maandag 3 augustus 2015

Sint-Jacobsfeest 2015 in Santiago de Compostela

Zaterdag 25 juli 2015 
Zwaardkruis en Jacobsschelpen in de kathedraal van Santiago de CompostelaNaamdag van Sint Jacobus
Durkje en ik zijn gisteren op een voor Santiago de Compostela feestelijke dag gearriveerd in het bedevaartsoord Santiago de Compostela. Gisteren zijn namelijk de feestelijkheden begonnen voor de Naamdag van Sint Jacobus. Elk jaar vieren de Spanjaarden hun nationale feestdag voor Sint Jacob op 25 juli. Als die 25e juli op een zondag valt, wordt dat jaar tot een Heilig Jacobusjaar verklaard, en wordt de ‘verjaardag’ van Sint Jacobus met nog veel meer luister gevierd. Dit jaar valt de Naamdag van Sint Jacob op een zaterdag, dus vandaag vieren de Spanjaarden dat met hun gebruikelijke nationale feestdag. Gisteravond is dat nationale feest op het plein vóór de kathedraal van Santiago de Compostela al van start gegaan met een grootse vuurwerkshow. Radio, televisie en schrijvende pers besteden veel aandacht aan dit jaarlijkse ‘verjaardags’feest van Sint Jacobus.

De uitdaging van een parkeerplek
Omdat we gisteren onze pelgrimage hebben beëindigd in Santiago de Compostela hebben we vandaag de hele dag uitgetrokken om samen met de Spanjaarden en met al die internationale pelgrims en de vele toeristen de Naamdag van Sint Jacobus in Santiago de Compostela te vieren.
Met onze auto rijden we vanmorgen vanaf onze camping in Monterroso naar het centrum van Santiago de Compostela. Omdat de binnenstad op belangrijke punten is afgesloten voor doorgaand verkeer, en omdat duizenden mensen met hun auto een parkeerplaats in de buurt van het stadscentrum zoeken en vinden, vinden wij met de nodige moeite uiteindelijk toch nog een parkeerplaats in een parkeergarage net buiten de oude binnenstad.
We lopen de binnenstad in naar de kathedraal, om vanaf die plek te bekijken hoe wij ons op passende wijze in het feestgedruis zullen gaan begeven.

Tussen processie en protest
Als we op het grote stadsplein vóór de kathedraal arriveren, is de processie al achter de rug, en kunnen we op bepaalde plaatsen van de binnenstad zogenaamd ‘over de hoofden lopen’, zo druk is het er al. De politie is op cruciale plaatsen in groten getale opvallend aanwezig en we zien aan hun gedrag dat men uiterst alert is op elke onregelmatigheid in het publiek. Zo wordt een camino-fietsers die met zijn volgepakte fietstassen zich een weg baant door de menigte op vakkundige wijze door een cordon van agenten afgevoerd. Kennelijk heeft hij enig afwijkend gedrag vertoond, waar de agenten verontrust door zijn geraakt. We zien ook veel chauvinistische Spanjaarden met hun eigen grote vlaggen rondlopen, en verder wordt deze dag door sommige individuen en groepen gebruikt om met protestborden tegen een en ander te protesteren. En al dat publiek loopt in de stad kriskras door elkaar heen.

Feestsfeer proeven in de stad
We lopen eerst enige tijd door de drukke straten om de sfeer te proeven. Daarna brengen we nog een keer een bezoek aan de Huiskamer van de Lage Landen van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, waar we horen dat we zojuist de binnenkomst van de Friese pelgrim Henk de Boer uit Hilaard hebben gemist. Voordat we naar de kathedraal gaan, zoeken we een restaurant aan het Plein van Galicië, waar we genoeglijk lunchen.

Nog ongeziene pracht en praal
Dan gaan we de kathedraal in. In 2012 hebben we de kathedraal al uitgebreid bezichtigd, dus we gaan nu vooral op zoek naar iets nieuws, naar wat we nog niet hebben gezien. En dat duurt niet lang, want we merken al snel na binnenkomst dat één van de kapellen van de kathedraal die in oktober 2012 gesloten was, vandaag wel open is. We gaan naar binnen en genieten daar van de majestueuze pracht en praal van alle vormen en alle decoraties van deze schitterende kapel. Voor ons als pelgrims zijn vooral ook de prachtige decoraties van bijvoorbeeld het grote zwaardkruis en de vele Jacobsschelpen de meest in het oog springende elementen van deze kapel.   

De mis met 2 voorgangers in de kathedraal

De mis op de Naamdag van de Heilige Jacobus
Als we al enige tijd in deze kapel verblijven, horen we vanuit het schip van de kathedraal het orgelspel en de voorzang aanzwellen. Als we de grote kerkzaal in gaan, merken we dat het zover is dat de mis gaat beginnen. We nemen plaats in een zijbeuk van de kathedraal en wonen de mis bij, die wordt geleid door twee geestelijken, waarvan de ene Spaans- en de ander Franstalig is. De gebruikelijke liturgie-elementen passeren de revue. Zo wordt er ook aandacht besteed aan de pelgrims die gisteren in Santiago de Compostela zijn gearriveerd. Eén van de pelgrims die evenals wij gisteren is gearriveerd, mag in de mis ook het woord voeren namens alle pelgrims die gisteren aankwamen. Tijdens de mis zijn de meeste kerkbanken bezet, maar tijdens de mis gaat ook het bezoek van pelgrims en toeristen aan het graf van Sint Jacob en aan het beeld van Sint Jacob onverminderd voort. Gedurende de hele mis schuiven honderden mensen stapje voor stapje vanaf buiten de kathedraal in een lange rij in de richting van het graf en van het beeld van de apostel-pelgrim. Het is een mensenstroom waaraan geen eind lijkt te komen.
Tijdens de mis

Feestelijk Santiago na de mis
Na de mis verlaten we de kathedraal om ons weer in het feestgedruis in de centrumstraten van Santiago de Compostela te begeven. Voor Durkje haar verjaardag  kopen we bij een juwelier een mooie halsketting met een hanger in de vorm van een Jacobsschelp, met daarbij een passende armband, ter herinnering aan onze tweede pelgrimage naar Santiago de Compostela. We kopen ansichtkaarten en postzegels om aan het thuisfront met deze ansichten van Santiago de Compostela te laten weten dat we onze tweede pelgrimage hebben volbracht. En voor mijn collectie pelgrimsansichtkaarten kopen we van een pelgrim-kunstenares de serie van haar pelgrimskaarten, die zij heeft getekend en nu verkoopt om daarmee haar pelgrimstochten te financieren. Hier en daar zijn diverse straatartiesten aan het werk om hun artistieke kunsten te vertonen. We gaan ook nog even een park in, waar allerlei festiviteiten zijn, waaronder ook de televisieopname op een muziekpodium van de Galicische televisie.

Pelgrimsansichtkaarten kopen in Santiago de Compostela

Spaanse maaltijd als afsluiting
Als we uren later de indruk hebben dat we nagenoeg alles wel hebben gezien en beleefd van het naamfeest, zoeken we onze auto weer op en rijden we terug naar onze camping in Monterroso. Omdat we morgen een begin zullen maken met onze terugreis naar Nederland, en we eigenlijk Noord-Spanje niet willen verlaten alvorens we ook die heerlijke Spaanse paëlla hebben gegeten, bestellen we op het terras van het gemeentelijk recreatiecentrum langs de rivier een paëllaschotel voor twee personen, waarvan we deze laatste avond in Monterroso heerlijk genieten.
Met deze unieke dag – de nationale feestdag van Sint Jacobus – sluiten we vandaag onze waarde(n)volle tweede pelgrimage op passende en waardige wijze af. Deze twee dankbare pelgrims zijn er nu klaar voor om de terugreis naar thuis morgen weer aan te vangen.

Geen opmerkingen: