donderdag 20 augustus 2015

De scholen zijn ook hier in Stiens weer begonnen

Donderdag 20 augustus 2015 
Ook in Stiens zijn de basisscholen weer begonnen
De scholen zijn weer begonnen
Deze week zijn in het noorden van Nederland de scholen weer begonnen. Basisscholen, scholen voor voortgezet onderwijs en het lager en middelbaar beroepsonderwijs hebben de deuren weer geopend om leerkrachten en leerlingen na de zomervakantie in de gelegenheid te stellen om onderwijs aan te bieden en te genieten. Op de toegangswegen naar scholen buiten en binnen de bebouwde kom ontstaat dan weer het vertrouwde straatbeeld van schoolgaande kinderen, hun ouders en docenten. Voor het verkeer is het dan vóór, tussen èn ná schooltijd weer oppassen geblazen bij het inschatten hoe deze schoolgaanden in het verkeer al dan niet zullen reageren op medeweggebruikers.

Let op schoolgaande kinderen
Aan het begin van het schooljaar zijn kinderen bijvoorbeeld nog vol van hun vakantieverhalen en van de spanning van een nieuw schooljaar. Veel kinderen lopen en fietsen dan een voor hen nog nieuwe route naar school. En alle andere verkeersdeelnemers zien in deze startweken na een lange tijd van zomervakantie weer schoolgaande kinderen op de weg. Voor iedereen is dat weer even wennen.
Met de jaarlijkse actie 'De scholen zijn weer begonnen' maakt Veilig Verkeer Nederland (VVN) ons allen extra alert op deze scholieren in het verkeer. Immers, hoe beter iedereen rekening houdt met elkaar, hoe beter het is voor de verkeersveiligheid.

Zo veilig mogelijk naar school
'De scholen zijn weer begonnen' is één van de bekendste campagnes van Veilig Verkeer Nederland. Deze verkeersveiligheidsactie loopt in elke regio in de eerste twee weken van het nieuwe schooljaar. Overal in de regio vind je dan signalen, die je erop wijzen dat de jeugd weer naar school gaat. Je kent die tekens vast wel, bijvoorbeeld de spandoeken langs de weg met de tekst 'De scholen zijn weer begonnen'. Die moedigen automobilisten en andere weggebruikers aan rekening te houden met kinderen die na de zomervakantie weer naar school gaan. Posters en ansichtkaarten ondersteunen de boodschap van het veel grotere buitenmateriaal.
De boodschap is duidelijk: kinderen moeten zo veilig mogelijk naar school kunnen gaan en naar huis kunnen gaan. 

Sandwichborden in Stiens
Ook in onze woonplaats Stiens wordt - evenals in de afgelopen jaren - weer aandacht gevraagd voor schoolgaande kinderen in het verkeer. Voorheen hingen langs alle toegangswegen van Stiens de lange spandoeken met daarop de aanduiding dat de scholen weer zijn begonnen. Maar ook dit jaar is het - evenals vorig jaar - anders, want nu zijn bij de invalswegen van onder andere Stiens grote sandwichborden geplaatst met daarop de welbekende signaaltekst en foto's van schoolgaande kinderen. Eén van die sandwichborden staat bij de voormalige spoorwegovergang aan de Pim Mulierwei in Stiens.

Geen opmerkingen: