zaterdag 4 oktober 2014

Cultuur en natuur in Oranjewoud

Zaterdag 4 oktober 2014
Keramische objecten in Museum Belvédère in Oranjewoud















Culinair in Stiens
Op uitnodiging van Joske & Dethmer zijn we vanmiddag met zijn vieren op stap. Het is prachtig zonnig weer, en ook vanwege de aangename temperatuur beginnen we bij Dethmer & Joske met een heerlijke buitenlunch.

Cultuur in Belvédère
Daarna rijden we met zijn vieren naar Oranjewoud, waar we eerst een bezoek brengen aan Museum Belvédère.
In het deel van het museum waar voornamelijk de werken uit de eigen museumcollectie worden geëxposeerd is momenteel ook een overzicht van (14) zelfportretten - uit verschillende periodes en in verschillende technieken - van de Friese kunstenaar Sjoerd de Vries (1941), die bekend staat als een begenadigd portretschilder.
Verderop komen we in een deel van het museum waar een groot aantal keramische objecten zijn opgehangen en op de vloer liggen. Dit is werk van 24 medewerkers van het Kunstatelier Plateel te Heerenveen.
In de andere helft van het museum bekijken we - na een pauze op het zonnige buitenterras - een thematentoonstelling met werk van Gerrit Benner (1897-1981), één van de beroemdste Friese schilders uit de 20e eeuw. Deze presentatie maakt inzichtelijk hoe zijn improvisaties op het Friese landschap en op het merengebied zich ontwikkelden. Eerst ontstaan zijn landschappen hoofdzakelijk intuïtief. Na verloop van tijd gaat hij steeds meer te werk met alleen nog vlakken en kleuren.

Natuur in Oranjewoud
Dan gaan we naar buiten voor een wandeling door het bosachtig gebied van het landgoed rondom Huize Oranjewoud. Dit landgoed bestaat onder andere uit enkele lange lanen, en parken met royale eiken en beuken, enkele oude landhuizen, waterpartijen en kleine weilandjes tussen de verschillende bospercelen. Terwijl in het westen van het land het weer wordt bepaald door zware regen met onweer, wandelen wij aan het eind van de middag nog genoeglijk met zijn vieren in een heerlijke najaarszon door de natuur van dit uitgestrekte landgoed.

Geen opmerkingen: