maandag 6 april 2015

Naar Buiten door de Langeloërduinen (5.1) en Rondom de Es (5.2)

Paaszondag 5 april 2015
Het Paaskruis hangt aan de toren van de Margarethakerk

























Paasmorgen
Sta op!
Een morgen ongedacht,
Gods dag is aangebroken,
er is in één bewogen nacht een nieuwe lente ontloken.

Op de vroege Paasmorgen vertrekken Durkje en ik naar Westervelde, in de provincie Drenthe, om daar een dubbele Paaswandeling te maken.
Het is deze hele Paaszondag prachtig zonnig voorjaarsweer, met een lichtbewolkte helderblauwe lucht, regelmatig een aanhoudende en aangename voorjaarszon en een temperatuur van rond de tien graden Celsius.
We gaan weer 'Naar Buiten'.

Norger Esdorpenlandschap
De twee routes die Durkje en ik vandaag wandelen, zijn achtereenvolgens de routenummers 5.1 met als titel ‘Langeloërduinen’ en 5.2 met als titel ‘Rondom de Es’, beide routes uit de wandelgids met als titel ‘naar buiten! – 25 wandel-weekenden’. De eerste route is tien kilometer lang en de tweede route is acht kilometer, vandaag dus totaal 18 kilometer wandelgenot in Drenthe.
In de wandelgids is het thema van deze twee wandelingen: 'Verstokte vrijgezelle zusters & hunebedden in Westervelde'. Dat eerste verwijst naar de vijf zusters die in 1730 op de boerderij woonden waar de beide routes vandaag beginnen, en het tweede verwijst naar één van de Drentse hunebedden, die wij vandaag passeren.

Naar de Langeloërduinen
Bij de statige herenboerderij 'De Jufferen Lunsingh' in Westerveld beginnen we onze eerste wandeling, die ons over zandpaden tussen akkerlanden eerst in noordelijke richting voert naar de Langeloërduinen. Direct al buiten Westervelde blijkt dat onze routebeschrijving gedateerd is (2007), want een beschreven zandpad vinden we niet op de aangegeven plaats. Verderop vertelt een mevrouw die haar hond uit laat, dat een aantal zandpaden hier enkele jaren geleden zijn vervallen, en dat we met een kleine omleiding ons pad verderop het bos in kunnen vervolgen.

Molenduinen
In het bosperceel ten westen van Norg moeten we halverwege een eind door het kreupelhout, omdat een hele grote Den in de storm van afgelopen week over het bospad is gevallen. Rondom zijn ook nog enkele andere naaldbomen omgevallen, dus de storm is hier ook behoorlijk tekeer gegaan.
Aan de overzijde van de Eenerstraat wandelen we de Molenduinen in. Ook in dit bosperceel liggen bomen over het bospad. Een wegwijzer waarnaar in de routegids wordt verwezen, treffen we onderweg niet meer aan, dus we lopen het bospad helemaal af tot aan de bosrand, waarna we over de onverharde Noordseveldweg langs de bosrand naar de Molenveenweg lopen.

Het Paaskruis wordt gehesen
Via het brede bospad van de Molenveenweg lopen we door de Langeloërduinen naar Norg.
Voorbij de molen van Norg, vinden we op de brink bij de eeuwenoude dorpskerk van Norg een mooi plekje op een zonnig terras, waar we even pauzeren om een kop koffie te drinken.
Ik wandel tijdens deze koffiepauze even naar de ingang van de Margarethakerk, waar op dat moment een groot Paaskruis van gele Chrysanten op Buxusgroen aan een touw wordt bevestigd, dat van boven uit de toren hangt. Het blijkt hier traditie te zijn om tijdens de Paasmorgendienst het kruis tegen de kerktorenmuur omhoog te hijsen, zodat de kerkgangers onder het kruis door de kerk verlaten na de Paasdienst.

De Heer is onze reisgenoot,
Hij die ons Zijn gezelschap bood
en sprekend over kruis en graf
geduldig tekst en uitleg gaf.

Hunebed D2
Wij wandelen langs historische boerderijen via de Brinkstraat en Boersema's Pad het dorp Norg uit, weer terug naar Westervelde. In het Norgerholt wandelen we om de pingo ruïne heen, die hier in de IJstijd al is ontstaan. Een eindje voorbij deze pingo en ook voorbij een andere pingo die midden in het veld ligt, komen we bij hunebed D2 van Westervelde. Op een bankje tegenover dit hunebed nemen we een etenspauze, en daarna wandelen we Westervelde binnen, waar we onze dagtocht zullen vervolgen met onze tweede wandeling.

Schokkert en Norgerholt
Vlak voorbij 'De Jufferen Lunsingh' gaan we over zandpaden langs en door een bosperceeltje naar de Broekdijk. Op de Broekdijk gaan we het Norger Esdorpenlandschap van 'De Schokkert' in. Zo lopen we door het beekdal van de Slokkert om de Tempelstukken heen, met een wijde boog weer terug naar een westelijke uitloper van Westervelde. Verderop grazen de Schotse runderen van Natuurmonumenten. Over de Derde Dijk en Zandvoort doorkruisen we dit deel van de bebouwde kom van Westervelde, om vervolgens door te lopen naar Norg.
Ter hoogte van Norg buigen we dan weer in zuidoostelijke richting af, naar het Norgerholt. Eerst lopen we weer om de pingo ruïne heen, en dan gaan we verderop door over de zandpaden in het bosperceel van het Norgerholt.

Westervelde
Ook nu weer passeren we hunebed D2 van Westervelde, waarna we wederom het Drentse dorpje Westervelde binnenwandelen. Hier staat onze auto, waarbij we tegen 14.00 uur arriveren. Vanuit Westervelde rijden we weer terug naar huis.







Geen opmerkingen: