woensdag 4 februari 2015

De Ferdjipping

Woensdag 4 februari 2015
De cover van de brochure 'De Ferdjipping' van Nijkleaster

It ferhaal giet fierder
Eén van de belangrijke zaken die in Nijkleaster te Jorwert in het jaar 2014 speelde, was de realisatie van de al zo lang gewenste verdiepingsvloer in de Voorkerk van de Sint-Radboudkerk van Jorwert. Door het succes van Nijkleaster was het wenselijk dat we een tweede zaal zouden gaan inbouwen boven de benedenzaal in de Voorkerk.
Het begin van 2014 stond in het teken van de financiering middels fondsenwerving. De zomerperiode stond in het teken van de bouw van de bovenzaal, inmiddels 'De Ferdjipping' (Fries voor 'Verdieping') genoemd. En in het najaar van 2014 was het zover dat we tijdens de feestelijke bijeenkomst van 28 september 2014 het project 'Het verhaal gaat door / It ferhaal giet fierder' met succes konden afsluiten, samen met al die zo betrokken mensen die in financieel opzicht en/of door inzet van vrijwilligersuren het ontwikkelen en de bouw van De Ferdjipping mede mogelijk hebben gemaakt.

Publicatie over De Ferdjipping
Om dit mooie project ook met iets moois af te sluiten, heeft het bestuur van de Stichting Nijkleaster in het najaar besloten dat er een publicatie zou worden uitgegeven ter gelegenheid van de opening van De Ferdjipping. Deze 20 pagina's tellende brochure is in de fraaie vormgeving van Nijkleaster uitgegeven, en bevat behalve enkele artikelen ook veel mooie foto's, die een goed beeld geven van de sfeer van Nijkleaster. Deze gelegenheidspublicatie is bij Nijkleaster in Jorwert verkrijgbaar. Aan de kopers van deze kleurenbrochure wordt € 5,- gevraagd ter bestrijding van de productiekosten van deze bijzondere brochure van Nijkleaster, die voor velen een waar 'collectors item' is.

Nieuwe teksten over Nijkleaster
Deze Nijkleaster-publicatie bevat de volgende hoofdstukken:
  1. 1. Inleiding, geschreven door de pionierspredikant Hinne Wagenaar van Nijkleaster. In deze inleiding wordt teruggeblikt op het ontwerp, de ontwikkeling, de bouw en de opening van De Ferdjipping.
  2. 2. 'Licht is alles', de toespraak van kunstenaar Han Reeder, waarin hij vertelt over 'Het Licht', dat centraal staat in de foto die op 28 september 2014 werd uitgereikt aan allen die in 2014 een financiële bijdrage van € 1.000,-  of meer hebben gedoneerd aan Nijkleaster om De Ferdjipping mogelijk te maken.
  3. 3. 'Zweven in de ruimte', de toespraak van architect Romke Lemstra, waarin hij vertelt over de filosofie achter de verbouwing en over de inbouw van De Ferdjipping.
  4. 4. 'de ferdjipping' en 'de verdieping' zijn de Friestalige en de Nederlandstalige versie van het gelegenheidsgedicht dat de Friese dichter Eppie Dam schreef ter gelegenheid van de realisatie van De Ferdjipping in de Voorkerk van Nijkleaster.
  5. 5. 'Verdween God uit Jorwert?', de toespraak van auteur Geert Mak, waarin hij vertelt over zijn schrijfproject over het Europese platteland met Jorwert als centrum, gepubliceerd in zijn beroemde boek 'Hoe God verdween uit Jorwert'. Geert Mak vertelt hierin hoe de titel van dit boek ontstond, en verder gaat hij onder andere nader in op enkele uiteenlopende thema's, die te maken hebben met bijvoorbeeld het verantwoordelijkheidsgevoel, de solidariteit en de overtuiging van de inwoners van Jorwert, over God in Jorwert, Jorwert als dorp, rationalisering & secularisering in Jorwert, en hij sluit af met de uitleg waarom 'Religie ook een dorp kan zijn', onder verwijzing naar het 'ellendig ongeluk' waarmee de inwoners van Jorwert afgelopen zomer zo tragisch werden geconfronteerd. Geert Mak sluit af met de notie dat Jorwert gezegend is met het klooster 'Nijkleaster' in wording, zich afvragend of alles wat Nijkleaster kan betekenen voor het dorp, wellicht in een of andere vorm al in Jorwert aanwezig is.
  6. 6. 'An Irish Blessing' is de tekst van de zegenbede van St. Patrick, in de Friese versie, vertaald uit het Engels naar het Fries door de Friese musicus Hindrik van der Meer, die ook een essentiële rol speelt in de (door)ontwikkeling van Nijkleaster in Jorwert.

Geen opmerkingen: