zondag 5 oktober 2014

De Bijbel in Gewone Taal nu ook in Stiens

Zondag 5 oktober 2014
Dominee Overeem reikt de Bijbel in Gewone Taal uit aan de familie Bosma




















Beloofd is beloofd
Ook in Stiens konden we bijna niet meer wachten op de publicatie van de nieuwe Bijbel: de 'Bijbel in Gewone Taal'. Toen enkele weken geleden in onze Protestantse Gemeente van Stiens de pasgeboren dochter van de familie Bosma werd gedoopt, en dominee Jaap Overeem namens onze kerkelijke gemeente aan de doopouders de Bijbel in Gewone Taal (BGT) wilde schenken, kon en moest hij nog volstaan met het boekje met daarin de eerste Proefteksten van de BGT. Hij beloofde de jonge doopouders dat zij de nieuwe Bijbel zouden krijgen, zodra die zou worden gepubliceerd.
Beloofd is beloofd
Afgelopen woensdag is het eerste exemplaar van de Bijbel in Gewone Taal door het Nederlands Bijbelgenootschap uitgereikt aan Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Durkje en ik hebben deze historische bijeenkomst bijgewoond in het World Forum te Den Haag.
Direct daarna ging de verkoop van de Bijbel in Gewone Taal in het hele land van start. De nieuwe Bijbel is inmiddels ook in Stiens te koop!
Op deze eerstvolgende zondagochtendkerkdienst komt dominee Overeem zijn belofte aan de doopouders Bosma na, want direct bij aanvang van de kerkdienst van vanmorgen reikt dominee Jaap Overeem aan de familie Bosma de prachtige nieuwe Bijbel in Gewone Taal uit.

Afscheid van ambtsdragers

Bevestigingsdienst
Dan begint de zogenoemde Bevestigingsdienst, waarin vanmorgen afscheid wordt genomen van enkele ambtsdragers (ouderlingen en diakenen) en wijkmedewerkers, die zich in de afgelopen jaren met hart en ziel hebben ingezet voor het werk van, buiten en in de kerk.
Als de afscheidnemende ambtsdragers met warme woorden en met het licht van een kaars zijn bedankt voor hun bijdrage aan het werk van onze gemeente, is het moment aangebroken om de nieuwe ambtsdragers te bevestigen. Dat kan nu voor het eerst met een zegenbede in de nieuwe woorden van de Bijbel in Gewone Taal, en dominee Overeem maakt nu dan ook graag gebruik van de gelegenheid om de zegen vanuit die nieuwe Bijbel in Gewone Taal mee te geven aan de nieuwe ambtsdragers.
Bevestiging van ambtsdragers

In witte kleren van Gods nieuwe wereld
Dan staat dominee Overeem voor de uitdaging om de beide schriftlezingen van lector Sikkes (uit Openbaringen 3 en MatteĆ¼s 5) in zijn preek met elkaar, met de gemeente en met het leven van alledag te verbinden. Daar is veel over te zeggen en te schrijven, maar volgens mij zijn de volgende drie regels uit drie verzen van het aansluitend door ons gezongen Lied 905 een goede samenvatting van de strekking van deze verkondiging:
Wat is de winst als ik vol zorgen
mijn lot met ach en wee beklaag?
Laat dan uw stilte ook uw kracht zijn
en leef uw leven opgewekt.
Zing maar en bid, en ga Gods wegen,
doe wat uw hand vindt om te doen.

Geef vrede, Heer, geef vrede
In dit uur van de eredienst trekken geloof, hoop & liefde en ook vrees, pijn & verdriet aan ons voorbij. Zo gedenken wij vanmorgen een overleden gemeentelid, voor wie de witte lelie - als symbool van de zorg voor elkaar - wordt gezet in de vaas, te midden van de rozen en de brandende kaarsen van de ambtsdragers.

De wereld kent slechts strijd
We staan in een gemeentelid ook stil bij allen die in de afgelopen week door defensie zijn uitgezonden naar JordaniĆ« om daar - zo goed en zo kwaad als het zal gaan - te werken aan de vrede, waar wij allen zo naar verlangen en voor bidden.

Maak ons een levend teken
Na afloop van de kerkdienst krijgt iedereen de gelegenheid om de afscheidnemende ambtsdragers persoonlijk te bedanken en om de bevestigde ambtsdragers heil & zegen te wensen bij het gaan op Gods wegen, om onderweg te doen wat hun hand zal vinden om te doen.

Het liturgisch centrum van De Hege Stins bij aanvang van deze Bevestigingsdienst

Geen opmerkingen: