donderdag 5 februari 2015

Pelgrimeren van Goutum naar Oldeboorn

Donderdag 5 februari 2015

Op het Jabikspaad passeren we de Coopersburg in Akkrum














De eerste 31 pelgrimsdagen
De eerste pelgrimstocht van Durkje en mij - van het Friese Sint-Jacobiparochie naar het Spaanse Santiago de Compostela - duurde 152 dagen, in de periode van 16 mei 2005 tot en met 21 oktober 2012. Daarna liepen we aansluitend nog vier dagen door naar het ultieme eindpunt van deze pelgrimage op Cabo Fisterra, op de West-Spaanse rotskust van de Atlantische Oceaan.
Van alle 156 pelgrimsdagen schreven we een verslag, dat in combinatie met de onderweg gemaakte foto's een bijzonder document is geworden van een al evenzo bijzondere pelgrimage.
Vanaf dag 32 zijn alle dagverslagen in de loop van de jaren gepubliceerd op mijn (deze) weblog. De eerste 31 dagverslagen zijn hier nog niet gepubliceerd, omdat ik in die periode nog geen weblog bijhield.
Om toch het verslag van die hele pelgrimstocht op deze blog te kunnen lezen, ga ik met terugwerkende kracht nog de ontbrekende eerste 31 wandelverslagen op deze weblog plaatsen. Af en toe zal ik zo'n dagverslag hier publiceren. Vandaag ga ik daarmee verder, met het verslag van pelgrimsdag nummer 3, over het traject van Goutum naar Oldeboorn.


Van Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela
Jabikspaad van Goutum via Irnsum en Akkrum naar Oldeboorn
Zondag 19 juni 2005 – 25 km
Dag 3: 37 – 62 km

Zonnige start in Goutum
Het is de derde zondag van juni, en dus vandaag Vaderdag. De weersvoorspellingen voor vandaag waren veelbelovend. Verwacht werd dat de temperatuur boven de 30 graden Celsius zal komen. Daarom besloten we al in de ochtend te vertrekken.
Onze beide zonen Jan Wijbe en Pieter hebben gisteren en vannacht doorgebracht op camping 'De Blikvaart' bij Sint-Annaparochie als afsluiting van het jeugdwerkseizoen van de kerk. Ze zullen op dit moment waarschijnlijk nog in hun tenten slapen. Onze dochter Baukje vertrekt vlak vóór ons naar de Sint-Vituskerk van Stiens, om daar met haar vriendin de oppasdienst tijdens de kerkdienst voor haar rekening te nemen.
Om half tien vertrekken wij uit Stiens, om bij het hotel van Goutum om kwart voor tien de auto achter te laten.
De lucht is helder blauw en de zon schijnt al volop. Dit is dan ook de eerste dag dat we zonder jas en in korte broek kunnen wandelen. Het belooft een prachtige dag te worden.

Wirdumervaart
Vlak buiten Goutum komen we in de buurt van het crematorium op de Wergeasterdyk. Hier, bij de Yndyk, eindigt etappe 5 van het Jabikspaad.
De Wergeasterdyk vervolgend, gaan we voor de eerste keer over de Wirdumervaart om vervolgens onder het eerste deel van de Wâldwei door te gaan.
Over een fietspad lopen we in zuidwestelijke richting weer naar de Wirdumervaart. De vaart heeft hier het uiterlijk van een brede boerensloot. De gele plomp (pompeblêden) hebben al dikke bloemknoppen. Ze zullen spoedig bloeien. Over het fietsbrugje bij een boerderij vervolgen we het fietspad, dat dwars door een weiland met grazende zwartbonte koeien gaat. De vaart, de boerderijen in de nabijheid en het weiland met het zwartbonte vee; het is een oer-Fries, schilderachtig tafereel.

Wirdum
Over de Loodyk komen we uiteindelijk aan de noordkant het dorp Wirdum binnen. Vlak voor het dorp, maar ook in het dorp, worden we gegroet door fietsende en wandelende kerkgangers, die net de kerk verlaten om thuis na de kerkdienst koffie te gaan drinken. Wij lopen in de richting van de kerk in het dorpscentrum. Bij de brug aan het eind van de Greate Buorren gaan we linksaf richting Idaard.
Het eerste deel van de Tsjaerderdyk loopt parallel aan de Tjaardervaart, totdat die vaart in westelijke richting onder de weg door haar waterloop richting Wijtgaard vervolgt.
Vlak buiten Wirdum staan een jongen en een meisje te vissen. Met een heel klein levend voorntje proberen ze een snoek te vangen, zo vertellen ze ons.
Aan het eind van de Tsjaerderdyk gaan we onder de A32 door een tunnel, die ons op de Ayttaweg richting Reduzum brengt. Hier eindigt de zesde etappe van het Jabikspaad.

Reduzum
Als we weer uit de schaduw van de tunnel komen, realiseer je je ineens dat de zon al krachtig schijnt.
Dan arriveren we in Reduzum bij de in classisistische stijl gebouwde dorpskerk. Op de kleine kerkbrink met een speeltoestel en enkele bankjes eten en drinken we even wat. Reduzum was in de Middeleeuwen gewijd aan de heilige Vincentius, de patroon van de wijnbouw.

Friens
Aan de zuidkant van Reduzum gaan we zuidwaarts verder in de richting van Irnsum. We passeren dan ook café-wegrestaurant 'De Blauwe Tent', bekend vanwege haar geheelonthouders-profiel. Vrij snel na de Sneekerhoek, waar de tunnel ons onder de N354 door voert, gaan we over een dam linksaf richting Friens. De Beslingadyk is een oud zeedijkje, dat ons met enkele bochten bij het dorpskerkje aan de Van Sytsemawei brengt.
In en buiten Friens groeten de Friensers ons vanuit hun tuin als we voorbij lopen.
Voorbij deze kerk uit 1795 lopen we over de erven van twee boerderijen weer naar het verderop gelegen deel van de Beslingadyk aan de zuidkant van Friens in de richting van Irnsum. Hier stond vroeger Beslinga State, waar de Van Sytsema’s hebben gewoond.
Op een gegeven moment gaat de betonweg over in een schelpenpad. Bij het klaphek rusten we weer even. Het schelpenpad gaat door de schapenweide in de richting van de 'Kromme Grou', waarin pleziervaartuigen varen en langs de wal liggen.

Irnsum
Bij het gemaal waar de Kromme Grou en de rivier de Moezel bij elkaar komen, steken we de weg over om uiteindelijk bij café 'De Twee Gemeenten' uit te komen. Daar genieten we van een heerlijke kom soep met brood en koud drinken.
Op dit punt komen de oostelijke en de westelijke routevarianten van het Jabikspaad bij elkaar, om vanaf hier als één route verder te gaan naar Hasselt. Op deze plaats eindigt ook de zevende etappe van het Jabikspaad.

Oude Schouw
We verlaten Irnsum in zuidelijke richting naar Akkrum. Deze doorgaande weg loopt parallel aan de rivier De Boorn tot aan het Prinses Margriet Kanaal. Waar deze twee waterwegen bij elkaar komen, ligt een hoge brug over het kanaal met aan de zuidoever de oude waterherberg 'Oude Schouw'. Aan beide kanten van het kanaal hebben dagtoeristen een plek uitgezocht om te genieten van het mooie weer en van de voorbijvarende plezierboten.

Akkrum
Het eerste dorp na Oude Schouw is Akkrum, dat we binnenkomen via de ophaalbrug over de Meinesloot, die de recreatieve vaarroute naar Terhorne is.
In Akkrum lopen we door de Hoofdstraat langs Coopersburg, het wooncomplex uit 1900, waarvan enige jaren geleden de tuin zo goed mogelijk weer in oorspronkelijke staat is terug gebracht.
Daarna passeren we 'Welgelegen'. Dit is een koepel, die aanvankelijk in een park stond. Dat park is destijds deels bebouwd met een wooncomplex voor oude dames. De bewoners van deze woningen kunnen nog genieten van het mooie deel van het oude park dat nog resteert.
Nadat we ook de Grote Kerk en de Doopsgezinde Kerk (Fermanje) passeren, gaan we over het spoor tussen Leeuwarden en Heerenveen en verlaten daar het dorp Akkrum.

De Kleasterwei van Nes
Dan komen we direct in Nes. Over de Kleasterwei gaan we naar de klokkenstoel van de begraafplaats, net buiten Nes. De klokkenstoel staat in de steigers. We rusten hier even op een bankje en eten en drinken wat.
Daarna wandelen we voorbij de watertoren over de Burdineweg. Deze weg loopt langs de rivier De Boorn (Burdine) tot aan Oldeboorn.

Oldeboorn
Enige kilometers vóór Oldeboorn bellen we Jan Wijbe met het verzoek om naar 'de kerk met de witte toren' van Oldeboorn te rijden om ons af te halen. In het centrum van Oldeboorn gaan we via de brug over De Boorn naar de Doelhofkerk uit 1753. Daar – op het dorpspleintje - wachten we tot Jan Wijbe tegen drie uur arriveert om ons weer terug te rijden naar Goutum, waar we vanmorgen de andere auto parkeerden toen we daar startten.
Uiteindelijk hebben we vandaag ongeveer 25 kilometer gelopen. De zon zorgde voor een warme dag. Het wandelen was bijzonder aangenaam, omdat een koele bries tijdens het lopen voor enige verkoeling zorgde.
Hier eindigt ons derde deel van het Jabikspaad. We hebben totaal nu ongeveer 62 kilometer van deze tocht gelopen.

Geen opmerkingen: