donderdag 27 augustus 2015

Lopen, drijven, fietsen, koken, eten, met een spetterende finale

Woensdag 26 augustus 2015 
De schaapskudde komt aan bij de schaapskooi bij de Havelterberg
Actieve seizoensstart
Nu de zomervakantie weer ten einde is, start ook het activiteitenprogramma van Nijkleaster weer op. Als bestuur en vaste medewerkers van de Stifting Nijkleaster beginnen we nu eens niet in Jorwert, maar op de Havelterberg. Om als bestuur en medewerkers persoonlijk nader met elkaar kennis te maken en om dit seizoen gezamenlijk goed van start te gaan, zijn we rond het avonduur bijeen op het Holtingerveld, tussen Havelte en Wapserveen, en brengen we de avond door in de voormalige melkfabriek van Wapserveen.
Bestuursleden en medewerkers van Stifting Nijkleaster
Lopen, drijven en fietsen
Vanaf de schaapskooi op de Havelterberg lopen we onder leiding van onze organisator-medebestuurslid Bert Hummelen aan het eind van de middag over de Havelterberg naar het Holtingerzand, waar we schaapherder Jelle met zijn stagiaire-schaapherder Lonneke ontmoeten bij de kudde van zo'n 485 Drentse heideschapen. Met de herders en de kudde wandelen we over de schapendrift terug naar de schaapskooi ten noorden van Havelte.
Vervolgens fietsen we tussen het Westerzand en het Oosterzand richting Wapserveen, waar we op zoek gaan naar 'De Olde Fabriek' van Mia & Sieb, waar we de rest van de avond als stichtingsbestuur zullen verblijven voor een informele bestuursvergadering en een avondmaaltijd.
Kookworkshop in De Olde Fabriek

Koken
Vanavond zomaar aan tafel aanschuiven voor een diner zit er niet in. We moeten alle acht zelf aan het werk om tijdens een kookworkshop in de restaurantkeuken onze eigen avondmaaltijd te bereiden. Jan Henk en ik werpen ons op om twee verschillende frisse salades als voorgerecht te maken. Sietske en Gerko koken een smaakvolle zomerpaddenstoelensoep, en Corry en Henk bereiden het hoofdgerecht, bestaande uit een vleesschotel met puree van knolselderij. Hinne en Bert zorgen voor een ware smakensensatie in hun warm dessert van Fries suikerbrood, rood fruit en ijs.
Tafelgesprek met lekker eten

Eten
Als hardwerkend keukenteam zorgen we met de nodige humor en gezelligheid voor een overheerlijke avondmaaltijd in vier gangen. Tijdens de maaltijd is er dan volop gelegenheid om naast het gesprek over ons dankbare werk voor Nijkleaster ook in een aangename informele setting met elkaar te praten over allerlei andere zaken die we in ons leven belangrijk vinden en die ons bezig houden.

Dessert tot slot
En dan die spetterende finale
Maar na al dit zoet komt nog het zuur, want als we laat in de avond op onze fietsen vanuit Wapserveen weer terug willen keren naar onze auto's op de Havelterberg, blijkt dat de weersvoorspelling van slecht weer meer dan uit is gekomen. Er lijkt geen eind te komen aan de aanhoudende regen. Aangezien het al laat in de avond is, is nog langer wachten geen optie meer, dus we besluiten om maar gewoon door te zetten. Dus door de stromende regen fietsen we als snel peloton door het nachtelijk duister over de Havelterberg. Dat heeft ook wel weer iets, om zo als team door dik en dun van A naar B te gaan. Deze spetterende finale kan voor ons de pret niet meer drukken, want we zien terug op een door Bert prima georganiseerde teamactiviteit. Een mooi begin van ons Nijkleaster-seizoen, waarin we ons allen weer van harte zullen inzetten om ook in het komende jaar weer veel goede dingen te doen voor Nijkleaster in Jorwert, en voor allen die hun belangstelling tonen voor het waarde(n)volle werk van dit nieuwe klooster in het Friese Jorwert.

Geen opmerkingen: