vrijdag 23 januari 2015

Pakistaans diner van Ma'laap in De Hege Stins

Vrijdag 23 januari 2015
De gasten krijgen van Nasir en Pieter uitleg over het Pakistaanse dinerSponsorproject voor christelijk onderwijs in Lahore
Al bij de ingang van De Hege Stins worden Durkje en ik vriendelijk welkom geheten door de jeugd van onze Protestantse Gemeente van Stiens. Kinderen van Pakistaanse en Friese gezinnen staan zij aan zij aan beide zijden van de entree, zodat we door een soort erehaag in de ontvangsthal van De Hege Stins komen. Een heerlijke geur van Pakistaanse gerechten komt ons tegemoet. In de ontvangsthal en in het jeughonk is het al gezellig druk aan het begin van deze avond. Ruim 70 gasten komen vanavond naar het Pakistaanse diner, op uitnodiging van de organisatoren van Ma'laap, de Stienser sponsororganisatie die nu ongeveer een jaar zorg draagt voor de sponsoring van een christelijke school in de Pakistaanse stad Lahore. Door de opbrengsten van een enthousiaste groep Nederlandse sponsoren wordt het in Lahore mogelijk gemaakt dat ongeveer 50 Pakistaanse kinderen christelijk onderwijs & opvang kunnen genieten in de nu gesponsorde school in Lahore.

Ma'laap verbindt mensen
De Stienser organisatoren van dit project, waaronder ook twee Pakistaanse families, hebben alle sponsoren als dank voor hun financiële bijdrage aan dit onderwijsproject uitgenodigd voor een Pakistaans diner in De Hege Stins.
Als we de grote podiumzaal van De Hege Stins binnenkomen, worden we verwelkomd in deze grote zaal die voor deze gelegenheid helemaal is ingericht als Pakistaans restaurant.
De Stienser sponsororganisatie noemt zich Ma'laap, wat 'verbinding' betekent in het Urdu, een taal die in Pakistan wordt gesproken. Deze avond staat in het teken van de verbinding tussen de sponsororganisatie en haar sponsoren, maar deze verbinding slaat ook op de (nadere) kennismaking van alle sponsoren met elkaar.

Jeugd bedient in Pakistaans restaurant
De organisatoren van Ma'laap hebben het taktisch aangepakt. Enkele van deze organisatoren van Ma'laap zijn ook jongerenwerkers van onze Protestantse Gemeente. Zij hebben ook enkele jeugdgroepen van onze kerk uitgenodigd om bij dit Pakistaans diner aanwezig te zijn, in een dubbelrol, namelijk dienstverlenend in de bediening van alle gasten in het gelegenheidsrestaurant, en anderzijds ook als mede-tafelgasten. Mede daardoor loopt de organisatie en de bediening op rolletjes, en het is bovendien ook nog heel gezellig in dit 'Pakistaanse restaurant', waar jong en oud met elkaar een gezellige avond beleven.

Voorgerecht en hoofdgerecht
In een voortreffelijk driegangenmenu worden we verrast en verwend. Nadat de maaltijd is geopend krijgen we de eerste gang, die bestaat uit verschillende hapjes: Samosas & Chicken Pakora.
Tussen de gangen door krijgen we uitleg over de gerechten en over het Ma'laap-project.
Het hoofdgerecht bestaat uit de volgende drie elementen: Chicken Baryani & Beef Karahi, met Chappaties (Roti), met daarbij Salade geserveerd.
We krijgen tussen de dinergangen ook een filmpje te zien, waarin wordt getoond op welke wijze het Ma'laap-project iets wezenlijks bijdraagt aan het onderwijs aan christelijke kinderen in een overwegend islamitisch land. Onder begeleiding van gitarist Taco Osinga zingen we samen een Pakistaans Kyrië-gebed in het Urdu:
Traktatie van de jeugdgroep

Dessert en traktatie
Het dessert is ook overheerlijk: Zarda & Gajeraila. Dat dit nagerecht in de smaak valt, blijkt wel uit het feit dat de gasten bij elkaars tafel op bezoek komen om te onderzoeken of er ergens nog iets over is van dit heerlijke combinatiedessert van een frisse rijstmix met een lekkere zoete en mooi gedecoreerde saus/pap.
En als verrassing komt tenslotte ook de jeugd bij de tafels langs om alle gasten nog te verwennen met zelfgemaakte, versierde cakes.
Aan het eind van de avond worden de organisatoren en bovenal ook de twee Pakistaanse families heel hartelijk bedankt voor het organiseren en verzorgen van deze bijzonder geslaagde avond.

Eind goed, al goed
Wat nog over bleef van deze heerlijke gerechten wordt bij het afscheid nog verkocht in de grote glazen schalen die vanavond bij het uitserveren zijn gebruikt. En bij de uitgang wordt nog gecollecteerd, zodat iedere sponsor in de gelegenheid wordt gesteld om zijn wederdienst te bewijzen door een extra gift voor dit goede doel de geven. Ik durf gerust te stellen dat deze aktie bij de uitgang er zorg voor draagt dat deze avond ook nog op financieel attractieve wijze wordt afgesloten, wat uiteraard allemaal weer ten goede komt aan het onderwijs en de opvang van de kinderen van de door ons allen gesponsorde christelijke school in Lahore.

Grote dank
aan iedereen die er zo'n prachtige Pakistaanse avond van heeft gemaakt.
Good Work!

Geen opmerkingen: