zaterdag 24 januari 2015

Pelgrimsdag 1 pelgrimeren op Psalm 1

Zaterdag 24 januari 2015
Bij De Groate Kerk kiezen voor oost of west

1
De pelgrimstocht van Durkje en mij van Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela, en iets verder door naar Cabo Fisterra duurde 152 + 4 = 156 dagen. Met enige berekening had dat ook wel in 150 dagen gekund.
Wij zijn er op uit getrokken, naar buiten getreden, en ontdekten onderweg steeds meer dat je gaandeweg ook een reis naar binnen maakt, een innerlijke reis. Die reis naar binnen kun je sturen door elke dag een tekst ter bezinning mee te nemen, die je dan wandelend en/of rustend overdenkt. Durkje en ik hebben dat niet gedaan.
Maar daar hoeft het niet bij te blijven.
Ik ben opnieuw op reis gegaan.
Deze denkbeeldige tocht is een reis van Psalmen, van één Psalm voor elke pelgrimsdag. Een avontuur met de vraag wat het verbinden van de volgende Psalm aan de volgende Pelgrimsdag op je wandeling naar binnen van je vraagt, en wat het je heeft geschonken als je wandeling met God en met elkaar ten einde is.
Een inleiding op deze Psalmenpelgrimage schreef ik in mijn blog van 16 januari 2015.
Nog steeds nieuwsgierig naar onze bestemming en bovenal naar wat deze weg ons brengt, begin ik vandaag deze denkbeeldige Psalmenreis met Psalm 1 op Pelgrimsdag 1.

Leestip
Hieronder staat eerst een weblink naar ons wandelverslag van deze Pelgrimsdag, en daaronder staat een weblink naar deze Psalm, met de bijbeltekst van de 'Nieuwe Bijbelvertaling' (NBG 2004). Onder de Psalm staan altijd de tussenkopjes van de 'Bijbel in Gewone Taal' (NBG 2014).
Ultreia!

Van Sint-Jacobiparochie naar Oude Bildtzijl
 
Twee manieren van leven

Kies de brede of de smalle weg
Psalm 1 wijst de bijbellezer op twee mogelijke manier van leven.
De ene levensweg is de weg van mensen die de weg volgen van de verkeerde plannen, van slechte mensen, van zondaars die meegaan met het kwaad, en van de schenders die spotten met God. In de beeldspraak in woord & beeld wordt deze levensweg ook wel 'de brede weg' genoemd.
De andere levenswijze is de weg van de mensen die blij zijn met de Wet van de Heer, die daarin vreugde vinden, die zich daarin verdiepen en dag en nacht bezig zijn met een levenspraktijk vanuit geloof, met hoop en in liefde. In de beeldspraak in woord & beeld wordt deze levensweg ook wel 'de smalle weg' genoemd.
Eeuwen geleden liepen pelgrims al verplicht of vrijwillig naar Santiago de Compostela, als boetedoening voor hun verkeerde levenswandel op die smalle weg.
De brede weg loopt uiteindelijk dood, maar de smalle weg - hoe moeilijk die soms ook begaanbaar is - is de weg waarop God allen die rechtvaardig wandelen, beschermt. Die smalle weg loopt niet dood, maar leidt naar 'het Nieuwe Jeruzalem', naar het eeuwige bedevaartsoord in een andere, nieuwe tijd van 'een nieuwe hemel en een nieuwe aarde', waar we geen angst, geen eenzaamheid of pijn meer zullen kennen.

Kies de oostroute of de westroute
Wie in het Friese Sint-Jacobiparochie zijn of haar pelgrimsreis naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela begint, moet - staande op het startpunt vóór De Groate Kerk - ook een richting en route kiezen.
Het eerste deel van de pelgrimsreis voert je over het Fries-Overijsselse Jabikspaad, van Sint-Jacobiparochie naar Hasselt, ruim 150 kilometer naar het zuiden.
Bij de start vóór De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie maak je de keus om je pelgrimsreis te beginnen met de oost-route of met de west-route. De oostelijke route gaat dan onder andere via Zwarte Haan (aan de Waddenzee), Oude Bildtzijl, Stiens, Leeuwarden en Wirdum naar Jirnsum. De westelijke route daarentegen gaat onder andere via Minnertsga, Franeker, Winsum, Jorwert en Mantgum ook naar Jirnsum. Vanaf de Jirnsumer Moeting gaan beide wegen samen verder richting Hasselt in Overijssel.
De vergelijking met de brede en de smalle weg gaat hier uiteraard mank. Geen van de beide routes (om de oost of om de west) loopt dood, en beide wegen verdienen het om te bewandelen. Niet voor niets brengen beide wegen je naar hetzelfde doel.

Het leven is een pelgrimstocht
Zo is het ook in het leven. Steeds moet je kiezen: stoppen of doorgaan, vertragen of versnellen, alleen of samen, goedschiks of kwaadschiks, linksom of rechtsom, de brede of de smalle weg.
Een pelgrim, als lange-afstandswandelaar of -fietser, beseft zich onderweg maar al te goed dat de juiste weg leidt naar de beoogde bestemming. Maar er is bijna nooit één weg die alleen naar het gewenste doel leid. Meestal kun je onderweg kiezen hoe je je doel wenst te bereiken. Wel weten we dat het voortdurend kiezen van de verkeerde weg uiteindelijk leidt tot verdwalen en tot niet aankomen op de juiste bestemming.
Tijdens die pelgrimsreis is een goede routegids onontbeerlijk. Een goede gids geeft je zicht op de beste wegen die naar je bestemming leiden, en laat je bovendien ook nog iets zien van wat je onderweg kunt zien en beleven.
Zo is het ook in het leven. Als christenen menen we er goed aan te doen om Gods Woord - de Bijbel - als wegwijzer, als richtsnoer, als routegids te gebruiken op onze levensweg. Gods Woord en Gods Wet zijn voor ons een goede weg, de weg ten leven.

Gods Woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad
De Goede Gids toont ons iets van Het Goede Leven, een leven vanuit geloof, met hoop en in liefde. We worden als christenen opgeroepen om op onze levensweg onze naaste lief te hebben en om recht te doen aan bijvoorbeeld vluchtelingen, armen, verdrukten, zieken, aan wie lijden en bedroefd zijn. Heb het hart en gebruik je verstand, als gezegende en om een ander tot zegen te zijn. Dan ga je over de smalle weg; niet altijd gemakkelijk, maar wel op de goede weg, als een boom aan het water, waarvan de bladeren altijd groen zijn, en die elk jaar weer vrucht draagt en geeft.
De Heer zal je beschermen en bewaren, elke kilometer, elke dag, linksom of rechtsom, onderweg en waar je aankomt.

Kijk, luister en zing mee: PSALM 1

Geen opmerkingen: