dinsdag 18 augustus 2015

Alie Kielstra exposeert in Stiens

Dinsdag 18 augustus 2015 
Bijke op de vloer, geschilderd door Alie Kielstra














Kunst en vrijheid
Tot en met eind september 2015 exposeert beeldend kunstenares Alie Kielstra (uit Menaam) enkele schilderijen in het gemeentehuis van onze gemeente Leeuwarderadeel in Stiens. Het thema van deze expositie is 'Schilderen van binnenuit'.
Alie Kielstra: "Ik zie heel veel mooie dingen om me heen, en ik zou alles wel willen vastleggen,” 
Dat 'vastleggen' doet Kielstra ook, maar ze veroorlooft zich daarbij steeds grotere vrijheden. 'Kunst' is voor Alie een ander woord voor 'vrijheid'.

Schilderen en vrijheid
Het eigenlijke onderwerp van haar schilderijen is daarmee het schilderen zelf geworden, en óók het omgaan met de verf. Ook daarbij permitteert Alie Kielstra zich alle vrijheid. Kielstra zet de verf dik op, krast er dan in, schuurt en schraapt vervolgens gedeelten weg. Alie werkt met thinner en plamuur, en zet laag over laag. Soms verwerkt ze stukken papier of lood in haar schilderijen. Zo ontstaan grillige structuren, die steeds meer de hoofdrol gaan opeisen. En dat alles in een sober palet van aardkleuren en blauwtinten, die het werk een verstilde voornaamheid geven.

Van zichtbare werkelijkheid naar zelfstandig beeld
Het schilderen zelf is voor Alie Kielstra een proces van wikken en wegen; van interactie tussen kunstenaar en kunstwerk. Kielstra: "Het schilderij reageert op jouw ingrepen, en daar reageer je zelf weer op." 
Zo 'groeien' haar schilderijen eerder organisch, dan dat ze worden 'gemaakt'. 
Al schilderend verwijdert Alie zich steeds verder van haar oorspronkelijke uitgangspunt. Zo'n startpunt kan een schetsje zijn van een paar bomen, gemaakt naar aanleiding van een foto. Het onderwerp raakt tijdens haar schilderproces steeds meer op de achtergrond. Er ontstaat een zelfstandig beeld, dat zijn wortels nog wel heeft in de zichtbare werkelijkheid, maar er steeds verder los van komt en staat. Het is het resultaat van de vrijheid die Kielstra tijdens haar werk voor zichzelf heeft gecreëerd.

Landschap en expressie van binnenuit
Het landschap biedt Alie Kielstra alle mogelijkheden om haar eigen weg en haar persoonlijke expressie te vinden. Haar inspiratie vindt Kielstra in de natuur. Het landschap is haar belangrijkste thema. Daar ervaart Alie rust; daar ondergaat ze de verschillende sferen van de seizoenen, en daar laat ze zich betoveren door de schoonheid van wolkenluchten en bomenpartijen. "Dat snuif je op, leg je vast in je geest, en dat neem je mee naar huis,'' zegt Kielstra. Die beelden, herinneringen en indrukken zijn voor Alie de uitgangspunten van haar schilderijen. Die worden dan als het ware 'van binnenuit' geschilderd. 

Dieren en figuratie
Toch waagt Alie Kielstra zich ook aan thema’s waarbij dat minder het geval is. Zo schildert Kielstra vaak en graag dieren: honden, paarden, schapen, geiten en vogels. Dat zijn onderwerpen die haar noodzaken om dichter bij haar visuele uitgangspunt te blijven, en vast te houden aan de figuratie.
Eén van de dieren-schilderijen in deze expositie is het schilderij 'Bijke op de vloer'.

Geen opmerkingen: