donderdag 22 januari 2015

Bestuur Nijkleaster vergadert in de Sint-Radboudkerk

Woensdag 21 januari 2015
Viltpanelen hangen in de Voorkerk van Nijkleaster

Prachtige viltpanelen
Het eerste dat mij opvalt als ik vanavond de Voorkerk van Nijkleaster in de Sint-Radboudkerk te Jorwert binnenkom, zijn de droog-viltpanelen die nu langs een korte en een lange wand in de Voorkerk hangen. Ze zijn voor Nijkleaster gemaakt door enkele in Jorwert wonende dames, die er met hun prachtige werkstukken voor hebben gezorgd dat de akoestiek in de Voorkerk merkbaar is verbeterd. Fijn dat ze nu klaar zijn, en bovendien passen ze qua kleurstelling schitterend bij de grote 'Tafel van Verhalen' in de Voorkerk, en ze zijn qua kleur ook perfect in harmonie met de oude vloertegels die in de Voorkerk van deze eeuwenoude Jorwerter dorpskerk liggen. Met grote dank aan de vrouwen van Jorwert.

Bestuurszaken
Als bestuur zijn we hier vanavond bijeen voor onze eerste bestuursvergadering van dit kalenderjaar.
Na de opening door voorzitter Henk Kroes, maken we kennis met Hendrik Wind, die vanaf vandaag ook deel uitmaakt van het stichtingsbestuur van onze Stifting Nijkleaster. Nu onze plannen voor een fysiek klooster steeds concreter worden, zullen we zijn jarenlang in de bouwsector opgebouwde expertise hard nodig hebben om over enkele jaren een eigen kloostergebouw in Jorwert te realiseren.

Nei in hûs foar Nijkleaster
Na de notulen, ingekomen post en mededelingen besteden we onze vergadertijd om een nieuwe versie van ons beleidsdocument 'Nei in hûs foar / Naar een thuis voor Nijkleaster' te bespreken. We zijn het er over eens dat we nog enkele kleine wijzigingen moeten aanbrengen in 'De 10 kenmerken van Nijkleaster' en in het 'Programma van eisen', en dan is dit document akkoord, aangezien het nu goed verwoordt waar we met betrekking tot Nijkleaster voor staan en gaan. De Friese dichteres Tsjits Peanstra heeft dat zo mooi verwoord in haar gedicht:

Hûs fan stilte
 
Lit ús in hûs fan stilte bouwe
mei muorren fan leafde
en in dak fan frede
mei keamers fol bliidskip
en in tún
in tún
mei wat ljocht en wat skaad
mei wat sjongende fûgels
en in slomjende kat op it paad
 
Lit ús in hûs fan leafde bouwe
mei muorren fan begryp
en in dak fan fertrouwen
en in hiem om te sintsjen
en keamers
keamers
om yn te ferdwinen
elkoarren te sykjen
elkoarren te fynen.

Blik op ontwikkeling
Enkele andere zaken die vanavond in onze bestuursvergadering ook aan de orde komen, zijn: de toekomstige organisatie van Nijkleaster, de evaluatie van de ontmoetingsavond over de doorontwikkeling van Jorwert & Nijkleaster, de begroting voor 2015, en de buitengewoon enthousiasmerende kunstprojecten van enkele bekende Friese kunstenaars die Nijkleaster een warm hart toedragen.

Geen opmerkingen: