf rustig kunnen neervleien in een eigen bed. Eindelijk (een) thuis. Is er plaats voor mij? Wanneer? Waar? Komt het goed?
Ook in de herberg van de herbergier was op de vooravond van Kerst alles al vol.
Wat zeg je dan: 'Bethlehem is vol'
Los je daar het probleem mee op? 
Is dat humaan? 
Toch was hij zo vindingrijk en zo gastvrij om dat jonge stel Jozef & Maria nog een onderkomen te gunnen.

Wij mogen samen met alle andere gelukszoekers, 
met ontheemden, met vluchtelingen, 
met ieder ander erin geloven, erop vertrouwen en weten 
dat God zich níet afkeert van de mensen die zich weerloos voelen. 

Die laatste woorden van de Kerstpreek van dominee Scholtens blijven hangen, en die nemen we mee naar buiten, want ... de kerk begint ... als de kerk uit gaat; niet alleen vandaag, ook morgen, en ook volgend jaar blijft dat zo. Vast en zeker!

Geen opmerkingen: