vrijdag 3 april 2015

Het wordt stil op Goede Vrijdag

Goede Vrijdag 3 april 2014
Christelijk Leeuwarder Mannenkoor Patrimonium in de Sint-Vituskerk 


















Stilte in de Stille Week
De avondkerkdienst van deze avond van de Stille Week vindt plaats in de overvolle Sint-Vituskerk van Stiens. Kerkgangers schikken maximaal in in de kerkbanken, om ook de laatste kerkgangers toch nog bij deze altijd weer indrukwekkende viering aanwezig te laten zijn.
Voorganger van deze viering is dominee Jaap Overeem. Muzikale medewerking aan deze dienst wordt verleend door het Christelijk Leeuwarder Mannenkoor Patrimonium, onder leiding van dirigent-pianist Joop de Jong. De fluitist van deze avonddienst is Janke Woudstra, en de organist is Balt de Vries. De lectoren - die vanavond een groot aandeel hebben in deze dienst - zijn moeder Daniëlle en dochter Eveline Rianne Boonstra. Bij toerbeurt verzorgen zij de doorgaande lezing uit de hoofdstukken 14 en 15 van het Marcus-evangelie. We luisteren naar het smartelijke lijdensverhaal.

Jezus wordt gevangen genomen
Nadat we de dienst in stilte zijn begonnen, zingen we in wisselzang met het koor het lied 'Uit de diepten'. Na het eerst gebed volgt ook de eerste schriftlezing, over het gebed van Jezus in Getsemane. Daarop volgt het instrumentale 'Hear my prayer' van Felix Mendelsohn-Bartholdy, gespeeld op fluit en piano. Daarna wordt gelezen dat Jezus opnieuw bidt.
Nadat Patrimonium het lied ''t Is middernacht en in de hof' heeft gezongen, wordt gelezen over de komst van Judas, waarbij Jezus gevangen wordt genomen, en Jezus in de steek wordt gelaten door zijn leerlingen. Daarna wordt het 'Sanctus' (auf Deutsch: 'Heilig') door Patrimonium op gedragen wijze gezongen, en volgt daarop het lied 'Jeruzalem' instrumentaal met piano en fluit.
Daarna komt Jezus bij de hogepriester, waar Hij keer op keer vals wordt beschuldigd. Als Jezus verklaart dat Hij de Zoon van God is, wordt hij veroordeeld. Dan zingen we in wisselzang met het koor de smeekbede voor de Stille Week: 'Jezus, om Uw lijden groot'.
Dan horen we aan dat Jezus' discipel Petrus driemaal ontkent dat hij Jezus kent. Twee maal klinkt het kraaien van een haan.

En wees niet toornig over mij,
wanneer ik U geen liefde bied.
Ik noem U, maar ik ken U niet,
ik buig mij, maar ik ben het niet
en mijn gebed is tegen mij.

Jezus wordt gedood
Het Lijdensverhaal komt in een stroomversnelling: Jezus komt bij de Romeinse bestuurder Pilatus, de mensen kiezen voor de vrijlating van Barabbas, en Pilatus doet maar wat de mensen willen: Barabbas vrij, en Jezus moet aan het kruis. Het koor antwoordt met 'Neem Heer mijn beide handen'.
De soldaten bespotten Jezus. Dan zingt Patrimonium: 'O Haupt voll Blut und Wunden'.
Jezus wordt aan het kruis gehangen, en de mensen bespotten de gekruisigde Jezus. Het koor volgt daarop met: 'Daar is plaats bij het kruis'.
Dàn roept Jezus vanaf het kruis om God, en vervolgens sterft Hij. Een groep vrouwen, die tijdens Zijn reizen steeds meegingen om voor Jezus te zorgen, zien dit alles op afstand aan.
De pianist en de fluitist spelen op dit uur van de dag het 'Ave Maria' (van Bach/Gounod).
Tenslotte gaat de Joodse leider Josef van Arimatea naar Pilatus om te vragen of hij het lichaam van Jezus mee mag nemen. Josef haalt Jezus van het kruis, wikkelt het dode lichaam in een doek, en legt de gestorven Jezus in een graf dat in de rotsen was uitgehakt.

U sloeg de zonden aan het kruis
en brengt ons bij de Vader thuis;
want door Uw bloed, uw levenskracht
komen wij vrij voor God te staan.

Zo stil als het graf
Dan wordt de Paaskaars gedoofd.
Het wordt heel stil in de kerk.
We bidden en danken.
We ontvangen de Zegen.
Het koor zingt nog: 'Als ik in gedachten sta'.
Weer wordt het stil in de kerk .....
Kerkgangers gaan staan ..... .....
lopen langzaam-stil de kerkzaal uit ..... ..... .....
De stilte 'fluisterzingt' ons toe o Heer ..... ..... ..... .....
Stilte ..... ..... ..... ..... .....
..... ..... ..... ..... ..... .....

Geen opmerkingen: