zaterdag 7 november 2015

Tourconcert van Roon Staal in Ferwoude

Zaterdag 7 november 2015 
Concert van Roon Staal in de kerk van FerwoudeNoord-Nederland Tour 2015

Door een voor de tijd van jaar tamelijk warme maar ook stormachtige wind rijden Durkje en ik vanavond naar het dorpskerkje van het Friese Ferwoude. Daar komen we met ruim dertig mensen bijeen voor een concert van de Groninger singer-songwriter Roon Staal. Roon publiceerde dit jaar de nieuwe CD 'In the heart of de world', wat een prima aanleiding was voor zijn 'Noord-Nederland Tour 2015' door Noord-Holland, Drenthe, Groningen en Fryslân. Vanavond nog in Ferwoude, morgen in Jubbega/Schurega, en dan zit de concerttour er al weer op. Roon treedt vanwege de goede akoestiek graag op in kerkgebouwen, zo ook vanavond in de Hervormde kerk van Ferwoude.

Oude en nieuwe songs van Staal
Het concert-programma bestaat vanavond voor een groot deel uit songs van zijn nieuwe CD, aangevuld met enkele bekende nummers van zijn vorige CD's, waaronder ook zijn vertolkingen van een aantal songs van wereldberoemde musici, zoals Rod Stewart en Vicky Brown.
Zo is vanavond bijvoorbeeld één van zijn eerste songs afkomstig van Art Garfunkel: 'Bright eyes', welbekend van de film 'Waterschapsheuvel'. Voor Roon is dit een geschikt lied, vanwege het hoge stemgebruik, dat door de geluidstechnicus op passende wijze met nadruk wordt versterkt, waardoor het hier in dit kerkje prima klinkt.
Uit een Nederlandstalig lied horen wij:
"Als jij jezelf zoekt, 
zoek dan niet waar al die andere mensen gaan."

Schilderij voor de nieuwe CD-hoes 2015
Over leven en dood
In de bekende song 'Stay with me 'till the morning' (van Vicky Brown / Tom Parker) hoor je prominent de echoënde stem van Roon Staal, die het hier in het kerkje van Ferwoude goed doet.
Met zijn lied 'Weet waarom je leeft' illustreert Roon Staal dat hij de voorkeur geeft aan het schrijven en zingen van liedjes met een levensbeschouwelijke inslag.
Het zo gevoelige lied dat hij geleend heeft van zijn veel te vroeg overleden oom Ede Staal, draagt hij gevoelig de kerkzaal in, zoals we ons dat nog herinneren van zijn Valentijnsconcert 2015 in Thesinge. Zijn emo-klassieker 'Help me through the night' van oom Ede Staal doet het altijd en overal goed, vooral bij hen die uit eigen ervaring weten wat het betekent om met veel pijn en verdriet die lange donkere nachten in te gaan en door te komen.

Muziekvariatie
Na de pauze gaat Staal verder met liedjes als 'Blue Moon' en 'Leven tussen hoop en vrees' en 'Rust in bewustzijn', waarvan hij de muziek schreef in Zuid-Korea, op weg naar Vladivostok, waar Roon Staal regelmatig verblijft en optreedt.
Daarna volgen 'I am sailing' van Rod Stewart en het eeuwenoude 'Panis Angelicus' van Thomas van Aquino (1264) en César Franck (1872), dat in een kerk als kerklied helemaal thuis is.
Het concert wordt afgesloten met het Nederlandstalige lied 'In de harten van de wereld' van zijn nieuwe CD, en evenals tijdens zijn concert in Thesinge sluit Roon Staal ook hier vanavond zijn concert af met het eerst ingehouden en dan tenslotte uitbundig gezongen 'Bridge over troubled water', van Art Garfunkel, wie kent het niet?

Roon Staal in concert
Intiem
De gevoelige pianoklanken voleinden dit intieme concert in een deels met kaarslicht schaars verlichte Fries dorpskerkje, dat het goed doet voor zo'n muziekavond, waarin Roon Staal op heel toegankelijke wijze vertelt over zijn leven en werken, en waarna alle gasten na afloop ruimschoots in de gelegenheid worden gesteld om nog even met Roon Staal en met elkaar na te praten over hoe men heeft genoten van deze sfeervolle muzikale avond in Ferwoude. Er worden nog foto's met Roon gemaakt, CD's van hem gekocht en door Roon gesigneerd, en het dorpshuis van Ferwoude is nog open om onder het genot van een drankje nog even na te praten.

Geen opmerkingen: