Vanaf de Scheenesluis wandelen we langs de Scheene door de Rottige Meenthe |
Wandelroutes door Westellingwerf
Eenmaal per twee jaar organiseert de Stichting Pieter Stuyvesant Kuiertocht (PSK) op de eerste zaterdag van juni een kuiertocht in het mooie gebied tussen de Friese rivieren De Linde en De Tjonger. Na de kuiertochten van 2002, 2005, 2007 en 2009 werd in het jaar 2011 de eerste lustrumtocht georganiseerd. Ter gelegenheid van dat eerste lustrum heeft de Stichting PSK in het lustrumjaar een jubileumuitgave laten verschijnen, in de vorm van een routegids, waarin de vijf PSK-routes zijn beschreven. Totaal staan er 7 wandelroutes in deze jubileumuitgave, omdat van de meest recente routes van de jaren 2009 en 2011 zowel een korte als een langere wandelroute in deze wandelgids is opgenomen.
De wandelgids kreeg als titel 'Pieter Stuyvesant Kuiertocht' en als subtitel 'Vijf wandelroutes door prachtig Westellingwerf''.
Sonnega
De voorspellers van het weer hebben in de afgelopen dagen steeds aangegeven dat we vandaag een zonnige dag zullen hebben, met temperaturen van zo'n 16 tot 18 graden Celsius. Mooi wandelweer dus.
Op grond daarvan hebben Durkje en ik besloten vandaag voor het eerst eens een wandelroute te gaan lopen uit de wandelgids van de Pieter Stuyvesant Kuiertochten. Voor vandaag hebben we gekozen voor de korte variant van 22 kilometer van de vijfde wandelroute, die werd gelopen in het PSK-jubileumjaar 2011.
Met de auto rijden we vanmorgen om 9.15 uur van Stiens via Wolvega naar Sonnega, waar we om 10.00 uur onze auto parkeren op het startpunt van deze kuiertocht, bij de manege van Sonnega.
Twee pelgrims in Wolvega
Onderweg hebben we trouwens nog een verrassende ontmoeting, want als we door Wolvega langs de route van het Jabikspaad rijden, passeren we twee pelgrims, die herkenbaar zijn aan hun meerdaagse bepakking, met daarop een grote Jacobsschelp. We maken kennis met dit echtpaar uit Leeuwarden, dat vertelt dat ze in de afgelopen periode het Jabikspaad van Sint-Jacobiparochie naar Wolvega al hadden gelopen, en dat ze nu vanmorgen vanuit Wolvega beginnen aan een vierdaagse wandeltocht van Wolvega naar Zwolle. Dan hebben ze op de vierde dag in elk geval het Jabikspaad achter de rug. We wensen hen een goede wandelvierdaagse en nemen afscheid, waarna wij doorrijden naar Sonnega.
Helomavaart - Scheenesluis - Scheene
Vanuit Sonnega lopen we naar Oldetrijne, waar we onder andere de basisschool en de voormalige kerk (Anno 1870) passeren. Over de Kerkhoflaan lopen we dan naar de Helomavaart, die we parallel volgen naar de plaats waar een horecagelegenheid is naast de Oldelaamsterbrug over de Helomavaart.
Op het terras aan de Helomavaart ontmoeten we een echtpaar uit Oldeberkoop, met wie we tijdens deze koffiepauze enige wederzijdse reis- en wandelervaringen uitwisselen. Zij zijn ook in Santiago de Compostela geweest, weliswaar niet als pelgrim, maar ze hebben langs de camino wel de sfeer geproefd van het pelgrimeren.
Na deze rustpauze lopen we over de Veendijk langs de Helomavaart (ook wel Jonkersvaart genoemd) naar de Scheenesluis. Dit is een prachtige plek, op het punt waar de Helomavaart en de Scheene bij elkaar komen, waar aan de overzijde van de oude sluiskolk het voormalige café 'De laatste stuiver' en een gerestaureerde windmolen 'De Rietvink' (1885) staan. Een echtpaar uit Westergeest ligt hier met hun boot aan de wal; de man vist op kleine aasvisjes in de sluiskolk van de Scheenesluis. Hier is het rustig, slechts af en toe passeert een fietser.
Natuurreservaat Rottige Meente
Vanaf de Scheenesluis wandelen we langs de Scheene het natuurreservaat 'Rottige Meente' in. Steeds verder gaan we het prachtige natuurreservaat in, om dan bij een schuilhut van Staatsbosbeheer via een smal bruggetje de Scheene over te steken, om aan de overzijde over een schitterend veenpad met houten vlonders door de Rottige Meente te lopen.
Als we bij de Pieter Stuyvesantweg komen, volgen we die, om weer terug te lopen naar de Helomavaart.
Oude en nieuwe motorvoertuigen in Driewegsluis
Langs de Helomavaart lopen we dan over de Lindedijk naar Driewegsluis, een aantrekkelijke plek voor watersporters, op de driesprong waar de Helomavaart bij De Linde komt. Bij de Linthorst Homansluis moeten we even wachten voor de openstaande brug, omdat een groot aantal pleziervaartuigen hier geschut wordt in deze sluis. Wij staan te midden van een groep motor-toerrijders, en aan de overzijde van De Linde staat een grote groep bromfietsers te wachten, die allen op oude bromfietsen rijden, waaronder Zundapp, Puch en Kreidler.
Als we op een bankje bij Driewegsluis een etenspauze hebben, komen een man en vrouw aanrijden op een oude bromfiets, ook een Kreidler. Ze vertellen verzamelaars te zijn van Kreidler-bromfietsen, en realiseren zich even later - als we hen vertellen over de zojuist gepasseerde bromfietsgroep - dat ze helaas net de doortocht van de oude bromfietsen hebben gemist.
Gapenburg langs De Linde
We verlaten Driewegsluis als we over een ophaalbrug gaan, en dan lopen we via Gapenburg langs De Linde naar de Sasbrug. Het weer is prachtig vandaag, zonnig en toch ook een stevige wind. Als we het smalle pad langs de rivier De Linde volgen, moeten we vaak aan de kant vanwege het grote aantal fietsers dat ons van voren en van achteren nadert.
Bij de Sasbrug laten we De Linde achter ons, om over de Sasweg naar het oorlogsmonument te lopen op de driesprong met De Meenthe. In 1943 stortte hier een geallieerde Lancaster bommenwerper neer. De omgekomen bemanning wordt geëerd met een plaquette op een gedenksteen.
Van Wolvega naar Sonnega
Over de lange en rechte weg van De Meenthe lopen we naar de rand van de bebouwde kom van Wolvega. Daar nemen we een schelpenpad dat ons langs de mooie waterrijke zuidwestelijke rand van Wolvega weer terugvoert naar de Pieter Stuyvesantweg.
Via een korte tussendoorgang - een stukje Jabikspaad - lopen we van de Bruidshoeve aan de Pieter Stuyvesantweg terug naar Sonnega, waar we vanmorgen onze auto hebben geparkeerd. Daar arriveren we iets na 15.30 uur, dus deze tocht van 22 kilometer hebben we afgelegd in 5,5 uren. We hebben vandaag veel en lang over verharde wegen gelopen, maar tussen al die geasfalteerde en bestrate wegen door hebben we toch ook enkele heel mooie stukken van de route door een schitterende natuur gelopen. Al me al dus zeker een mooie, gevarieerde wandelroute.
Nogmaals Buen Camino op het Jabikspaad
Vanuit Sonnega naar en door Wolvega volgen we op de terugreis naar huis weer het traject van het Jabikspaad, dat we vanmorgen ook reden. Evenals vanmorgen, toen we het Leeuwarder pelgrimerende echtpaar ontmoetten, zien we tot onze verrassing nu al weer en pelgrim door Wolvega lopen, Op een splitsing oriënteert hij zich op de juiste route. De man heeft een kleine rugzak op de rug en hij duwt een zwaarbeladen bagewagentje voor wandelaars voort. Op zijn bagage zien we een witte Jacobsschelp.
Bij navraag blijkt hij inderdaad een pelgrimstocht te ondernemen. Het is een 66-jarige man uit Franeker, die eerder al enkele dagen het Jabikspaad bewandelde vanuit Sint-Jacobiparochie, en die nu vandaag in Heerenveen is begonnen aan een twee maanden durende pelgrimstocht richting Santiago de Compostela, uiteraard nog niet wetend tot hoever hij het in die twee maanden zal brengen.
Voor Durkje en mij vandaag toch weer heel verrassend dat we zowel vanmorgen als vanmiddag in de dezelfde straat in Wolvega pelgrims hebben ontmoeten die vandaag over het Jabikspaad aan een meerdaagse pelgrimage richting Santiago de Compostela beginnen. We wensen ook deze beginnende pelgrim een 'buen camino'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten